Ha unalmas már, hogy minden évben ugyanaz a karácsonyi menü, és szívesen próbálnál ki idén húsmentes ételeket is, válogass kedvedre a növényi alapú karácsonyi receptjeink között! Leves, főétel és desszert opciókat is hoztunk neked.
A növényi alapú karácsonyi menü első fogása: Zöldborsóleves grízgaluskával
Fotó: tudatosanelni.hu
A halászlé mellett szerencsére lapul még a magyar konyha tarsolyában más leves is. Miért ne kerülhetne az idei ünnepi asztalra borsóleves gazdagon, telis-tele zöldséggel?
Hozzávalók:
- 400 g zöldborsó
- 4 db közepes sárgarépa
- 2 db közepes fehérrépa
- 2 db közepes krumpli felkockázva
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 tk. pirospaprika
- 2,5-3 l víz
A grízgaluskához:
- 80 g búzadara
- 20g durumliszt/sima liszt
- 1 dl víz
- 1,5 tk fekete só (ez adja a tojásos ízt)
- bors
- szárított petrezselyem ízlés szerint (vagy más fűszernövény)
Elkészítés:
- Aprítsd fel a vöröshagymát és tedd egy lábasba. Adj hozzá 1 dl vizet és kezd el párolni.
- Reszeld bele a 2 gerezd fokhagymát. Aprítsd fel a répákat és add hozzá a hagymához, majd keverd át és szórd meg pirospaprikával.
- Engedd fel a maradék vízzel és főzd 10 percig, vagy amíg félig megfő a répa. Majd add hozzá a borsót és a felkockázott krumplit is. Főzd készre.
- A galuskához a búzadarát, a lisztet, a sót és a fűszereket keverd el egy kis tálban, majd öntsd fel vízzel. Keverd alaposan el és tedd félre, kb. 3 percre.
- A galuska tésztát evőkanállal szaggasd darabokra és tedd egyesével a levesbe. Mielőtt a galuska tésztába nyúlnál, vizezd be a kanalat vagy mártsd a levesbe, hogy nedves legyen, így nem ragad a kanálhoz.
- Aprítsd fel a petrezselymet és tedd a levesbe. Két perc forralás után kész, és már tálalhatod is.
A növényi alapú karácsonyi menü főfogása: Laktató, paradicsomos töltött káposzta
Töltött káposzta nélkül szerintünk sincs hagyományos karácsonyi menü, ehhez is hoztunk egy húsmentes verziót.
Fotó: tudatosanelni.hu
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta (nem, nem elírás ?)
- 1 üveg (7dl) paradicsomszósz
- 1 konzerv vörösbab
- 6-7 db nagyobb fej gomba
- 1/2 bögre száraz rizs
- 2 tk. szárított vöröshagyma/1 kisebb fej hagyma
- 1 marék dió
- 2 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk. füstölt pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 2 babérlevél
- 1 ek. olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A rizst főzd meg kétszeres mennyiségű vízben házi vegetával (zöldségleveskockával).
- A gombákat mosd meg és aprítsd fel tetszőleges méretűre. Nagyon kevés olajon gyorsan pirítsd meg egy serpenyőben.
- A gomba levet fog ereszteni, mikor ez már épp elfőne vedd le a tűzhelyről és tedd át az aprítóba.
- Add hozzá a fűszereket, 2 gerezd fokhagymát, vöröshagymaport, köményt, sörélesztőpelyhet, diót, füstölt fűszerpaprikát és a babot is. Kezd el aprítani, de nem kell teljesen egyneműnek lennie. Ha túl nedves lenne, akkor egy kevés tápióka keményítőt adhatsz hozzá.
- Az egész fej káposztát tedd forró vízbe, így óvatosan le tudod majd fejteni róla a leveleket. Pár perc forralás után vedd ki és óvatosan bontsd levelekre. Ugyanabba a forrásban lévő vízbe tedd vissza a leveleket egyenként kb. fél percre.
- A levelek vastag torzsáját vágd ki. Ahol ez nem lehetséges, kicsit vékonyítsd el a hátoldalán a képen látható módon. Kapcsold be a sütőt 190 C°-ra.
- A kifőtt rizst keverd el az aprított gombás masszával. A paradicsomszószt öntsd a gombás serpenyőbe és melegítsd fel. Reszelj bele egy gerezd fokhagymát és adj hozzá pici sót, borsot. Hagyd, hogy éppen csak felforrjon, majd öntsd egy nagy jénai aljába a felét.
- A káposztaleveleket egyenkén max. két evőkanál töltelékkel töltsd meg és tekerd fel úgy, hogy minden tekeréskor az oldalát is belülre hajtod. Így nem fog szétnyílni.
- Fektesd bele a káposztákat egymás mellé sorban a paradicsommártásba. Ha az összes elfogyott, öntsd rá a paradicsommártás másik felét.
- Fedd le jénai tetővel vagy alufóliával és tedd be a sütőbe kb. 30-40 percre.
* Ha nincs szárított vöröshagymád, akkor friss hagymát pirítsd meg egy kicsit a gombák előtt serpenyőben. *
Édesen az igazi a befejezés: Meggyes, gesztenyés szelet
Egyetlen karácsonyi menü sem lehet teljes desszert nélkül. Ebben a receptben a téli időszak favoritja, a gesztenye csillog új szerepben.
Fotó: tudatosanelni.hu
Hozzávalók:
A piskótához:
- 250 g liszt
- 100 g nádcukor
- 200 ml víz
- 100 ml növényi tej
- 1/2 citrom leve
- 1 cs. sütőpor
- 1/4 tk. mézeskalácsfűszerkeverék/ fahéj
- 75 ml olaj
- csipet só
A krémhez:
- 1 csomag natúr gesztenyepüré
- 2 dl vegán habtejszín (Schlagflix)
- meggybefőtt
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tk. rum(aroma)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 C°-ra.
- A lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, szórd hozzá a sütőport, a sót, fahéjat vagy mézeskalácsfűszerkeveréket és tedd félre.
- Egy kisebb keverőtálba mérd ki a cukrot és a folyadékokat, a citromlé kivételével. Keverd alaposan össze, majd a lisztes masszával is keverd el. A végén csurgasd bele a citromlevet és azzal is keverd el.
- Egy 20×20 cm-s formát bélelj ki sütőpapírral és öntsd bele a tésztát. Süsd kb. 30 percig, de mielőtt kivennéd, végezz tűpróbát rajta. Sütőtől függően 40 perc sütési idő is szükséges lehet.
- Hagyd a tésztát kihűlni és csak utána vágd le a széleit, és ha púpos lett, akkor egyenesre a tetejét.
- A gesztenyepürét olvaszd ki a konyhapulton, majd villával törd össze.
- A habtejszínt verd fel 3 evőkanál porcukorral. Tehetsz hozzá rum aromát is, ha teljesen natúr gesztenyepürét használsz. Keverd össze a pürét és a tejszínhabot is habkeverővel vagy villával.
- Kend a piskótára, a meggybefőttet sorakoztasd a tetejére és tedd a hűtőbe egy-két órára, aztán már fogyasztható is.
Tipp: Ha szeretnéd még édesebbé tenni, csurgasd le olvasztott csokival, vagy tegyél még rá tejszínhabot. De akár összemorzsolt mézeskalácsot is szórhatsz a tetejére.
Ha idén karácsonykor még egyet csavarnál a karácsonyi menün és klasszikus magyar vonal helyett a nemzetközi irányt erősítenéd, nézd meg ezeket a recepteket is!
Főkép: Kelsey Chance, Unsplash