A lusta asszony levese mellett, ami nem több, mint kis só, paprika meg tészta, már csak a krumplileves elkészítése egyszerűbb-ráadásul csupa egészség.
Ám az időhatékonyság mellett, azért is ajánljuk a krumplilevest, mert laktató, ízletes, mert krumpli szinte mindig van otthon, de leginkább azért, mert a krumplileves egészséges.
A krumpli jótékony hatásai és előnyei:
A krumpli Körülbelül 2%-át fehérje alkotja, megtalálható benne a B-, B1-, B6-, B9-vitamint, valamint K- és C-vitamint is, melyekből kis mennyiség, de jól hasznosítható forma található. A vitamin tartalma is magas. Ezen kívül szerves savakat, valamint a talajtól függően változó mennyiségben ásványi sókat és nyomelemeket is tartalmaz. Ezek között szerepel: nátrium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, mangán, réz, kén és főként kálium.
A krumpli tápláló, és nyugtatja a gyomrot is, valamint főtt változatában alacsony a kalóriatartalma – ami kifejezetten előnyös, ha fogyni szeretnénk.
Ehhez persze az kell, hogy ne zsírban vagy olajban sült változatát fogyasszuk, hanem főzve.
Például levesben.
Íme egy végtelenül egyszerű recept ehhez:
Hozzávalók:
- 50 dkg főzni való burgonya
- 2 szár sárgarépa
- 1 szál petrezselyem gyökere és levele is
- 1 cikk zeller
- 1 fej vöröshagyma
- pár gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- só
- 1 kiskanál olívaolaj
- pirospaprika
Elkészítése:
A zöldségeket, krumplit megpucoljuk. A krumplit kockákra daraboljuk, a répát hajszálvékony karikákra szeljük. A fehérrépát szintén, ha szeretjük…. ha nem akkor nagyobb darabokra vágjuk, akár a zellert és az eszi meg, aki szereti.
A petrezselyem levelének felét az olajon a vöröshagymával, fokhagymával kicsit lepirítjuk, paprikázzuk, belerakjuk a krumplit, a zöldségeket és felöntjük vízzel. Sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Amikor a krumpli, a répa puhára főtt, a krumpli egy részét kiszedjük, kis forró levessel leturmixoljuk és azzal sűrítjük be a levest.
Még forrón, friss, vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk, a krumplileves ugyanis frissen, forrón az igazi.
Főkép: Shutterstock