Manapság egyre nagyobb trend lett szuperélelmiszereket fogyasztani. De melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek jár a szuper jelző? Új sorozatunkban ezeket a különlegességeket mutatjuk be. A chia mag biztos neked is ismerős!
A legegészségesebb élelmiszer
A ma már hazánkban is egyre inkább ismert chia mag az egyik legegészségesebb élelmiszer a Földön.
Ebben az apró magban az emberi szervezet számára rendkívül sok hasznos tápanyag megtalálható. Ráadásul nagyon sokoldalúan felhasználható, érdemes beiktatni az életünkbe a fogyasztását!
A chia mag, vagy más néven azték zsályamag egy virágos növény, amely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A 13. századtól termesztik, az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották.
Erre utal elnevezése is, a chia mag jelentése ugyanis nem más, mint erő.
Kiváló segítség a fogyáshoz
A chia mag nagyszerű forrása a növényi eredetű omega-3 zsírsavaknak, rostoknak, kalciumnak, magnéziumnak, mangánnak, réznek és más ásványi anyagoknak. Mindezeken túl pedig semleges ízének és nagy vízmegkötő képességének köszönhetően kiválóan alkalmazható a fogyókúrás étrend részeként.
A chia mag nagyon egészséges élelmiszer, azonban évszázadokra feledésbe merült, csak nemrég, a biotermékek és természetes fogyókúrás módszerek divatba jöttével tört be ismét a köztudatba.
Számtalan egészségügyi előnye között megtaláljuk az öregedéssel összefüggő és a krónikus betegségeket mérséklő hatását, úgymint a 2-es típusú cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, szívelégtelenségek.
Amellett, hogy segít ezen betegségek esetén, hatékony rákmegelőző és immunerősítő hatással is rendelkezik.
Fotó: Shutterstock
Rostokban is gazdag
A világon ismert ehető dolgok közül az egyik legmagasabb rosttartalmú, tömegének mintegy negyven százalékát teszi ki az élelmi rost, így az egyik legegészségesebb fogyókúrás élelmiszer. Emellett szénhidráttartalma rendkívül alacsony, rostjai pedig sok vizet képesek a gyomorban felszívni, ezáltal zselés anyagot létrehozva. Ez az anyag hosszú ideig emésztődik, így sokáig nem érezzük magunkat újra éhesnek.
Főkép: Shutterstock