Manapság egyre nagyobb trend lett szuperélelmiszereket fogyasztani. De melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek jár a szuper jelző? Új sorozatunkban ezeket a különlegességeket mutatjuk be. A maca gyökér sem maradhat ki!
Fotó: Shutterstock
Kincset érő maca gyökér
A maca története több mint 3000 éves múltra nyúlik vissza. Az ősi peruiak például ezt a gyökeret használták a kereskedelemben, mint fizetőeszköz, hiszen a gyógyászati tulajdonságai miatt is kincset ért.
Manapság a macát leginkább por és kapszula formában fogyasztjuk.
Hagyományosan a friss gyökereket csak megfőzték és közvetlenül utána el is fogyasztották, mivel az őslakosok úgy vélték nyersen emésztési és pajzsmirigy működési problémákat okoz.
Annak ellenére, hogy a maca gyökér gyógyászati tulajdonságai évezredek óta ismeretesek, csak mostanában figyeltek fel rá a természetgyógyászok. Rengeteg pozitív hatásának köszönhetően a szuperélelmiszer jelzőt teljesen megérdemelten kapta.
Számos betegség, köztük a menstruációs problémák, menopauza, gyomorrák, fáradtság, stressz és a vérszegénység kezelésére is használták.
Korabeli feljegyzések alapján az inka harcosok a csaták előtt macával vértezték fel magukat, hogy növeljék az állóképességüket és az erejüket.
A maca vitaminbomba a szervezet számára
A maca nem csak természetes táplálékforrás, hanem valóságos vitaminbomba is, amit az Andokban élő népek egészségmegőrzés céljából évszázadok óta fogyasztanak.
A maca gyökér természetes antioxidánsként működik, növeli az antioxidánsok szintjét a szervezetben.
Ezek az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a káros szabadgyököket, felveszik a harcot a krónikus betegségekkel szemben és megvédik a sejteket a károsodástól.
Energikusabbá tesz a maca
Az antioxidánsok hozzájárulnak olyan betegségek megelőzéséhez, mint a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség nyomán jelentkező oxidatív stressz és sejtkárosodás. Azok, akik rendszeresen használnak macát, nem sokkal a kúra megkezdését követően észlelték magukon, hogy sokkal éberebbek, energikusabbak és teherbíróbbak.
A maca gyökér por kiváló fehérje-, rost-, vitamin-, és ásványi anyag forrás. Rengeteg C-vitamint, rezet és vasat tartalmaz, valamint több mint 20 féle aminosav is megtalálható benne, sőt, rengeteg egészséget megőrző fitotápanyag is.
Forrás: simplesport.hu
Főkép: Shutterstock