Manapság egyre nagyobb trend lett szuperélelmiszereket fogyasztani. De melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek jár a szuper jelző? Új sorozatunkban ezeket a különlegességeket mutatjuk be. A moringa neve mondd neked valamit?
Moringa – ajándék az élethez
A moringáról úgy tartják, hogy Isten ajándéka az egészséges élethez. Ez a zöld színű növény rengeteg vitamint, rostot, káliumot és vasat tartalmaz. A fa minden része ehető, de a levelében van a legmagasabb hatóanyag. Mivel a szárított levél a leggazdagabb tápanyagokban, már kis mennyiségben képes a szervezetben lévő hiányokat pótolni.
Épp ezért Kelet-Afrikában, ahol jelentős mértékű az alultápláltság, moringa fa ültetvényeket telepítenek, melyek segítségével alultáplált gyerekeket és felnőtteket mentenek meg.
Fotó: Adrian Dale, Unsplash
Vitaminokban gazdag moringa
Egy csésze moringa magban 37 kalória, 8,5 gramm szénhidrát, 2 gramm fehérje és kevesebb, mint 1 gramm zsír található. Ez a mennyiség tartalmazza a napi C-vitamin szükséglet, a napi vasszükséglet, a káliumszükséglet, a magnézium szükséglet és a kalciumszükséglet nagy arányát. 19-féle aminosav is található benne, melyeknek köszönhetően hasznos kiegészítő a felépülésben, betegségek után segíthet gyorsítani a felépülést.
Gyulladáscsökkentő és a barnuláshoz is kiváló
Kutatások igazolják, hogy a moringában sok a hasznos antioxidáns, és rendszeres fogyasztása az egész szervezetre gyulladáscsökkentő hatással bír. Véd az oxidatív stressztől, segít megőrizni a szív egészségét, a benne lévő egészséges zsiradékok pedig csökkentik a koleszterinszintet. A moringa magolaj nemcsak gyulladás gátló, hanem fertőtlenítő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyeknek köszönhetően gyors enyhülést hozhat kisebb bőrpanaszok, mint vágás, horzsolás, rovarcsípés, bőrkiütés és karcolások esetén.
Napozáskor a barnulásban és a barnaság hosszabb megtartásában is segíthet, mivel gazdag rézben és kalciumban, amelyek a bőr fontos tápanyagai.
A moringaolajat széles körben használják kozmetikai készítményekben is, hordozó olajként.
A rákmegelőzésben is segíthet a moringa
Több kutatás is vizsgálta a moringa rákos megbetegedésekkel kapcsolatos hatásait.
A legbiztatóbb eredmények a májrákkal, a mellrákkal és a vastagbélrákkal kapcsolatban születtek.
A moringát bátran beépíthetjük az étrendünkbe, de mindenképpen készüljünk fel rá, hogy íze elégé keserű. Éppen ezért legjobb, ha kapszula formájában szedjük, esetleg moringaport keverünk valamilyen erőteljesebb ízű italba.
Forrás: hazipatika.com, nepgyogyaszat.com
Főkép: Shutterstock