Valljuk be, karácsonykor megesik, hogy váratlan vendégek érkeznek, esetleg nagyobb létszám verődik össze, mint amire számítottunk. Ilyenkor jó, ha van egy olyan recept, amihez nyúlhatunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül orvosoljuk a nincs-mivel-megkínálni-őket katasztrófát. Ez pedig nem más, mint a zserbógolyó. Nem hiszel nekem? Csak figyelj, bebizonyítom.
Általában, mire a karácsonyi sütéshez érünk, temérdek receptötlet kavarog a fejünkben: ott vannak először is a bevált receptek, azok az ételek, amik nélkül nincs karácsony, vagyis mindenképp foglalkozni kell velük. Aztán az egyénre szabott kedvencek: anya, apa kedvence, a gyerekeké vagy az egyik rokoné, aki majd az ünnepek alatt érkezik. Az elkészítendő ételek listája egyre bővül, és a kötelező körökön túl már nem biztos, hogy időt szeretnénk tölteni a konyhában. Azonban ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a finomabbnál finomabb – vagy édesebbnél édesebb – falatokról.
A zserbógolyó néhány évvel ezelőtt érkezett az életünkbe, amikor anya – egy rakás ételintolerancia miatt – nagyüzemű kísérletezésbe kezdett az ételek tekintetében: megpróbálta a régi ízeket új formában az ünnepi asztalra varázsolni. Így lyukadt ki a liszt, cukor, tej mentes zserbónál. És tádám, működik, sőt: isteni finom. Így lett nálunk a zserbógolyó az az édesség, ami nélkül nincs karácsony.
Hozzávalók:
- 100 gramm olvasztott vaj (én gheet, vagyis tisztított vajat szoktam használni)
- 85 gramm eritrit (vagy a neked megfelelő édesítő)
- 130 gr darált dió
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadunk 1 púpozott kanál kakaóport, és tovább keverjük, hogy homogén legyen a masszánk. Ezután gombócokat, kis golyócskákat formázunk a „tésztából”.
Extra tipp:
ha fokoznád a karácsonyi beütést és az íz-orgiát a szádban, keverj bele baracklekvárt is – én a nagymamám házi lekvárját szoktam -, ugyanis szó szerint élettel tölti meg az édességet.
Ráadásul mindig öröm, amikor a nagymamák által eltett finomságokat használhatom fel.
A mázhoz 1 tábla 85%os csokit felolvasztunk, és hozzáadunk 40 gramm olvasztott vajat (vagy gheet).
Ezt követően pálcikára szúrjuk a golyócskákat, és belemártjuk a csokiba, majd egy rácsra tesszük száradni. Villával is működik, a zserbó golyókat pedig rögtön teheted a tálaló tálra is, csak arra figyelj, hogy ha megszilárdul az étcsoki, letapadhatnak a golyók. Megszórhatjuk a zserbógolyó tetejét dióval, esetleg díszítésképp tehetünk rá egy-egy szem mandulát vagy apróra szeletelt aszalt sárgabarack darabkákat.
Látod, se perc alatt megvan, és bármilyen váratlan vendégvárás megmenthető vele. Ha pedig a vendégek elkérik a receptet, azért küldj nekünk egy üzenetet! 🙂
Még egy extra tipp:
A zserbógolyó kiváló alkalom arra, hogy a gyerekeket is bevonjuk a karácsonyi készülődésbe, mivel egy könnyű, nem sok hozzávalót tartalmazó receptről beszélünk: gyúrhatják, formázhatják a golyócskákat, keverhetik a hozzávalókat, az általunk felolvasztott csokiba pedig élvezettel mártogathatják őket. Nem lehet elrontani, nem lehet csúnya, így a sikerélmény is garantált nekik. De persze ne lepődj meg, ha baracklekvár és a csoki nagy része a kis szájukban végzi és nem a tésztában. 🙂
Na, kipróbálod?