Manapság szinte mindannyian szívesen megörökítjük, éppen mit és hol ettünk azért, hogy megosszuk másokkal és mi is megőrizzük a pillanat emlékét a virtuális galériánkban. A profi ételfotók készítése nem ördögtől való feladat, akár egy jó kamerával rendelkező mobiltelefonnal is lehetséges. Hogyan? Olvasd el a megkérdezett fotósok tippjeit!
Szalay Krisztina és Gaál Dániel mindketten hivatásos fotósok, akik nagyon sok tapasztalatot szereztek már a profi ételfotók létrehozásában. Persze a legtöbbünknek sem szaktudása, sem komoly fényképezőgépe nincsen, csak egy mobilja, ez azonban nem akadály ahhoz, hogy egy tál étel képe valósággal életre keljen a képernyőn.
Játssz a fénnyel!
A világítással sokat lehet változtatni az összhatáson, de a legegyszerűbb, ha puha, természetes fényt választasz.
Egy áttetsző fehér függöny lággyá varázsolja az erős fényt, de a több drámaiságért a direkt napsütéssel és az árnyékokkal, vagy akár a napfelkelte/naplemente hatásával is kísérletezhetsz.
Ha szeretnéd a fényt irányítani, akkor használhatsz derítővászon helyett egy fehér papírlapot is, így kiemelhetsz olyan részleteket a képen, amiket fontosnak tartasz.
Figyelj a háttérre!
A mobiloddal készített ételfotók akkor keltenek profi hatást, ha minden részlet tökéletes, ezért mindig figyelj a kontextusra és a kép részleteire.
Célszerű a felülnézetet választani, mert akkor a kiegészítő elemekkel, terítővel, tányérral, evőeszközökkel hozhatsz létre egy esztétikus kompozíciót.
De ha valamiért oldalnézetből fotózol, akkor is törekedj rá, hogy ne kerüljön semmi a képre, ami eltér a tárgytól.
Fotó: Shutterstock
Keresd a tökéletes expozíciót!
Amikor fókuszt választasz, keresd azt a pontot, amit a képen leginkább hangsúlyozni szeretnél.
Bökj oda az ujjaddal és növeld a fényerőt, hogy még inkább élettel telibb legyen a fotód.
Gyakran az is segít, ha a hátteret elhomályosítod.
Ne akarj túl sok mindent megjeleníteni!
Ahhoz, hogy a kompozíció a lehető legjobb legyen, érdemes a kép tartalmát behatárolni. Túl sok elem zsúfoltsághoz vezethet, ami a látvány és a mögöttes üzenet rovására mehet.
Próbálj ki többféle nézetet, de dolgozz gyorsan!
Lehet, hogy az elsőre választott beállítás nem lesz tökéletes, de ez ne vegye el a kedved, próbálj ki több irányt is és hasonlítsd össze az eredményt.
Lehet, hogy a tálaláson is kell változtatnod, de közben is készíts képeket, mert a legtöbb étel jobb frissen és nem tesz neki jót, ha sokáig áll.
Arról nem is beszélve, hogy amit egyszer összekevertél, az már sosem fog visszaállni az eredeti formájára.
Fotó: Shutterstock
Használj segítő applikációkat az ételfotók tökéletesítéséhez!
Az App Store-ban és a Google Play-ben is számtalan olyan app közül választhatsz, amelyek segítenek abban, hogy profi ételfotók kerüljenek ki a kezed közül pillanatok alatt, esetleg utólag tudd őket szerkeszteni.
A VSCO, a Foodie, a Snapseed, A Color Story, a Halide Mark, valamint az Adobe Lightroom is nagyon népszerűek, mert könnyen használható módon, filterek és testreszabható részletek segítségével hozzák ki a maximumot a képből.
Többre vagy kíváncsi? Nézz körül Szalay Krisztina és Gaál Dániel oldalain!
Főkép: Shutterstock