Görögdinnye halmok minden zöldségesnél, a piacon és még az élelmiszer áruházakban is. Ez a nyár legkedveltebb gyümölcse és nem hiába. Édeskés szomjoltó, a természet adta egyik legjobb választás a melegben! Ha készítenél belőle valamit, megtartva jótékony hatásait, akkor próbáld ki a görögdinnye sorbet receptünket!
Tombol a nyár, legszívesebben egész nap víz közelében heverésznénk, jégkrémmel vagy fagyival a kezünkben. Ha ezt nem is teheted meg, egy kis élvezetet könnyen csempészhetsz a mindennapokba. Legfrissebb receptünk egy frissítő, szuper egyszerű görögdinnye sorbet recept. Tegye fel a kezét, aki már neki is állna elkészíteni! A receptért görgess lejjebb!
Amit nem tudtál a görögdinnyéről
Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a görögdinnye 91,5 %-a élő víz. Azt talán már kevesebben, hogy olyan vitaminokban is gazdag, mint például A-, B1-, B2-, C-vitamin. Mindemellett béta-karotinban és szelénben dúskál.
Rendkívül jó antioxidáns forrás! Piros színét a likopin nevű vegyület adja, ami jó hatással van többek között a szívre és az érrendszerre. Rákos betegségek megelőzésében is hasznos lehet.
A görögdinnye l-Citrulline aminosavban gazdag, ami csökkenti az izomfájdalmakat, ezért edzés előtt érdemes enni néhány dinnye szeletet. Egy spanyol kutatásban azt találták, hogy azoknál a sportolóknál, akik az edzés előtt dinnyelevet ittak, kevésbé jelentkezett izomláz.
Fotó: Németh Anna
Görögdinnye sorbet receptje:
Ez a görögdinnye sorbet, mint minden sorbet, fagylaltgép nélkül is elkészíthető. Persze egy kicsit talán hosszabb ideig tart, de ugyanolyan egyszerű! Lássuk:
Hozzávalók:
- 600 g magozott dinnye
- 250 g víz
- 125 g cukor
- ½ citrom leve
- ½ lime leve
Görögdinnye sorbet elkészítése:
- A cukrot, vizet és a citromlevet öntsd egy kis lábasba. Tedd a tűzhelyre és forrald fel, majd hűtsd ki teljesen. Ha gyorsabban szeretnéd, hogy lehűljön, hideg vízfürdőt ajánlok.
- A görögdinnyét magozd ki és kockázva, szeletelve tedd egy turmixba. Facsard rá a lime levet, majd öntsd rá a már kihűtött házi „cukorszirupot”.
- Turmixold simára nagy fokozaton.
- Ezután öntsd ki egy vagy több edénybe és mehet a fagyasztóba nagyjából 4-5 órára.
- Az elején érdemes 30 percenként átkeverni.
- Amikor már nehéz keverni, akkor 1-2 kisebb menta levelet tépkedhetsz bele, de ez elhagyható!
Főkép: Shutterstock