Ha a só és bors kombó már unalmas a grillre, próbálj ki valami újdonságot és dobd fel a grillzöldségeket! A grillezés egyik sztárja a cukkini! Párosítottad már mediterrán ízekkel vagy kaporral? Ha még nem, ideje kipróbálni!
A legjobb grillzöldségek, avagy ezt pakold a grillrácsra
Általában cukkinit, gombát, padlizsánt, kápia vagy kaliforniai paprikát szoktunk grillezni, de a kukorica és a spárga is isteni választás. Grillezheted felszeletelve, vagy nyársra fűzve őket, a végeredmény ízletes lesz, ha betartasz pár szabályt. Azonban a gyümölcsökről se feledkezzünk meg, hiszen kitűnő köret vagy desszert lehet belőlük.
Mi több, az ananászt még a zöldségek mellé is bedobhatod, nem fogod megbánni!
Hogyan fűszerezd, hogy kihozd belőlük a legjobbat?
A zöldségeket szeld fel a kívánt méretre, majd fűszerezd és olajozd be őket alaposan. A sót azonban érdemes kimondottan a sütés előtt hozzáadni. Így nem engedi ki annyira a levét, és finom szaftosak maradnak a zöldségek.
A cukkínihez nagyon jól illenek a mediterrán fűszerek, úgy, mint a bazsalikom, oregánó, kakukkfű, de kaporral is érdemes kipróbálni.
A gombához szinte elengedhetetlen a kakukkfű, de közel-keleti fűszerekkel vagy fűszerkeverékkel is fűszerezheted.
A padlizsán és a paprika nem válogatósak: az erőteljesebb fűszerek ugyanúgy illenek hozzájuk, mint az enyhébb aromákkal rendelkezőek.
Jogos a kérdés, hogy szárított vagy friss fűszereket használj inkább. Ha nem közvetlenül a rácson, hanem tálcán sütöd a zöldségeket, bátran rakj rá friss fűszereket, nem fognak ráégni. De akkor se ess kétségbe, ha fűszerek csak szárított formában pihennek a polcodon, ezek is tökéletesen fognak működni.
Nem csak a húsoknak tesz jót, ha előre bepácolod őket: a zöldségeknek is adj egy kis időt, amíg összeérnek rajtuk az ízek!
A grilelzés zöldséges kedvence: Buddha tál
Fotó: Németh Anna, tudatosanelni.hu
Hozzávalók 2 főre:
- egy csomag (500g) spárga
- 4-5 nagyobb fej gomba
- egy csomag tofu (elhagyható, helyettesíthető)
- kedvenc salátád (fejes, római, tölgylevelű stb.)
- 2-3 db paradicsom
- uborka
- újhagyma
- ½ újburgonya
- 2 ek. tahini
- 1 ek. citromlé
- kevés víz, hogy folyós állagú legyen
- friss zöldfűszerek, pirospaprika
- só, bors
Elkészítése:
- Az újburgonyát alaposan mosd meg, majd kockázd vagy szeleteld fel. Egy tálba téve sózd, borsozd és egy kevés fűszerpaprikát is adj hozzá. Ha airfryer-ben sütsz, az olajat el is hagyhatod. Ha sütőben, akkor érdemes egy kevés (2 ek.) olajat önteni rá és alaposan összeforgatni. 200 °C-on nagyjából 20-30 perc alatt megsül.
- A spárgát és a gombát mosd meg. A spárga alsóbb, fás részét vágd le majd nagyobb falatokra darabold. A gombát szeleteld fel. Tedd egy tálba, sózd és borsozd.
- A tofut kisebb kockára vágd. Ha csak natúr tofud van, akkor érdemes előtte jól befűszerezni. Ezt megteheted akár grill fűszerkeverékkel is.
- Gyújts be a grillt, ha van otthon és süsd meg rajta a zöldségeket. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor egy grillserpenyőt (vagy sima serpenyőt) hevíts fel alaposan és ezután egy kevés olajat önts bele. Süsd meg a gombát, spárgát és a tofut is, egymás után. Ízre így is szinte olyan lesz, mintha kint a grillen készítetted volna.
- A salátát és a hozzávaló zöldségeket mosd meg és vágd fel. Keverd össze.
- Az öntethez a tahinit keverd ki a citromlével, sóval, borssal. Egy sűrűn folyó öntetet kell kapnod. Ezzel lényegében meglocsolhatod az egész tányért.
Jó étvágyat!
Főkép: Hulki Okan Tabak, Unsplash