Ezek a finom, vegán, gluténmentes szilveszteri falatkák mindenkit le fognak venni a lábukról, bármilyen házibuliba is viszed őket! Akár magadnak, akár egy gluténmentesen étkező szerettednek meglepetésbe készíted, az utolsó morzsáig eltűnnek majd, ezt garantáljuk! A pezsgő mellé tökéletesek, győződj meg róla te magad!
A gluténmentes szilveszteri falatkák királya: Sós-magvas zabkeksz
Hozzávalók:
- 100 g zabliszt
- 50 g mandulaliszt
- 50 g zabpehely
- 50 g napraforgó és tökmag keveréke
- 90 g növényi tej
- 50 g kókuszolaj
- ½ tk só
- nagy csipet szárított bazsalikom
Elkészítése:
A sütőt légkeveréses módban melegítsd elő 175 °C-ra. A kókuszolajat, ha szilárd állapotban van, olvaszd fel. A tökmagok egy késsel vágd durvára. Ha nincs zabliszted, akkor a zabpelyhet egy késes aprítóban daráld le.
Minden hozzávalót mérj ki egy keverőtálba és fakanállal keverd össze. Tedd pár percre félre.
Addig bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
Választhatsz, hogy kis apró falatokat készítesz, ekkor nagyjából fél evőkanálnyit gombócozz ki. Ha nagyobbat szeretnél, akkor golflabdányi masszát gombócozz ki és lapítsd el a tenyereddel 0,5 cm vastagra.
Sorakoztasd a tepsire őket és mehet a sütőbe. 18-20 percig süsd, amíg a széle enyhén megbarnul.
Nekem 8 nagyobb keksz jött ki ebből a mennyiségből
Gluténmentes szilveszteri falatkák édesre hangolva: Vegán, cukormentes kókuszgolyó
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- 100 g zabpehely
- 60 g datolya
- 1,5 ek. mogyoróvaj vagy mandulavaj
- 1 ek. kakaópor
- 1 kk. vanília aroma
- ½-1 tk. rum (aroma)
- 30 ml eszpresszó
- 3-4 ek. víz vagy növényi tej
- kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítése:
Ha a datolya túl száraz, meleg vízben áztasd fél óráig, majd szűrd le. Ha friss datolyád van, akkor ez a lépés elhagyható.
A zabpelyhet, magvajat, datolyát, kakaóport, vaníliát és a rumot tedd egy késes aprítóba és daráld össze darabosra.
Add hozzá az eszpresszót és a növényi tejet vagy vizet, majd indítsd el a gépet, pár másodpercre. Kézzel ellenőrizd, hogy összeáll-e a massza. Ha túl száraz, akkor adagolj hozzá még növényi tejet vagy vizet. Ahogy állni fog, még tovább száradhat, így érdemes nedvesebb tésztát készíteni.
Ha minden rendben, akkor falatnyi mennyiséget golyózz ki és hempergesd meg kókuszreszelékbe.
Tedd a hűtőbe legalább fél órára. Zárható dobozban tárold, másnap még jobb lesz.
Olasz életérzés szilveszteri falatka képében: Glutén- és élesztőmentes grissini
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- 190 g gluténmentes liszt
- 150 g langyos víz
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. utifűmaghéj
- 2 ek. szezámmag (elhagyható)
- 2 g só
- 1-1 tk. szárított bazsalikom és oregánó
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt légkeveréses módban 180 °C-ra. A lisztet, sütőport, utifűmaghéjat, fűszereket és a sót keverd el alaposan egy tálban.
Lassan csurgasd hozzá a vizet és gyúrj belőle tésztát. Ha túl nedves lenne, egy kevés lisztet még tehetsz hozzá, ezzel gyúrd a pulton kézzel simára.
Oszd el a tésztát 18-20 darabra. Sodord ki nagyjából 15-20 cm hosszúra, hogy jó vékony legyen.
Sorakoztasd sütőpapírral kibélelt tepsire, kend le vékonyan olajjal és szórd meg szezámmaggal, tedd be sülni 20-25 percre.
Ha nem tudsz betelni a gluténmentes szilveszteri falatkák receptjeivel, a tudatosaneln.hu oldalon még több ötletet találsz!
Ha szilveszterkor inkább csak otthon kuckóznál, és valamilyen szív- és lélekmelengető ételre vágysz, ehhez is vannak receptötleteink.
Főkép: Shutterstock