Legújabb desszertük ez az édes, gluténmentes körtés sütemény. Ki tudna ellenállni neki? A körte igazi őszi gyümölcs, telis-tele vitaminokkal. Fogyaszd reggelire zabkásával vagy turmixban, de ne hagyd ki a desszertből se! Próbáld ki a gluténmentes, karamellizált körtés sütemény receptünket és nem fogsz csalódni!
A körte a hónap sztárja
A körte többek között sok A-, B1-, B2- és C-vitamint, ezen felül magnéziumot, kalciumot, vasat és káliumot is tartalmaz. Antioxidánsban, ezen belül a polifenol antioxidánsban gazdag, tehát mindig héjastól együk.
Fotó: Pexels
Tudtad, hogy a körtében található antioxidáns gyulladáscsökkentő, illetve vérnyomás- és koleszterin csökkentő hatással is bír?
Édes mámor ez a desszert, ráadásul gluténmentes is. Cukor tartalma nem csekély, de így lesz ez a körtés sütemény igazi komfortétel. Lássuk a receptjét!
Hozzávalók 21 cm átmérőjű pite vagy tortaformához:
- 3 közepes körte
- 150 g mandulaliszt
- 75 g tápióka liszt
- 120 g nádcukor vagy kókuszvirágcukor
- 60 ml kókuszolaj
- 2 ev. juharszirup/agave/datolyaszirup
- 1,5 tk. étkezési keményítő + kevés víz
- 1 ev. vegán vaj (vagy margarin)
- 1 ev. őrölt lenmag + 2 ev. víz
- 1 tk. vanília aroma
- ½ tk fahéj
- ½ tk. sütőpor
- csipet só
- csipet szerecsendió
Fotó: Németh Anna
Gluténmentes körtés sütemény elkészítése:
- Első lépésként az őrölt lenmagot és a vizet egy kis tálkában keverd ki és tedd félre.
- Egy közepes piteformát vagy tortaformát bélelj ki sütőpapírral.
- A sütőt melegítsd elő 175 °C-ra.
- Egy keverőtálba mérd ki a kókuszolajat, cukrot, vaníliaaromát és a lenmagkeveréket, másnéven a lentojást. Keverd össze, majd ehhez mérd hozzá a mandulalisztet, keményítőt, sütőport és a sót.
- Alaposan keverd össze, ragacsos tésztává kell, hogy álljon össze. Öntsd az egészet az előkészített formába és nyomkodd el benne a tésztát.
- Tedd be a sütőbe 5 percre, hogy elősüljön. Közben készítsd el a karamellizált körtét.
- A körte magházát vágd ki és vágd vékony szeletekre. Egy közepes serpenyőben a vegán vajat közepes hőfokon melegítsd fel és szórd bele a körte szeleteket.
- Pár percig süsd, majd szórd meg fahéjjal, szerecsendióval és csurgasd rá a juharszirupot (vagy más folyékony édesítőt, amitől karamellizálódni fog). Gyors mozdulatokkal kevergesd, amíg szép barna színe nem lesz.
- Szórd meg keményítővel és 1-2 evőkanál vízzel, keverd össze. Picit be fog sűrűsödni.
- Öntsd az egészet a sütőből kivett tésztára és óvatosan egyengesd el. Told vissza a sütőbe még 20-22 percig.
- Miután lejárt az idő vedd ki és hűtsd ki annyira, hogy ki tudd emelni a formából – papírostul.
- Várd meg, amíg teljesen kihűl, és máris fogyasztható ez az ínycsiklandóm gluténmentes körtés sütemény!
Főkép: Németh Anna