Ha május, akkor eper. Ha eper, akkor pedig ínycsiklandozó ételek. Az epres receptek a kedvenceink közé tartoznak, mutatjuk, mit készíts ebből a szuper antioxidáns forrásból, ami még a vérnyomást is csökkenti!
De mi is az az antioxidáns?
Az antioxidánsok rendszerint szerves vegyületek. A görög eredetű szó tágabb jelentése oxidációt késleltető vagy gátló anyag. Az antioxidánsok azokat a vegyületeket jelenti, amelyek csökkentik szervezetünkben az oxidatív stresszt, azaz a biológiai „rozsdásodást”.
Ezek a szabad gyökök szerepet játszanak a test és a sejtek öregedése, a daganatok kialakulása, és a gyulladásra való erősebb hajlam, a szürkehályog, a fertőzések stb. kialakulásában.
Antioxidáns minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható. Minél erősebb egy gyümölcs, zöldség színe, annál több benne az antioxidáns.
A május gyümölcse az eper
Az eper nem csak rendkívül finom – mondtuk már, hogy az epres receptek a kedvenceink? – de tele van vitaminnal és ásványi-anyagokkal.
Kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, valamint C- és A-vitamin is található benne. Nem mellesleg erős méregtelenítő hatással bír. Az eper gazdag antioxidánsokban, továbbá jótékony hatású fitonutrienseket tartalmaz.
De itt még nincs vége a jótékony hatásoknak.
- Fogyasztása kálium tartalmának köszönhetően segít csökkenteni a vérnyomást.
- Rosttartalma kedvezően hat az emésztésre.
- Az eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását, így csökkentik a vér koleszterinszintjét
- Fogyasztása segíti a vércukorszint hatékonyabb szabályozását és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentését
- Magas antioxidánstartalma miatt képes a reumás-köszvényes fájdalmak enyhítésére, valamint az eper fogyasztásával rákmegelőző hatásról is gondoskodunk szervezetünkben (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák).
Epres receptek, amiket imádni fogsz
Spenót saláta eperrel
Fotó: Németh Anna, tudatosanelni.hu
Hozzávalók: 1 adag
- 2 marék bébi spenót
- 4-5 db közepes eper
- 1 csokor friss petrezselyem zöld
- 1 marék mandula és kesudió
- ½ közepes citrom leve
- uborka – opcionális
Elkészítés:
Minden zöldséget moss meg alaposan, majd a spenótot tépkedd kicsit szét. Az uborkát és az epret vágd falatnyi szeletekre.
A mandulát és a kesudiót, ha nyers formában vetted, száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsd meg. Ezután egy mozsárban őröld picit össze vagy késsel vágd nagyobb darabokra.
Egy nagy tálban keverd össze a spenótot, epret, uborkát, a felaprított petrezselyemzöldet és locsold meg citromlével. A végén szórd meg a pirított mandulával és kesudióval.
Vegán prosecco-s epres muffin
Fotó: Németh Anna, tudatosanelni.hu
Hozzávalók 12 db-hoz:
- 200 g liszt
- 170-180 g friss eper
- 130 g cukor
- 100 ml növényi tej
- 80-100 ml száraz prosecco
- 80 ml olaj (kókusz vagy más semleges ízű olaj)
- 2 tk. almapüré
- 2 tk. sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítése:
Kapcsold be a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses módban, de ez nem igazán számít).
Bélelj ki egy 12-es muffinformát papírral.
A lisztet, sütőport és a sót szitáld egy nagyobb tálba. A növényi tejet, olajat, almapürét és a cukrokat pedig egy másik tálban keverd el.
Az epret kockázd fel kisebb darabokra, tedd félre.
A nedves hozzávalókat öntsd a liszthez és keverd nagyjából el egy habverővel.
Öntsd hozzá a proseccot: közepesen híg tésztát kell kapj. Ezután add hozzá az epret és innentől már spatulával vagy fakanállal keverd el.
Adagold a tésztát a formába, majd süsd nagyjából 18-20 percig. Rácson hűtsd ki és már fogyaszthatod is.
Neked melyik lesz a kedvenced a fenti epres receptek közül?
Főkép: Raghavendra Mithare, Unsplash