Másokkal együtt én is imádom a töltött káposztát, el nem tudnám képzelni a karácsonyi időszakot e fantasztikus fogás nélkül. Idén is megfőzöm, a legnagyobb lábossal, ami csak van nekem. Szerencsére ismerem az epebarát verzióját is. Mert töltött káposzta bárhogyan is, de legyen!
Idén a hagyományos verziót is kérik tőlem a gyerekek – „Anya úgy főzz, hogy vinni tudjak”- jött felém a kicsit se tréfára vett kérés. Úgy főzőm – sokat, hagyományosan. Meg főzök egy adagot máshogy is, úgy, ami így ötven felett, jócskán benn a változókorban is jó lehet.
Mert diétás, mert kíméli a gyomrot, az epét – a teljes emésztőrendszert.
Mi a különbség? A káposzta sajnos nem, az bizony bánthatja az epét, de a zsiradék, a hús, a fűszerek viszont egészen biztosan kímélőbb. Természetesen a porció se mindegy. Bármit is eszünk negyven felett, érdemes kevesebbet szedni a tányérra, mint előtte. Ez persze nem jelentheti azt, hogy éhezünk, tilos éheztetni a szervezetet, de kímélni ér. Sőt érdemes.
Épen ezért magamnak régóta alternatív módon főzöm a káposztát is. Kerülöm a nehéz, zsíros húsokat, és előnyben részesítem a halat meg a baromfihúst. Ez a recept is ezen elv mentén állt össze, jó pár próbálkozás után.
Íme, az én epebarát töltött káposztám receptje:
Hozzávalók:
- 1 kicsi csomag savanyított káposzta (sokszor csak 1 kg-os kiszerelést kapnék, de akkor inkább piacozom, ott vásárolok, mert pont elég nekem 23-30 dkg, maximum fél kiló káposzta)
- 20 dkg darált pulykahús (de lehet csirke sőt, busa hús is)
- 5 dkg barna rizs esetleg bulgur
- 1 pici fej savanyitott káposzta – nem kötelező, de én szeretem becsomagolni a tölteléket
- fél gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 tojás a töltelékhez
- 1 csipetnyi pirospaprika – még véletlenül se legyen csípős
- 1 kicsi fej vöröshagyma – minimális mennyiség, mert az epe nem szereti a hagymát
- kevés zsiradék – olívaolaj vagy kókuszzsír
- ízlés szerint só, őrölt kömény, a káposztába babérlevél – plusz kakukkfű/ rozmaring – mindkettő segíti az emésztést és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.
Elkészítés:
A vöröshagymát felkockázom, kevés olívaolajon vagy kókuszzsíron lepirítom, pont úgy, mintha pörköltet raknánk fel főni. Amikor a hagyma üvegesre pirult, megszórom pirospaprikával, az alapba fogatom a levétől lecsöpögtetett savanyú káposztát. Sokan nem szeretik így, én azonban kicsit át is mosom felhasználás előtt, de csak azért, mert nekem túl sósnak tűnik az eredeti lében tárolt káposzta.
Annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi a káposztát, ízesítem kicsit, beállítom a sót, esetleg kevés frissen facsart citromlé is mehet bele.
Amíg felforr, elkészítem a gombócokat. Ha barnarizzsel készítem, kicsit lepirítom, ahogy a sima fehér rizst. A bulgur azonban mehet bele simán, nem kell pirítani. Amikor kihűlt a rizs, összevegyítem a nyers darálthússal, beleütök egy egész tojást, attól szépen összeáll majd.
Ha mégsem, akkor kevés útifűmaghéjat szórok bele, az szépen felszívja a felesleges nedvességet, meg is dagad is tőle a gombóc.
Fűszerezem, majd állni hagyom olyan két órát, álljanak össze az ízek. Ez különösen fontos a baromfi meg a halhúsnál, mert semleges íz-világukat fel kell dobni jó, zamatos – epekímélő ízekkel. Kakukkfűvel, rozmaringgal. Néha csipkedek bele friss petrezselymet is . Minél frissebb az íz, annál jobb. Néha a kapor is szerepet kap, viszont akkor a kaporé a főszerep – kerülöm a rozmaringot, meg a kakukkfüvet. Kioltanák egymás intenzív ízét.
Csap alatt gyorsan átöblített, lecsepegtetett savanyított káposztalevélbe csomagolom az egyenlő méretűre gömbölyített kis gombócokat és a már forrásban lévő káposzta alapba engedem őket szépen egymás után. Ebből a kevés kis húsmennyiségből olyan 6-8 gombóc kerül ki – két adag étkezésre elég csupán, de többet nem is tudnék enni. Karácsonykor így is pukkadásig eszi magát mindenki. Én ezt is elkerülném.
Ez a tudatosság is kíméli az epét.
A gombócok olyan 25-35 perc alatt főnek át. Annál több idő nemigen kell nekik, de azért félóra magasságában tehetünk egy kanál próbát – az az egyik legjobb része a káposztafőzésnek.
Tudom, hogy sokan tejföllel locsolják meg jó alaposan a tányérra szedett káposztát,
én ha használom is a tejfölt, csak pár cseppet locsolok rá, éppen csak megmutatom azt a tányérnak.
Ha mégis valami plusz, üde ízesítést szeretnék, akkor sűrű kókusztejbe kavarok egy kis citromlevet, azzal segítek a gondon.
Cserébe frissen csipkedett petrezselyemlevéllel szórom ezt az epével gyengéden bánó fogást.
Főkép: Shutterstock