Egy régi francia mondás szerint: a spárga a zöldségek királya, a királyok zöldsége. A jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek, ahol egyenesen csodaszerként tartották számon ezt az isteni finom és sokféleképpen elkészíthető zöldséget.
Itthon nem különösebben nagy divat a fogyasztása, pedig nem csak finom, hanem kifejezetten egészséges tavaszi zöldség. Ezért is lenne érdemes többször a tányérunkra tenni a spárgát. Ideális étel szinte minden diéta alatt is, ugyanis tíz deka spárgában alig 15 kalória van – viszont rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és az sem elhanyagolható tény, hogy rendkívül tápláló.
Fogyassz spárgát a vitaminokért!
Gazdag A, B, C, E valamint K vitaminokban és folsavban, ami jó az általános rossz közérzet leküzdésére, valamint kiváló mangán, fehérje és foszfor forrás, és nagy mennyiségben tartalmaz az emésztéshez nélkülözhetetlen rostokat. Számos további nyomelem és ásványi anyag található még benne, többek között magnézium, vas és cink.
A bőrre és körömre is jó hatással van a spárga
A spárga erősen lúgosít, ami általában jót tesz a szervezetünk, vérünk helyes lúg-sav arányának. Jó hatással van a körmeink egészségére, csökkenti a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, fogyasztása tisztítja a veséket, valamint csökkenti a köszvény, és a reuma okozta fájdalmakat. A vese kövesedése esetén a spárgalé fogyasztása hatásosan oldja a követ, sőt, akár még egy gyengébb homokosodást is meg tud szüntetni.
Terhesség alatt is ajánlják
A spárga levét semmiképp ne fogyasszuk erős hatása miatt kizárólag önmagában, érdemes sárgarépa lével, gyümölcslével vegyíteni egy-másfél deci mértékben. A spárga gazdag kalciumforrás, így kitűnő fegyver a csontritkulás ellen. Mivel a spárga segít megelőzni a születési rendellenességek kialakulását, így érdemes fogyasztani már a terhességet megelőzően, illetve a terhesség korai szakaszában minél nagyobb mennyiségben.
Két könnyű receptet is hoztunk, ha kedvet kaptál a kipróbálásához
Spárgakrémleves
Hozzávalók:
- 80 deka zöld vagy fehér spárga
- egy csomag újhagyma
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 1 kiskanál étkezési keményítő
csipetnyi cukor - só, őrölt fekete bors
Elkészítése:
A megtisztított spárgát 3 centis darabokra vágjuk.
A vajon egy serpenyőben megfuttatjuk a felkarikázott újhagymát, felengedjük körülbelül 1,2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, kevés cukrot adunk hozzá, majd beletesszük a feldarabolt spárgát, és roppanósra főzzük.
Kiszedjük a megfőtt spárgákat, néhány fejet díszítésnek félreteszünk, majd a többit a levével összeturmixoljuk.
A keményítővel elkevert tejszínnel jól összeforraljuk, beletesszük a spárgafejeket, és néhány perc alatt készre főzzük.
Tetejére díszítésként szórhatunk finomra vágott zöldpetrezselymet. Sajtos pirítóssal kínáljuk.
Spárgás szendvics
Hozzávalók:
- fehér spárga
- 4 tojás
- 2 tojássárgája
- 10 dkg sonka
- bagett
- olívaolaj
- citromlé
- só
- paprika
- majonéz
Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük a megtisztított spárgát nagyjából 12 percig.
Egy tálba öntjük a majonézt, a tojássárgáját, sót, paprikát és az olajat, és habverővel összekeverjük.
Amikor kezd sűrűsödni, szinte cseppenként adjunk hozzá citromlevet.
Kettévágjuk a bagetteket, kicsit megpíritjuk, majd megkenjük a mártással és rátesszük a sonkát, spárgát, tojást.
A tetejére is öntsünk egy kicsit a mártásból, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Forrás: fitoterapiakalauz.hu, mindmegette.hu
Főkép: Shutterstock