A húsvét nem csupán a locsolkodásról és a hímes tojásokról szól, hanem az ízletes ételekről is, amelyek ilyenkor különleges hangulatot varázsolnak az otthonunkba. Az ünnepi reggeli középpontjában legtöbbször a sonka és a tojás áll, de mi lenne, ha idén egy egészségesebb, mégis finom formában tálalnánk ezeket? A húsvéti sonkás tojás muffin nemcsak egy tápláló kiegészítője a reggeli fogásoknak, hanem egy nagyon gyorsan elkészülő igazán finom falat – Magyar Viki gasztrovloggerünk írása és receptje.
Cottage Cheese és tojás egy muffin formában?
A családomban a közös étkezések mindig is központi szerepet játszottak. Ilyenkor tudunk összegyűlni, kibeszélni a nap folyamán történt dolgokat és elvonatkoztatni a ránk nehezedő feladatoktól. Minden ünnephez kapcsolódnak hagyományaink, amikhez ragaszkodunk is, de nagyon szívesen próbálunk ki új ízeket is. Emellett engem kimondottan érdekelt már évek óta, hogy hogyan tudjuk mindezt egy tudatosabb formában folytatni, anélkül, hogy folyamatosan a grammokat és a kalóriákat számolnánk.
Ezért is mindig apró lépésekre törekszem, például egy-egy ételben extra zöldségek beillesztésére, illetve különböző fehérjében gazdag összetevők használatára. Erre tökéletes példa az általam elkészített sonkás tojás muffin is, hiszen a hagyományos sonka és tojás ötvöződik a különböző zöldségekkel és a magas fehérje tartalmú cottage cheese használatával. Ezért is gondolom, hogy ez a muffin remek kiegészítője lesz a húsvéti asztalnak.
Hozzávalók (14 darabhoz):
- 8 tojás
- 1 doboz cottage cheese
- 6 szelet fekete-erdő sonka
- ½ kaliforniai paprika
- 5 szál medvehagyma
- 1 marék brokkoli
- Só, bors, petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra.
- A sonkát csíkozd fel.
- A kaliforniai paprikát, a medvehagymát és a brokkolit aprítsd fel.
- Verd fel a tojásokat egy nagy tálban, majd keverd hozzá a cottage cheese-t.
- Ízesítsd sóval, borssal, valamint egy kevés friss vagy szárított petrezselyemmel.
- Majd keverd a sonkát és a zöldségeket a tojásos alaphoz.
- A keveréket kanalazd szilikonos vagy kivajazott muffin formákba, és süsd 25–30 percig, amíg aranybarnára sülnek és megszilárdulnak.
Ez az étel remek példája annak, hogyan lehet a húsvéti hagyományokat egészségesebb irányba terelni anélkül, hogy lemondanánk az általunk már jól ismert ízekről. A tojás, mint az egyik fő alapanyag, kiváló fehérjeforrás, amely segít a jóllakottság fenntartásában. A cottage cheese alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú tejtermék, ami ideális választás azok számára, akik tudatosan figyelnek az egészséges táplálkozásra.
A kaliforniai paprika, medvehagyma és brokkoli vitaminokban és rostokban gazdag, segítve az emésztést és az immunrendszer megerősítését, különösen a tavaszi változékony időjárásban. Bátran használjunk akár fagyasztott zöldségeket is, ezek is hasonlóan dúsítják ételünk tápanyagtartalmát.
A húsvétot megelőző böjti időszak is sokak számára jelent egyfajta életmód váltást. Ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy egészségesebb életmód felé fordulnak. Kerüljük el a drasztikus változásokat, helyette inkább apróbb módosításokat igyekezzünk bevezetni: nagyszerű, ha a klasszikus ünnepi fogásokat egy kicsit könnyedebb, táplálóbb formában készítjük el.

Ez a sonkás tojás muffin tökéletes. Ízletes, színes, mégis támogatja a tudatos táplálkozás és az egészség megőrzését. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak nem kell unalmas ételekről szólnia!
A recept természetesen kedvünk szerint variálható. Remekül elkészíthető más húsfajtákkal, de akár jól illeszthető egy vegetáriánus vagy alacsony szénhidráttartalmú étrendbe is, kis módosítással. Bátran próbáljunk ki más zöldségeket is, illik hozzá a póréhagyma, paradicsom, illetve a káposzta is.
Ez az étel a mi otthonunkban az ünnepi kedvenc lett, amely egyszerre testesíti meg a húsvét hagyományait és az egészséges életmód szellemiségét.
Adj helyet idén az új ízeknek az ünnepi menüben, a már megszokott hagyományos ételek mellett! Tegyél idén egy lépést az egészségesebb táplálkozás felé anélkül, hogy lemondanál a húsvéti finomságokról!
Nézzétek meg Viki recept videóját is!