A nap egyik legfontosabb étkezése a reggeli, amit a nagy rohanásban hajlamosak vagyunk kihagyni. Ez azért sem szerencsés, mert bárhol ránk törhet az éhségtől egy szédülés, és instant megoldásként szinte biztos, hogy valamilyen egészségtelen ételt veszünk magunkhoz. Ezek a reggelik házilag is gyorsan elkészíthetők és egyszerűen elkészíthetők: nem fogsz bennük csalódni.
A kakaós csigán túl is van élet
Az utcákon és buszmegállókban található pékségek látványának és illatának sokszor nehéz ellenállni. Ha az otthoni reggelit kihagyva járunk ara, akkor garantált az elcsábulás. Így pedig egészen biztosak lehetünk abba, hogy amit gyorsan befalunk az nagyon finom, viszont fehér lisztben és cukorban gazdag, azaz hizlal és egészségtelen.
Ahhoz, hogy ezt a csapdát elkerüljük, érdemes otthon reggelizni. Ha negyed órával korábban felkelünk, – ami most, hogy már világos van, nem is olyan rettenetes – biztos, hogy jóval táplálóbb és egészségesebb ételekkel tudjuk indítani a napot. Ezek a reggelig házilag elkészítve mindenképp jobb választást jelentenek, mint az útközben kétségbeesésünkben magunkhoz vett kakaós csiga.
Reggelik házilag: 3 villámgyors recept
3 kiváló és gyors receptet ajánlunk, amiknek a családod is nagyon fog örülni reggelente. Ráadásul a közösen elfogyasztott reggelivel mindenkinek a jól indul a napja. Ha úgy érzed, meghaladja a képességeidet, hogy már reggel konyhatündér legyél, akkor készítsd el előző este az alapokat, reggel pedig csak a sütőbe kell betenned. Amíg a fürdőszobában készülsz, addig a reggeli is elkészül.
Zabszelet
Hozzávalók:
- 150gr Viblance Berry Mix szuperkása
- mogyoróvaj
- 50ml növényi tej
- 1 érett banán
Elkészítése:
- A banánt a szójatejjel és a mogyoróvajjal krémesre turmixszoljuk, majd hozzákeverjük a kása alaphoz.
- Egy hosszúkás sütőformát kibélelünk sütőpapírral, és ráborítjuk a mixet. Elegyengetjük szépen a masszát és180 fokos sütőbe helyezzük, 20-25 percig. Pár percet hagyjuk hűlni és felszeletelve ehetjük is.
Villámgyors palacsinta
Fotó: Calum Lewis, Unsplash
Hozzávalók:
- 1 érett banán
- 200ml zabtej
- 100g zabpehely
- 1ek lenmag
- csipetnyi szódabikarbóna
- 1 tk fahéj
- tetejére: friss gyümölcsök vagy cukormentes lekvár vagy granola.
Elkészítése:
- Tegyük az összes hozzávalót aprítógépbe és jól daráljuk össze.
- Olvasszunk meg egy kevés kókuszolajat a teflonban és egy nagyobb evőkanálnyi mennyiségűt tegyünk bele.
- Alacsony lángon süssük pár percig mindkét oldalát.
- Igény szerint fogyasszuk, gyümölccsel, vagy cukormentes lekvárral, mogyorókrémmel, granolával.
Zabkása
Hozzávalók:
- 50g apró szemű zabpehely
- banán
- dió/kesudió/mogyoró
- cukormentes öntet
Elkészítése:
A zabpelyhet feltesszük vízbe főni és alaposan elkeverjük. Ha sűrűbb állagú kását szeretnénk akkor több, ha folyékonyabb, akkor kevesebb zabpelyhet használjunk. 5-6 perc alatt el is készül, hagyjuk egy picit hűlni és ízesítsük kedvünk szerint, olajos magvakkal, és cukormentes öntettel.
A zab az egyik legkiválóbb reggeli, rostban, tápanyagban és vitaminokban egyaránt gazdag. És az is mellette szól, hogy segít elkerülni a vércukorszint ingadozását. Azaz, ha zabot eszel reggelire, akkor nem törnek rád éhségrohamok, így biztos, hogy nem csábulsz el a pékségnél sem.
Főkép: Tetiana Bykovets, Unsplash