A palacsinta sokunk kedvence, de a hagyományos változat helyett egyre többen keresik az egészségesebb, cukormentes verziókat. Ez a palacsinta recept azonban bebizonyítja, hogy az egészséges nem jelent lemondást – gluténmentesen, növényi tejjel, finomított cukor nélkül is ugyanolyan finom, puha és ízletes lesz.
Ha vendég érkezik hozzád, akinek speciális étrendet kell követnie, ezzel a recepttel bátran megkínálhatod, garantáltan nem fogja érezni, hogy bármiből is hiánya lenne. Ráadásul az elkészítése is pofonegyszerű: egyetlen turmixgép kell hozzá, és néhány alapanyag, amit jó eséllyel már most is megtalálsz a konyhádban.
Hozzávalók (1 adaghoz)
- 100 g zabpehely (gluténmentes változat is tökéletes)
- 100 ml tej vagy növényi tej (pl. zab-, mandula- vagy kókusztej)
- 1 db érett banán
- 1 db tojás
- ½ teáskanál sütőpor
- 1 marék erdei gyümölcs
- Ízlés szerint: fahéj, citromhéj, vanília
- Kevés olaj a sütéshez
- Tálaláshoz: kesudióvaj, almaszeletek, fahéj
Elkészítés
Az egész recept lényege az egyszerűség: egy turmixgépben dobd össze a zabpelyhet, sütőport, tojást, banánt és a tejet (vagy növényi tejet). Turmixold simára, majd öntsd egy tálba, és keverd bele a fahéjat, citromhéjat, vaníliát és az erdei gyümölcsöt.
Melegíts fel egy tapadásmentes palacsintasütőt, kend ki egy kevés olajjal, és kanalazz bele 2-3 evőkanálnyit a masszából. Mérsékelt lángon süsd mindkét oldalát aranybarnára, oldalanként kb. 6-7 perc szükséges. Inkább tartsd alacsonyabb lángon a tűzhelyedet, ezzel biztosítva, hogy a belseje átsül, a külseje pedig nem ég meg.
Miért jó ez a palacsinta?
A zab kiváló rostforrás, segít az emésztésben és hosszabb ideig biztosít teltségérzetet. Emellett lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, ami stabilabb vércukorszintet eredményez, így tökéletes választás tehát cukormentes étrendbe is.
A banán természetes édesítőként szolgál, így nincs szükség hozzáadott cukorra. A benne található kálium segíti az izomműködést, és energiát ad a nap indításához.
Az erdei gyümölcs nemcsak színt és frissességet visz a palacsintába, de tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal is. Különösen jó választás, ha szeretnénk támogatni az immunrendszerünket.
Ez a palacsinta nemcsak finom, de tudatos táplálkozáshoz is passzol. Akár hétköznap reggelire, akár hétvégi brunchra is kiváló. Ezt a receptet én már nagyon sokszor elkészítettem. Biztonságot ad számomra, hiszen bátran tudom elkészíteni azoknak a barátaimnak is, akik valamilyen érzékenységgel küzdenek. Ha szereted a kreatív, mégis egyszerű megoldásokat a konyhában, ezt biztosan imádni fogod.
Tálalási ötletek
A palacsintákat tálalhatod kesudióvajjal és friss almaszeletekkel, de kipróbálhatod például kókuszjoghurttal és pirított dióval, vagy mandulavajjal és friss boggyós gyümölcsökkel is – ezek mind növényi alapú, tápláló opciók.
Ez a palacsinta recept tehát nemcsak tápláló és tudatos, hanem valóban ízletes is. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető, egy turmixban össze tudod dobni, és bárki számára kínálható – akár gluténérzékeny, akár cukormentes étrendet követ.
Nézd meg Viki cikkhez tartozó videóját is Tiktok-on!