Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

Almás pite – az emlékek őre, ahogy a nagyi tanította

Szerző Aradi Debóra
2024.12.08.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Az almás pite számomra egy időutazás minden egyes alkalommal. Legjobban az ünnepekhez tudom kötni az illata és a hozzá fűzött élményeim miatt. A konyhai forgatag, a készülő pite fahéjas, édes illata megtölti melegséggel a szívemet. Remélem most a tiéteket is megtölti a karácsonyi készülődés közben. Vigyázz, mert mézeskalács mellé is ellenállhatatlan!

almás pite
Addig gyúrom, amíg leszakad a kezem, utána még kettő gyúrás és kész. Fotó: Shutterstock

Mindenkinek van egy-egy apró titka, amitől ez a sütemény „az ő almás pitéje lesz”. A nagyinak ezt a titkát sosem tudtam megfejteni, mert folyamatosan kísérletezett az ízekkel. Miközben gyúrtuk a tésztát, főtt és gőzölgött a forró, még csokoládéból készített karamellás kakaó a tűzhelyen. A felejthetetlen pillanatok egyike ez nekem. Meleg, szeretettel teli, amikor az orcánk is kipirult a nagy munkában, a ruhánk meg tele volt lisztfoltokkal. Utánoztam a nagyi minden lépését és mozdulatát. És csak remélem, hogy a fő összetevőt a mai napig eltalálom: ugyanis mindig szeretettel készül. 

A leszitált liszthez – általában 30-50 dkg-ot szoktam kimérni, mennyiségtől függően – hozzámorzsolom a vajat, hogy utána meghintsem egy kis varázslattal. Jöhet az 1 csomag vaníliás cukor, kb. 5-6 evőkanál cukor, az 1 tojás, 1-2 tojás sárgája, az egy teáskanál – meg egy pici – sütőpor, illetve a kb. 1 mokkáskanál fahéj. A vaníliás cukor létjogosultságát az egyik pékséget vezető ismerősöm is megerősítette: kedvesem, fontos, hogy az legyen benne, tudod, egy csipet „gourmet”.

Az egyik barátnőm egyébként egy linzeres tészta alapot szokott készíteni. Ezzel is érdemes lehet kísérletezni. A tésztagyúrás folyamatát is ez a barátnőm írta le a legjobban:

Ezek isérdekelhetnek

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

2025.04.20.
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

2025.04.13.
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

2025.03.23.
A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

2025.03.16.
Továbbiak

addig gyúrom, amíg leszakad a kezem, utána még kettő gyúrás és kész.

A végeredménynek egyébként fényesnek és homogénnek kell lennie. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap formára.

A töltelékhez először is húzzuk fel a felsőnk ujját. Az almát szeletelni és reszelni is lehet, a lényeg, hogyha lédús, akkor mindig facsarjuk ki egy kicsit, mert különben átázik a tészta. Az almához is jöhetnek az ízek: a citrom, fahéj és egy csipet szerecsendió. Kicsit keverjük át. Ez mindig az én feladatom volt, amíg a nagyi beletette a kivajazott tepsibe az egyik tésztalapot. Ezután közösen pakoltuk rá a tölteléket. Mikor megkérdeztem, hogy de mennyit mama? Mindig azt mondta, hogy érzéssel, kincsem. Így tettem hát minden alkalommal.

A tetejét is a nagyi tette rá mindig, én pedig kíváncsian figyeltem, ahogy benyomkodta a széleit. És felkészültem a következő feladatra, hogy megszúrkodjam villával a tetejét. Mert „ezen keresztül lélegzik majd a pite. Ettől lesz nedűs belül és puha kívül, kincsem” – hallom még ma is a szavait.

Fél óra alatt megsült az almás pite, amit akkor még vanília fagyival ettünk. Frissen, melegen. Közösen.

Hamarosan újra elkészítem, hiszen nekem ez az ünnepi időszak egyik kedvenc süteménye – a szívemnek meg kedves emléke. Kívánok nektek kellemes sütögetést, és ha van olyan bevált módszeretek, vagy akár szállóigétek, amit mindig hallottatok a nagymamátoktól, anyukátoktól, akkor írjátok meg nekünk. 

 

Főkép: Shutterstock

Cimkék: almás pitehagyománynagymamarecept
Előző bejegyzés

Szexfantázia – mocskos vagy párkapcsolatjavító?

Ezek is érdekelhetnek

„Érdemes átbeszélnünk a család többi tagjával, hogy mit is jelent nekünk a karácsony” – Huszka Zsuzsa JÓL-LÉT mentorral beszélgettünk

Aradi Debóra

Aradi Debóra

Kapcsolódó cikkek

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!
Gasztro

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Szerző Magyar Viktória
2025.04.20.

A húsvét nem csupán a locsolkodásról és a hímes tojásokról szól, hanem az ízletes ételekről is, amelyek ilyenkor különleges hangulatot varázsolnak az otthonunkba. Az ünnepi reggeli középpontjában legtöbbször a sonka és a...

Részletek
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!
Gasztro

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Szerző Bedő Zsuzsanna
2025.04.13.

Ha meghallod, hogy húsvéti menü, leggyakrabban egy színes tál jut eszedbe sonkával, tojással és egy nagy adag tormával. Azonban, ha valamikülönlegesebb ételt varázsolnál inkább az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a megunhatatlan...

Részletek
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is
Gasztro

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Szerző Life&Body
2025.03.23.

Az újhagyma az egyik legfrissebb és legkíméletesebb hagymafajta, amelyet tavasszal érdemes beépíteni az étrendünkbe. Tele van vitaminokkal, könnyen emészthető, és finom, lágy íze miatt sokféleképpen felhasználható. Egy forró, tavaszi újhagymaleves nemcsak lélekmelegítő,...

Részletek
A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek
Gasztro

A tavasz egyik első roppanós vitaminbombája a retek

Szerző Life&Body
2025.03.16.

Mire véget ér a tél, testünk, lelkünk, szemünk, szánk, ízlelő bimbóink,  egész szervezetünk üde zöldségekre vágyik. Egyszerűen szükségünk van a természet kínálta friss falatokra. A retek pont ilyen. Zamatos, roppanós, nyálcsordítóan friss....

Részletek
Ezek is érdekelhetnek
karácsony

„Érdemes átbeszélnünk a család többi tagjával, hogy mit is jelent nekünk a karácsony” - Huszka Zsuzsa JÓL-LÉT mentorral beszélgettünk

zöld

3+ 1 zöld karácsonyi ajándékötlet – a Föld nem kér több szemetet…

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • vibrátor

    „A vibrátort nem azért veszi a nő, hogy kiváltsa a férfit” – az ország első női szexshopjában jártunk

    37155 megosztás
    megosztás 14862 Tweet 9289
  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    29771 megosztás
    megosztás 11908 Tweet 7442
  • Miről szól valójában a megcsalás? Ez a 8 ok állhat a háttérben

    25876 megosztás
    megosztás 10350 Tweet 6469
  • Életem 12 legjobb szokása: Tomán Szabina elárulja kiegyensúlyozottságának titkát

    23722 megosztás
    megosztás 9487 Tweet 5929
  • Szexuális fantáziák: baj, ha nincsenek? Mit jeleznek, ha vannak?

    16934 megosztás
    megosztás 6773 Tweet 4233
lifeandbody-logo-square

© 2024 Life and Body

Sütibeállítások

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
  • Legyél a szakértőnk!

Kövess minket!

Ügynökségi értékesítési képviselet:Adaptive Media

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia

© 2021 Life and Body

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?