Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Life & Body
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

A tökéletes tökéletlen „ha reped, repedjen” bejgli receptje – nem csak karácsonyra

Szerző Kassai Etelka
2024.12.22.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Harminc éven át minden karácsonykor sütöttem bejglit a családnak. Eleinte, amikor kisebb volt a család és kisebbek a gyerekek, elég volt három rúd, később már hat rúd bejgli illatozott az ünnepi asztalon. 

bejgli
„Ízre mindig olyan volt, amilyennek lennie kellett. Szeretet íze volt minden karácsonykor.” Fotó: Shutterstock

Kicsi volt a konyhám mindig, jóval kisebb, mint az 4 gyerek mellett komfortos lett volna, nem nagyon volt helyem hova tenni a már elkészült, de még tálalásra nem kínált süteményeket, a nagy lábos töltöttkáposzta is folyton fejtörést okozott. A hűtőbe nem fért, kamrám meg csak pár évig volt. 

Ma már nem nagyon sütök semmit, vagy ha igen, az diétás verzióban készül el. Bejglit is rég sütöttem. Felnőttek a gyerekek, a fiaim, menyeim ezerszer jobb „háziasszonyok” nálam, a lányom, sőt a vejem is nagy gasztro-mágus, lefőznek bármikor. Hagyom és nagyon büszke vagyok rájuk, hogy az én minimális konyhai tudásom ellenére mégis csak megállják a helyüket a konyhában a gyerekeim. 

De mostanában folyton emlékezem régi karácsonyokra, jólesik felidézni a sok szép pillanatot, és ma már nevetek a megélt bosszússágokon. 

Ezek isérdekelhetnek

Cukor- és gluténmentes palacsinta turmixból – egyszerűen, finoman, tudatosan

Cukor- és gluténmentes palacsinta turmixból – egyszerűen, finoman, tudatosan

2025.05.18.
Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

2025.04.20.
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

2025.04.13.
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

2025.03.23.
Továbbiak

Azon is, hogy parányi helyen kellett ünnepi ételt varázsolnom, meg azon is, hogy bizony az én bejglim sose volt tökéletes, hol száraz volt a töltelék, hol meg lágy és kifolyt. Hol vastag volt a tészta, hol meg kirepedt. Megszokta a család, nálunk a bejglit nem nagyon lehetett csak úgy szeletekre vágva, kézből enni. Az én bejglimhez kistányér dukált, villa, meg néha kanál is.  

Az viszont biztos: ízre mindig olyan volt, amilyennek lennie kellett. Szeretet íze volt minden karácsonykor.

Egy karácsonykor azonban TÖKÉLETES lett a bejglim. Ne kérdezze senki, miért sikerült jobban, mint hagyományosan. De jó lett. Nem dicsekednék vele, ha nem így lett volna. Állagra, sülésre, formára, arányra….. fényes volt, illatos, sehol egy repedés, minden a helyén volt. Akkor már a „hat rudas” mennyiségben utaztam, kamaszok voltak a fiúk, egy elefántot is megettek volna, sok ennivaló kellett az asztalra. 

Kisültek a bejglik, de hely nem nagyon volt a konyhában. Gondoltam kihűtöm a süteményt a teraszon.  

Egy régi komód tetejére tettem a tepsiket, gondosan letakartam azokat tiszta konyharuhával. Alig vártam, hogy megkezdhessem a szelést,  

Persze sok feladat volt még, elszaladt az idő, kihűlt az a süti alaposan. Már sötétedett, amikor kiléptem a bejglikért, vittem volna büszkén a családnak De bizony a gondosan takargatott tepsik a terasz kövén hevertek. A bejglik szanaszét, harapás meg karmolás nyomok éktelenkedtek a szétmarcangolt rudakon.  

Ma se tudom hány macska karácsonyozott az én fényes, szép bejglimmel a teraszunkon. De biztosan többen ültek ünnepi lakomát nálunk.

Milyen volt ízre a tökéletes bejglim? Nem kóstoltam, de azt egészen biztosan tudom, hogy tökéletes volt, ízre is tökéletes lehetett, különben miért vendégelte volna meg magát egy csapat macska pont nálam? 

Ma már nevetek rajta, de akkor azért a könnyeimmel küszködtem. Természetesen azután még sok-sok bejglit sütöttem, természetesen sose lett olyan szép, olyan fényes, oly hibátlan.  

Lehet, a recepttel volt a baj, lehet, hogy nem.  

bejgli
„Élesztős tésztához sose használok robotgépet: nekem jól esik, ha a tésztában benne van a kézi erő.” Fotó: Shutterstock

Megosztom veletek az én receptemet, ha elég bátrak vagytok, próbáljátok ki. Lehet, hogy megreped, lehet, hogy nem.  

Lehet, a macskák lopják el, de egészen biztosan szeretet ízű lesz ez a verzió: 

Hozzávalók 2 rúdhoz – bár én a hat rúdhoz mindent háromszor szoroztam:

A tészta hozzávalói:
30 dkg liszt – de előző este tegyük a konyhába, vegye át a hőmérsékletet
12 dkg vaj
1 db tojás
2 dkg élesztő (egy kis sárga kocka kb fele)
0,7 dl tej kéz melegen
½ ek tejföl – fontos, hogy konyhahőmérsékletű legyen
1 csipet só
2 dkg cukor 

A bejgli töltelékekhez:
1 dl forró tej
20 dkg darált dió vagy mák – nálunk a mákos volt a kedvenc
10 dkg porcukor
½ dl rum – a dióshoz
reszelt citromhéj a mákoshoz 

A kenéshez:
2 db tojás- fehérje is, sárgája is
 

Bejgli elkészítése:

A hozzávalóknál már utaltam rá, de tényleg fontos: a liszt, a tejföl ne legyen hideg, mert másként kel a hideg lisztből dagasztott tészta, nem lesz olyan lágy és rugalmas, mint kellene. 

De íme, a folyamat:  

  • A tésztához a lisztet és a vajat összemorzsoljuk. Én ezt mindig kézzel végzem, élesztős tésztához sose használok robotgépet. Nekem esik jól, – az én lelkemnek jobb, ha a tésztában benne van a kézi erő.  
  • Az összemorzsolt anyagba a jól felvert tojásokat beletesszük, jól összedolgozzuk, majd mehet bele a langyos tejben elkevert cukor és élesztő, a csipetnyi só, valamint a kevéske tejföl is. Nem nagyon futtatjuk fel az élesztőt, elég, ha csak szétoszlik a tejben így nem kel túl a tészta. 
  • Amikor szépen minden egybe van – jöhet a dagasztás. 
  • Amikor már érezzük, hogy szépen összeállt a tészta, akkor két egyforma részre vesszük a tésztát, 2 cipócskát formázunk belőle (én ugye a háromszoros mennyiségnél hatot). Takarjuk le és hűvös helyen 2 órát pihentessük. 
  • Amíg a tészta alszik, foglalkozhatunk a töltelékkel: a tejet felforraljuk, a cukrot meg elkeverjük a mákkal, dióval. A töltelékhez éppen csak annyi forró tejet adunk, amennyitől szépen összeáll a massza, adagoljuk apránként, akkor nem lesz baj, nem lesz folyós. Én a mákos töltelékbe reszelek kis citromhéjat is, sokkal üdébb az íze, ha van benne kevés citrus. De fontos –  csak BIO citromot használjunk.  
  • A pihentetett tésztát annyi felé vesszük, ahány rudat akarunk sütni- ez a recept két rudat mond. Nagyjából ½ cm vastag téglalapot nyújtsunk egyenként a cipókból. Egyébként én a tölteléket is szétosztom kenés előtt annyi részre, amennyire kell, így nem fordulhat el, hogy az egyikbe több kerül, a másikba kevesebb.  
  • Kenjük meg a kinyújtott tésztákat a töltelékkel, de a két hosszanti végén hagyjunk ki egy kis töltelék nélküli részt, azt hajtsuk vissza. Ez megakadályozhatja, hogy kicsurogjon a töltelék. 
  • Tekerjük fel a rudakat.  
  • Óvatosan helyezzük át egy sütőpapírral bélelt tepsire azokat, a ráhajtás lefelé legyen.  
  • A bejglik tetejét kenjük meg tojásfehérjével, aztán, ha az kicsit szikkadt, a sárgájával is.   
  • Villával szurkáljuk meg a rudakat, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig süssük ki. 
  • Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni, de ügyeljünk, hogy macskamentes legyen a hely, ahol tálalásig tároljuk a TÖKÉLETES bejglinket.
Cimkék: bejglikarácsonykarácsonyi süteményrecept
Előző bejegyzés

„A jó korban jó karban! a mottója Gyöngyösi Szilvia Sziszónak, aki sikeres vállalkozó, menopauza szakértő és fitnesz példakép sokunk számára! – Interjú

Ezek is érdekelhetnek

Legszebb vagy épp kedvenc karácsony? Szerkesztőségünk tagjai meséltek szeretettel

Kassai Etelka

Kassai Etelka

Kapcsolódó cikkek

Cukor- és gluténmentes palacsinta turmixból – egyszerűen, finoman, tudatosan
Gasztro

Cukor- és gluténmentes palacsinta turmixból – egyszerűen, finoman, tudatosan

Szerző Magyar Viktória
2025.05.18.

A palacsinta sokunk kedvence, de a hagyományos változat helyett egyre többen keresik az egészségesebb, cukormentes verziókat. Ez a palacsinta recept azonban bebizonyítja, hogy az egészséges nem jelent lemondást – gluténmentesen, növényi tejjel,...

Részletek
Egészséges falatok az ünnepi asztalra!
Gasztro

Egészséges falatok az ünnepi asztalra!

Szerző Magyar Viktória
2025.04.20.

A húsvét nem csupán a locsolkodásról és a hímes tojásokról szól, hanem az ízletes ételekről is, amelyek ilyenkor különleges hangulatot varázsolnak az otthonunkba. Az ünnepi reggeli középpontjában legtöbbször a sonka és a...

Részletek
Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!
Gasztro

Mézes, mustáros báránysült kakukkfüves mázzal – ínycsiklandó falatok húsvétra!

Szerző Bedő Zsuzsanna
2025.04.13.

Ha meghallod, hogy húsvéti menü, leggyakrabban egy színes tál jut eszedbe sonkával, tojással és egy nagy adag tormával. Azonban, ha valamikülönlegesebb ételt varázsolnál inkább az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a megunhatatlan...

Részletek
Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is
Gasztro

Tavaszi újhagymaleves – egyszerű, olcsó, gyógyító eledel és még finom is

Szerző Life&Body
2025.03.23.

Az újhagyma az egyik legfrissebb és legkíméletesebb hagymafajta, amelyet tavasszal érdemes beépíteni az étrendünkbe. Tele van vitaminokkal, könnyen emészthető, és finom, lágy íze miatt sokféleképpen felhasználható. Egy forró, tavaszi újhagymaleves nemcsak lélekmelegítő,...

Részletek
Ezek is érdekelhetnek
emlék

Legszebb vagy épp kedvenc karácsony? Szerkesztőségünk tagjai meséltek szeretettel

mézeskalács

A karácsony elmaradhatatlan kedvence: a mézeskalács

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • vibrátor

    „A vibrátort nem azért veszi a nő, hogy kiváltsa a férfit” – az ország első női szexshopjában jártunk

    37171 megosztás
    megosztás 14868 Tweet 9293
  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    29831 megosztás
    megosztás 11932 Tweet 7457
  • Miről szól valójában a megcsalás? Ez a 8 ok állhat a háttérben

    25880 megosztás
    megosztás 10352 Tweet 6470
  • Életem 12 legjobb szokása: Tomán Szabina elárulja kiegyensúlyozottságának titkát

    23759 megosztás
    megosztás 9502 Tweet 5939
  • Szexuális fantáziák: baj, ha nincsenek? Mit jeleznek, ha vannak?

    16936 megosztás
    megosztás 6774 Tweet 4234
lifeandbody-logo-square

© 2024 Life and Body

Sütibeállítások

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
  • Legyél a szakértőnk!

Kövess minket!

Ügynökségi értékesítési képviselet:Adaptive Media

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Kultúra
    • Zene
    • Szórakozás
    • Könyv
    • Novella
  • Életmód
    • Egészség
    • Szépség
    • Utazás
    • Gasztro
    • Otthon
    • Mozgás
    • Kipróbáltuk
  • Psziché
    • Kapcsolatok
    • Anyaság
    • Önismeret
    • Szexualitás
  • Üzlet
    • Pénzügy
    • Vállalkozás
    • Tech
    • Karrier
  • Komolyan
    • Jövő
    • Interjú
  • Podcast
  • Asztrológia

© 2021 Life and Body

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?