Semmi sem hasonlítható a fanyar rebarbara és a lédús eper tökéletes harmóniájához egy frissen sült pitében. És a legjobb része? Hogy speciális étrendet tartva, egyes ételérzékenységekkel vagy vegán életmód mellett is élvezheted ezt az elragadó finomságot, hiszen tej – és tojásmentes! A két főszereplő alapanyagnak épp itt az idénye, próbáld ki az epres-rebarbarás pite receptünket!
Ez az epres-rebarbarás pite az ízek szimfóniája, amely minden falatban megragadja a nyár esszenciáját. A rebarbara fanyarsága tökéletesen egyensúlyozza az érett szamóca természetes édességét, harmonikus keveréket hozva létre, amely elvarázsolja az ízlelőbimbóidat.
Szóval szerezd be a hozzávalókat, fogd a kötényed, és kezdd el sütni saját epres-rebarbarás pite remekműved még ma!
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
Tészta:
- 300 g liszt
- 180 g hűtő hideg margarin/vegán vaj
- 50 g porcukor
- 6-8 ev. hideg víz
- 1 nagy csipet só
Töltelék:
- 400 g friss eper
- 400 g rebarbara
- 50 g cukor
- 30 g keményítő + egy kicsi a szóráshoz
Fotó: Németh Anna
Így készül az epres-rebarbarás pite:
Első lépésként a tésztát készítsd el.
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a porcukrot és a sót, keverd össze.
A margarint kockázd fel és add is a liszthez, majd morzsold el, hogy kisebb darabok maradjanak a margarinból. A cél, hogy liszt szinte ne maradjon szárazon! Valószínűleg hozzá kell adnod még néhány evőkanál hideg vizet, hogy összeálljon, de óvatosan adagold, egyszerre csak 1 evőkanállal.
Fontos, hogy gyorsan gyúrd össze, az sem baj, ha nem teljesen keveredett el a vaj benne, csak álljon össze!
Takard le vagy csomagold fóliába és tedd be a hűtőbe legalább 30 percre, de akár egész éjjel is ott lehet.
Ha letelt a hűtőben töltött idő, akkor kapcsold be a sütőt légkeveréses fokozaton 200 °C-ra.
Vegyél elő egy 23-25 cm átmérőjű piteformát vagy tortaformát.
A töltelékhez vágd kisebb darabokra a rebarbarát és az epret, majd keverd össze a cukorral és a keményítővel.
A tészta 2/3-át nyújtsd ki kör alakúra, kb. 2 cm-vel nagyobbra, mint a forma. Tedd át a formába a tésztát és óvatosan a kezeddel nyomkodd bele. A felesleget a széléről vágd le egy késsel.
Szórd meg az tésztát egy kevés keményítővel, tedd félre.
A tészta másik részét nyújtsd ki téglalap alakúra és pizza- vagy derelyevágóval csíkozd fel. Kör alakúra is nyújthatod és ráteheted egyben a tetejére majd.
A tölteléket öntsd a formába és a felcsíkozott (vagy az egész) tésztákat tetszőlegesen helyezd el a pitén. Opcionálisan lekenheted növényi tejjel.
Süsd 20 percig, majd csökkents a hőmérsékletet 175 °C-ra (légkeveréses fokozaton) és süsd további 30-40 percig: ez sütő függő, figyeld közben a tésztát.
Elkészültél, jó étvágyat!
Nem tudsz betelni a május slágergyümölcsével? További epres receptek erre, nem csak édeszájúaknak!
@lifeandbodymagazine 🍓 Szereted az epret? És a rebarbarát? 😋 Ha a válaszod igen, próbáld ki te is az eper és a rebarbara mennyei ízkombinációját ebben a finom pitében. 🥧🥮 👉Recepjét megtalálod a lifeandbody.hu oldalon! #epressutemeny #epres #rebarbara #strawberrypies #rhubarbrecipes #sütirecept #desszert #tavaszirecept ♬ eredeti hang – Life&Body magazine
Főkép: Németh Anna