Nem tudom elképzelni a karácsonyi készülődést mézeskalács nélkül. A sütemény illata szétárad a házban, amitől egy-kettőre ünnepi hangulatba kerül még az egyébként sokszor morcos szomszéd néni is.
Mindenkinek megvan a kedvenc mézeskalács receptje. Ezeket általában az édesanyánktól vagy a nagymamánktól kapjuk. Örököljük, mint a kókuszkocka vagy a pozsonyi kifli elkészítésének titkait. Van, aki arra a mézeskalácsra esküszik, ami “rögtön puha”, mások kivárják, míg a kisült tészta megpuhul –
bár sokszor nincs idő megvárni, mert a mézeskalácsot még félig keményen, félig ropogósan is el lehet csipegetni egy bögre kakaó mellett.
Az én mézes receptem
Nálunk sincs ez másképp: édesanyám az anyósától kapta meg azt a jól bevált receptet, amit én is féltve őrizgetek a szakácskönyv lapjai közé csúsztatva. Megmutatom, remélve, hogy másnak is örömöt okozhat az elkészítése.
Hozzávalók:
- 25 dkg méz,
- 30 dkg porcukor,
- 4 tojás sárgája,
- fél citrom reszelt héja,
- 5 dkg zsír vagy vaj,
- 1 kávéskanál szalalkáli vagy sütőpor
- ízlés szerint fűszerek vagy mézes fűszerkeverék,
- 3 dl tej,
- 1 kg liszt.
Elkészítés:
A mézet, cukrot, tojássárgáját, valamint a zsírt habosra keverjük, hozzáadjuk a tejet, a fűszerkeveréket, és végül a lisztet. Legalább egy éjszakát pihentetjük. (Én berakom a hűtőbe.) Másnapdeszkán óvatosan olyan 3-4 mm-re kinyújtjuk, formákra szaggatjuk, majd 160-170 fokon körülbelül 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük.
Amikor szépen kihűlt, jöhet a díszítés.
Hozzávalók a mázhoz:
4 tojás fehérje,
20 dkg porcukor.
Gőz fölött keményre keverjük a cukrot a tojásfehérjével. Persze manapság már lehet a boltokban kapni mindenféle színű és ízű kencéket a sütemények dekorálásához:
megszórhatjuk cukorgyöngyökkel, apró csillagokkal is.
A mézeskalács elkészítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott étel volt, majd az emberek egymás közötti ajándékának a szerepét töltötte be.
A mézeskalács-készítő elismert szakma is egyben, amelyhez jó kézügyesség szükséges, hiszen a mézeskalácsok népművészeti színvonalú díszítése meglehetősen jó kézügyességet, szépérzéket és sok időt igénylő munka.
Magyarországon a középkor óta készítik és több településen is nagy hagyománya van a mézeskalács termékeknek.