A paradicsomleves hidegben, melegben, hidegen-melegen egyaránt finom. A legtöbb ember szereti, aki meg nem, lehet mégis talál egy receptet, egy olyan variációt és egy olyan levesbe való fűszert, ami miatt mégis rákap a paradicsom esszenciájára.
Télen persze nem olyan könnyű ízletes paradicsomot beszerezni, mint nyáron. Amikor adott esetben a saját kertünkben vagy balkonunkon nevelt paradicsombokorról csak lekapkodjuk az alapanyagot. A paradicsomot is, fűszert is. Mondjuk a zellert, vagy a petrezselymet, mert tudható, a paradicsomleves mindkettőt szereti, ahogy a kakukkfűvel is jó barátságot ápol.
Az előrelátás telepakolja a kamrát paradicsommal
Az előrelátóbbak (és mindazok, akik igazán odavannak a paradicsomlevesért) persze jó előre gondoskodnak arról, hogy a leveshez való, napcsókolta paradicsom bekerüljön a kamrába. Mégpedig olyan a formában, hogy ne is legyen azzal más teendő, mint lekapni a polcról a szinte kész levest- a zamatos, fűszeres, sűrű paradicsomlevet. Mert ha ez a helyzet, akkor nem sok teendő van a paradicsomleves elkészítésével:
Kevés olajon pirítsunk le egy fej apróra kockázott vöröshagymát, hintsük meg kicsike liszttel a hagymát, majd ha kicsit egybepirult az alap, öntsük a fazékba a paradicsomnedűt, forraljuk fel, ha szükséges, igazítsunk kicsit a sűrűségén, sójánés voilá! Szinte kész is a leves.
Betűtészta vagy pirított kenyérkocka a jobb levesbetét a paradicsomlevesben?
Már csak azt kel eldönteni, hogyan együk: levesbetét nélkül vagy levesbetéttel. Esetleg az lehet eldöntendő kérdés még, mi legyen a levesbetét:
pirított kenyérkocka, galuska vagy a gyerekek kedvence, a betűtészta?
Itt a Life&Body szerkesztőségében a gyermekkori nosztalgia okán a levesbe főzött betűtésztára szavaztunk, bár megjegyeznénk, hogy az avokádóolajon pirított kenyérkockával is olyan finom a mi paradicsomlevesünk, hogy a tíz ujjunkat megnyaljuk utána.
Természetesen, ha nincs házi paradicsomlevünk, akkor is lehet finom levest főzni. Számos paradicsomkonzerv kínálja magát: egész, darabolt paradicsom, de akár paradicsompüré, paradicsomlé formájában is hozzáférhetünk ehhez az igazán egyszerű, húsz perc alatt tálalható remek leveshez.
Fél liter paradicsomlé két fő, egy liter paradicsomlé 4 fő számára bőségesen elegendő alapanyag, ha hirtelen kedvet kapnátok a levesünkhöz.
Kiemelt kép: Shutterstock