A puffadás nemcsak kényelmetlen, hanem gyakran a mindennapi komfortérzetünkre és önbizalmunkra is hatással van. Szerencsére léteznek egyszerű, de hatékony módszerek, amelyekkel gyorsan enyhíthetjük ezt a kellemetlenséget, és visszanyerhetjük jó közérzetünket a Femina In cikke alapján.
Ebben a cikkben Geetika Bajaj szakértő öt olyan alapvető élelmiszert mutat be, amelyek segítenek azonnal enyhíteni a puffadást:
Banán
A banán remek rost-, kálium- és B6-vitamin forrás, amely támogatja az emésztőrendszer megfelelő működését. Segít szabályozni a folyadékháztartást, és hozzájárul a szénhidrátok és fehérjék lebontásához.
Zöld tea
A zöld tea bővelkedik antioxidánsokban, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, többek között csökkentik a puffadást. Katekinjei gyulladáscsökkentő hatásúak, így hozzájárulnak a gázképződés csökkentéséhez, valamint támogatják az emésztést és a bélrendszer egészségét.
Fotó: Shutterstock
Édesköménymag
Az édesköménymag anetolt tartalmaz, amely görcsoldó és szélhajtó tulajdonságairól ismert. Ezek a magok segítenek ellazítani az emésztőrendszer izmait, enyhítve a gázképződést és a puffadást.
Papaya
A papaya természetes gyógymódként ismert az emésztési problémák, a székrekedés, a gyomorégés és az irritábilis bélszindróma (IBS) tüneteinek enyhítésére. Ugyanakkor fontos a mértékletesség, mivel túlzott fogyasztása bélgázokat okozhat.
Író
Más néven chaas, az író egy hagyományos probiotikum, amely az egyik leghatékonyabb puffadáscsökkentő élelmiszer. Gazdag jótékony baktériumokban, amelyek megakadályozzák a gázképződést és a savas refluxot.
A fenti ételek beillesztésével az étrendbe nemcsak a puffadást csökkentheted, hanem általános emésztési közérzetedet is javíthatod!
Hogyha a puffadás már régóta fennáll és nemcsak egy időszakos kellemetlenségről van szó, akkor érdemes felkeresni egy szakorvost, és egy kivizsgálást kérni tőle. Figyel oda az egészségedre és a tested jelzéseire!
Kiemelt kép: Shutterstock