Ha február, akkor Valentin nap! Melyik ünnep lehet alkalmasabb, hogy egy szerelmes desszerttel lepd meg a partnered? Egy finom vacsora után kényeztessétek magatokat a 3 Valentin-napi desszert valamelyikével – ígérjük, nem fogtok csalódni.
Valentin-napi islerek
Fotó: Németh Anna
Omlós tészta, édes lekvár és étcsoki izgalmas találkozása ez a Valentin-napi desszert.
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 50 g mandulaliszt
- 80 g porcukor
- 170 g hideg margarin vagy vegán vaj
- 3-4 ek. hideg növényi tej
- 2-3 tk. kókuszolaj/étolaj
- 100 g étcsoki
- csipet vanília
- nagyobb csipet só
- eperlekvár
Elkészítése:
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, vaníliát, mandulalisztet és a porcukrot. Keverd el alaposan.
A margarint kockázd fel és tedd liszthez. Kezd el a kezeddel szétmorzsolni és evőkanalanként adagold hozzá a növényi tejet. Gyorsan állítsd össze egy gombóccá és tedd be a hűtőbe 1 órára.
Ahogy letelt az idő, kapcsold be a sütőt 180 °C-ra. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, enyhén lisztezett felületen. Ne nyújtsd túl, hogy meg tudjon puhulni, nagyjából 0,5 cm vékony legyen.
Egy szív alakú kiszúróval szaggasd ki a tésztát. Ügyelj, hogy párban legyenek.
Tedd be a sütőbe 8 percre, ne barnuljon meg túlságosan. Szedd ki rácsra és hagyd, hogy teljesen kihűljön.
Töltsd meg a kekszeket lekvárral úgy, hogy a talprészt illeszted össze. Tedd be a hűtőbe 30 percre.
Eközben egy kis lábasba tölts vizet, tegyél rá egy illeszkedő fém vagy üveg keverőtálat és törd bele a csoki 2/3-át. Olvaszd fel lassan, keverd el benne az olajat. Vedd le a gőzről, kevergetve hűtsd néhány percig és törd bele a csoki maradékát is. Keverd el benne, hogy felolvadjon. Hűtsd még néhány percig.
A hűtőből kivett töltött islereket mártsd bele a csokiba, de csak félig. Óvatosan fordíts meg és rácsra téve csepegtesd le. Tedd egy tányérra és mehet vissza a hűtőbe. Tárold egy dobozban, a hűtőben. Másnapra megpuhul.
Valentin-napi desszert csokiimádóknak: Láva tortácska
Fotó: Németh Anna
Forró csokikrém, puha tészta és fanyar gyümölcsök találkozása – ez a Valentin-napi desszert mindkettőtök fejét azonnal elcsavarja.
Hozzávalók:
Ganache:
- 56 g étcsokoládé
- 2 ek. kókusztejszín (konzerv) sűrű része
Tészta:
- 90 g fehér liszt
- 90 g cukor (nádcukor vagy sima)
- 20 g kakaópor
- 37 g margarin vagy vegán vaj
- 125 ml növényi tej
- 1 tk. almaecet
- 1 tk. vanília kivonat/aroma
- ¼ tk. sütőpor
- 1 csipet só
Az étcsokoládét a kókusztejszín sűrű részével melegítsd össze. Mikróban 30-40 mp, tűzhelyen vízgőz felett ajánlom. Keverd össze alaposan és tedd be a fagyasztóba 30 percre.
Kapcsold be a sütőt 190 °C-ra. Mindegy, hogy légkeveréses vagy sem.
Két darab ramekin formát vajazz ki. Használhatsz kókuszolajat, margarint vagy sütő spray-t is. Használhatsz más, kisebb sütőformát is.
A növényi tejben keverd el az 1 tk. almaecetet és tedd félre.
A margarint vagy vegán vajat olvaszd meg.
A lisztet, kakaóport, sütőport szitáld egy nagyobb keverőtálba. Add hozzá a sót és a cukrot. Keverd el alaposan, hogy egynemű legyen. Készíts egy mélyedést a közepébe és ebbe öntsd a növényi tejet.
Öntsd hozzá az olvasztott vajat, és a vanília aromát. Keverd össze alaposan, de gyorsan, mert a sütőpor már aktiválódni kezdett.
A formába önts a tésztából egy keveset, nagyjából a forma 1/3-át töltse ki.
A fagyasztóból kivett ganache-ból tegyél két evőkanálnyit a tészta közepébe. Öntsd rá a maradék tészta felét is, azaz fedd le a tésztával.
Tedd a sütőbe nagyjából 17-19 percre. A közepe egy kissé még puhább lehet.
Ha megsült, hagyd a formában hűlni 5-10 percig. Óvatosan, egy vékony késsel vágd körbe a formában, tegyél rá egy kis tányért (amin tálalni szeretnéd) és fordítsd fel. Hagyd hűlni még egy kicsit, aztán szórd meg porcukorral.
Tálald melegen, akár friss gyümölccsel is.
Red velvet keksz a Valentin-nap jegyében
Fotó: Németh Anna
Ez a Valentin-napi desszert már a megjelenésével is az ünnephez öltözött.
Hozzávalók:
- 260 g liszt
- 75 g almapüré
- 50 g cukor
- 40 g margarin/vegán vaj
- 40 g csoki csepp ét vagy fehér (elhagyható)
- 15 g kakaópor
- 1 tk. almaecet
- ½ ek. sütőpor
- ½ tk. vanília aroma
- csipet szódabikarbóna
- csipet só
- pici piros ételfesték (elhagyható)
- cukor és porcukor a hempergetéshez
A margarint vedd elő hamarabb, hogy szobahőmérsékletű legyen, majd a cukorral verd habosra egy habverővel.
Ezután szitáld a lisztet és a kakaóport egy tálba, szórd hozzá a sót, szódabikarbónát és a sütőport.
Az almapüréhez add hozzá az almaecetet, vaníliát és az ételfestéket, ha használsz. Keverd el a kihabosított vajjal.
Ehhez apránként add hozzá a lisztet és a végén keverd bele a csokicseppet is. Ragacsos masszát kell, hogy kapj, ha nem így lenne (pl. nem sikerült a vajat felverni eléggé), akkor adj hozzá növényi tejet, de mindig csak egy keveset.
Tedd be a hűtőbe legalább 1,5-2 órára.
Kapcsold be a sütőt 175 °C-ra.
Vegyél elő két tálat, az egyikbe cukrot a másikba pedig porcukrot tegyél. Egy evőkanálnyi tésztát gombócozz ki és hempergesd meg először a cukorban, majd a porcukorba és kellő távolságban rakd egy tepsire.
Ha minden tészta elfogyott, akkor süsd kb. 10-14 percig. Nem fog teljesen átsülni, kívül ropogós, belül ragacsos finomság fog kijönni a sütőből.
A legkrémesebb Valentin-napi desszert: Gluténmentes, vegán kókuszos panna-cotta
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- 200 ml kókusztejszín (konzerv)
- 35 g fagyasztott eper
- 30 g fehér cukor (vagy eritrit)
- ½ tk. agar-agar (bio boltokban kapható)
- ½ 1 ek. juharszirup/agave
A kókusztejszínt, az agart és a cukrot öntsd egy kis lábasba. Közepes hőfokon melegítsd össze. Amint felforrt folyamatos kavarás mellett főzd 2-3 percig.
Vedd le a tűzhelyről és meg-meg kavarva hűtsd 5 percig.
Ezután öntsd egy szilikon, műanyag vagy bármilyen formába. Fontos, hogy miután kihűlt ki tudd fordítani belőle.
Oszd el két felé a mennyiséget és tedd a hűtőbe 4 órára. Előző nap is elkészítheted.
A fagyasztott áfonyát a juharsziruppal főzd fel. Addig főzd, amíg a leve nagy része el nem tűnik, egy kicsit besűrűsödik. Vedd le e tűzhelyről és hűtsd ki langyosra.
A kihűlt panna-cottát egy tányérra borítsd ki, halmozz a tetejére a langyos áfonyaszószból.
Tálalhatod is.
Ha nincs agar-agarod, akkor használd ezt a receptet:
- 200 ml kókusztejszín (konzerv)
- 20 g kukoricakeményítő
- 115 ml növényi tej
- 30 g fehér cukor (vagy eritrit)
A kókusztejszínt és a cukrot öntsd egy kis lábasba. A keményítőt a növényi tejjel keverd el csomómentesre, majd csurgasd a kókusztejszínhez. Forrald fel és főzd 2-3 percig sűrűre. Majd öntsd egy formába, amiből ki tudod majd fordítani. Hűtsd 4 órát vagy egy éjszakát.
Ha még több receptre vagy kíváncsi akár valentin napra is látogasd meg a Tudatosan Élni oldalt!
Főkép: Food Photographer Jennifer Pallian, Unsplash