Tagadhatatlanul megérkezett az ősz: legnagyobb örömünkre a sütőtökös receptek szezonja is kezdetét vette! Ezt a fantasztikus zöldséget sokféleképpen el lehet készíteni, ráadásul az élettani hatásai is elképesztőek! Szinte ragyogóvá teszi a bőrt, a látásunkat megerősíti, nem utolsósorban pedig nagyon laktató! Mutatunk 3+1 finom receptet vele, hogy ne ragadj le a jól megszokott sütőtökkrém levesnél.
A sütőtök élettani hatása:
A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. A béta-karotinból emellett a szervezet A-vitamint állít elő, ami jót tesz a látásnak, a bőrnek és a körömnek is. Mivel magas a rost tartalma, de kevés a kalória benne, így a fogyni vágyóknak is tökéletes alapanyag. Máris megkívántad? A receptekkel sem maradunk az adósaid!
Vegán sütőtökös alfredo
Az alfredo szószos tészta lényegében nem más, mint tejszínes tészta, valamilyen hússal vagy zöldséggel. Ugyanakkor könnyűszerrel elkészíthető növényi alapokon is: most erre a verzióra hoztunk nektek egy megoldást. Mi mással, mint sütőtökkel.
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók 2 főre:
- 450 g sütőtökpüré (főtt vagy sült tökből)
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 250 g választott tészta
- ½ vagy 1 egész konzerv kókusztej, csak a sűrűje
- egy közepes vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3 ek. sörélesztőpehely
- 2 ek. liszt
- 2 ek. olívaolaj (vagy bármilyen más olaj)
- 4 nagy levél zsálya (vagy 1 tk. szárított)
- néhány ág friss petrezselyem, kakukkfű
- 1-2 tk. só
- csipet szerecsendió
- bors, ízlés szerint
Elkészítése:
- A sütőtököt szeletekre vágva süsd (200 °C 20-30 percig), vagy meghámozva, kockára vágva főzd meg.
- Vegyél elő egy nagyobb edényt. Akár lábas is lehet, hiszen mindent együtt fogunk főzni!
- Melegíts fel az olajat, majd az apróra vágott hagymát dinszteld meg rajta. Közben a sütőtököt pürésítsd, botmixerrel, vagy villával.
- Ha a hagyma már üveges, mehet rá a reszelt fokhagyma, a zsálya, kakukkfű, petrezselyem. Keverd át alaposan, egy pár pillanatig hevítsd, majd vedd közepes hőfokra a lángot.
- Szórd bele a két evőkanál lisztet, és keverd el alaposan. Pirítsd meg a lisztet (mint a rántásnál), majd öntsd rá a kókusztejet. Keverd gyorsan el, alaposan, hogy ne csomósodjon be.
- Ezután hozzáadhatod a tökpürét, és a zöldségleves alaplét (víz + bio zöldségkocka vagy sómentes vegeta is jó). Keverd át alaposan és melegítsd fel, közben egy botmixerrel pürésítsd.
- Forrald fel, sózd, borsozd, add hozzá a szerecsendiót, sörélesztőpelyhet majd miután felbugyogott, szórd bele a tésztát is. Ha spagettit vagy szélesmetéltet használsz, akkor törd ketté, hogy könnyebben lehessen keverni és fogyasztani is. Érdemes egy konyhai csipesszel kevergetni, a tésztát meg-megemelni, nehogy összetapadjon.
- Sűrű krémes állagot fogsz kapni, de folyamatosan kevergesd, nagyjából 10-15 percig.
- Kóstold meg, hogy a tészta megfőtt-e, és elég fűszeres-e neked. Ha túl sűrű, önthetsz hozzá még vizet.
Lencsés sütőtökös curry, spenóttal
Ha maradt még sütőtököd, akkor készíts belőle egy igazán lélekmelengető curryt! Ennek az ételnek az előnye, hogy nagyon hamar meg van, hiszen a vöröslencse nagyjából 20 perc alatt elkészül! Lássuk, hogyan:
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók 2 főre:
- 300 g sütőtökpüré
- ½ vagy 1 konzerv kókusztej
- 1 csésze vöröslencse (250 ml-s csészével mérve)
- 500 ml zöldségleves alaplé
- 2 ek. sűrített paradicsom
- 2 nagy marék friss bébi
- spenót 1 kicsi vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 2-3 tk. curry por (vagy 2 ek. piros curry paszta)
- só, bors
Elkészítése:
- Az olajon a hagymát dinszteld meg, majd, ha már üveges, mehet rá a fokhagyma, a curry por vagy paszta, és a só, bors.
- Mikor illatozni kezd, add hozzá a pürésített sütőtököt. Keverd alaposan át, zúdítsd bele a vöröslencsét és a zöldségleves alaplevet (víz + bio zöldségkocka vagy sómentes vegeta is jó). Tegyél rá fedőt és nagyjából 10 perc múlva keverd át, ha kell, adj még hozzá levet.
- Kóstolgasd, és ha már jó a lencse és a fűszerezés, akkor beleteheted a megmosott bébi spenótot is. Kavarj rajta párat és készen is vagy!
- Szervírozd quinoa-val, rizzsel vagy autentikus indiai naan kenyérrel, aminek receptjét a www.tudatosanelni.hu oldalon éred el.
Sütőtökös blondie
A blondie a brownie szőke, világos testvére, hiszen nem tartalmaz csokoládét és kakaóport. A sütőtök desszertben való felhasználásának egyik legjobb módja! A hozzáillő fűszerekkel, a blondie-ra jellemző ragacsos, mégis roppanós állaggal… egyet mondhatok, ez a süti egy falat ősz! Íme a recept, hogy a te konyhádat is fenséges illatok járják át:
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- 300 g sütőtök püré
- 175 g liszt
- 115 g cukor (a legjobb a nyers nádcukor, de kókuszvirág és nádcukor is jó fele-fele arányban)
- 100 g olvasztott kókuszolaj
- 2 ek. őrölt lenmag + 4 ek. víz
- ½ tk. só
- 1/2 tk. sütőpor
- 1 ¼ tk. fahéj
- 1/3 tk. őrölt gyömbér
- ¼ tk. szerecsendió
- ¼ tk. szegfűszeg
Elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra és sütőpapírral bélelj ki egy 20×20 cm tepsit, sütőformát. Tipp: a sütőpapírt gyúrd galacsinná mielőtt a tepsibe rakod, így könnyen bele tudod helyezni, és nem fog kiugrani belőle. Két tálra lesz szükséged, egy közepesre, amiben a folyékony hozzávalókat kevered, és egy nagyobbra, amiben a liszt lesz, majd az egész massza.
- A sült sütőtökből kanalazz ki 300 g-ot és kevés vízzel botmixerrel pürésítsd. Ha éppen főtt sütőtököd van az is jó. Mérd hozzá a cukrot és az olvasztott kókuszolajat.
- Egy kis tálba keverd ki a lenmagot a megadott vízzel. Miután bekocsonyásodott, azt is keverd a püréhez.
- Egy nagyobb tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sütőport, sót és a fűszereket, majd alaposan keverd össze. Ehhez add hozzá a pürét: közepesen lágy masszát fogsz kapni.
- Tedd át a tepsibe és egyengesd el. Told be a sütőbe nagyjából 30-35 percre, de fél óra leteltekor mindenképp nézz rá. Figyelem: itt az a lényeg, hogy a hústűn, vagy fogpiszkálón rajta maradjon a tészta!
- Ha készen van, hagyd hűlni pár percet, ezután emeld ki a tepsiből és rácsra téve hűtsd ki teljesen. Szeleteld és fogyaszthatod is!
Jó étvágyat!
+1 őszi melengető ital
Sütőtökös latte
Ki ne ismerné a sütőtökös, azaz a Pumpkin spice latte-t? Na és ki szeretné ezzel a finomsággal kezdeni a napot? Csak a pürét kell egyszer elkészítened, és akár minden reggel ebbe az isteni, folyékony takaróba burkolózva kezdheted a napodat.
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- 1 kis sütőtök fele
- 1 vagy 2 eszpresszó – az energiaszintedtől függően
- 1 bögre sima, vagy növényi tej választásod szerint
- 2 ek. friss gyömbér reszelve
- ½ tk. szegfűszeg
- ½ tk szerecsendió
- 2 ek. fahéj
- 1-2 tk. nádcukor
Elkészítése:
- A sütőtököt párold meg egy párolóedényben, vagy csak főzd meg. Majd, ha készen van és kihűlt, mehet a turmixba a fűszerekkel. Ezután egy jól záródó edényben a hűtőben tárolhatod.
- Ebből a püréből tegyél 2 teáskanállal egy latte-s pohárba vagy csészébe, főzz rá egy vagy két eszpresszót. Tegyél bele annyi cukrot, ahogy a kávédat iszod: ha nem elég édes a püré, többet. Keverd alaposan el.
- Ezután, ha van rá lehetőséged, készíts tejhabot, öntsd rá a kávéra, szórd meg egy kevés fahéjjal és már fogyaszthatod is.
Főkép: Shutterstock