Valljuk be, egy nehéz nap végén semmi sem esik jobban, mint egy kis nassolnivaló. Ha azonban szeretnél tudatosan étkezni, esetleg valamilyen intoleranciával küzdesz, valamint arra is figyelnél, hogy hazai forrásból származó termékeket fogyassz, van egy jó hírünk: a mindenmentes édességek már fantasztikus magyar márkáktól is elérhetők! Aktuális kedvenceink következnek.
Majomkenyér
Aki ételérzékenyéggel küzd, azt hiheti, hogy le kell mondania minden finomságról. Néhányan azonban úgy döntenek, kompromisszumok helyett megmutatják, hogy a mindenmentes édességek is lehetnek ínycsiklandóak és egészségesek.
A Majomkenyér 2014-ben jelent meg a piacon (egy blogból kinőve), a márkát két újságíró és egy mérnök alapította. A szortimentjükben glutén-, tej-, finomítottcukor, adalék-, színezék- és tartósítószer-mentes és esetenként vegán kekszek, valamint bonbonok szerepelnek. Ezeket a termékeket itthon készítik, szigorúan gluténmentes üzemben. Hisznek a csapatmunkában, ezért nagyon sok szakemberrel dolgoztak már együtt, hogy a legélvezetesebb kombinációkat valósítsák meg.
A ropogós, például törökmogyorós, narancsos-fahéjas, kókuszos-citromos kekszek mellett isteni bonbonokat is kínálnak.
Bizonyos termékeik még nemzetközi elismerést (Great Taste) is kivívtak maguknak, ráadásul már szerte Európába szállítanak – mert ami finom, azt mindenhol szeretik.
Ha nem csak a mindenmentes édességek érdekelnek: ALL IN natural food
Élőflórás joghurt, krémesen lágy fagylalt, ellenállhatatlan csokikrém, karamellás sajttorta, mákos guba, rögös túró, sajtkrém – mindenmentesen!
Fotó: ALL IN natural food
Ha hihetetlennek hangzik, akkor ideje, hogy megismerd az ALL IN natural food világát. A márkát még 2014-ben alapította Kiss Enikő, aki többszörös magyar bajnok és válogatott hétpróbázó, és régóta az ételek szerelmese.
Először Hideg Nyalat néven árusított különböző fagylaltokat, ma azonban hihetetlen tempóval mutatja be csapatával az újdonságokat. A termékkínálatuk mindegyik tagja glutén-, tej-, tojás-, szója-, és hozzáadott cukortól mentes, édes és sós verziókban egyaránt elérhető, magában vagy főzéshez használva is kiváló. Kókusztejet, olajos magvakat, gyümölcspüréket használnak, az eredmény pedig nem pusztán egy mindenmentes édesség vagy alternatív alapanyag.
Hanem olyan ínyencség, ami a nem-mentes termékek piacán is a legjobbak között van.
A Piemont 60 csokoládés mogyorókrémjük például az ismert mogyorókrém ezerszer gazdagabb, egészséges verziója. De a túró helyettesítésére is van ötletük, ráadásul jeges desszerteket is kínálnak. Legfrisseb újdonságuk pedig a mentes készételek csoportja, amelyek raguként használhatók, így akár egy teljes étkezést is letudhatsz az ALL IN termékeivel.
Viblance
Fotó: Viblance
A teljes értékű növényi étrend rengeteg lehetőséget tartogat magában, ha az ember ismeri az alapanyagokat és ha úgy alakul, nem fél kísérletezni. A mindenmentes édességek között a granola régóta sokak kedvence. De évekkel ezelőtt az üzletekben kapható termékek tele voltak különböző ízfokozókkal, allergénekkel és tartósítószerekkel, valamint pálmaolajjal. Ráadásul nem is voltak mindig kifejezetten finomak.
A Viblance alapítói ezt elégelték meg sok évvel ezelőtt. Babocsai Zsolt és David Vermeersch először a saját étkezésüket akarták megreformálni, de a kísérleteik annyira jól sikerültek, hogy a barátok biztatására megalapították az egyik legdinamikusabban fejlődő hazai gasztromárkát.
A szuper ropogós, zabpehelyből, olajos magvakból, olívaolajból, agavé szirupból, kókuszvirág nektárból és fűszerekből álló granolák mellett idővel megjelentek a könnyedebb müzlik és a krémes, pillanatok alatt elkészíthető, tápanyagban dús instant szuperkásák is.
De itt nem álltak meg: „hordozhatóvá” tették a Viblance-élményt azzal, hogy piaci újdonságként bemutatták a granola szeleteket, amelyek datolyapasztával és házi magvajakkal, valamint superfoodokkal dúsítva csalnak mosolyt minden kóstoló arcára. Köztes étkezésre vagy gyorsan bekapható útravalónak, érdemes kipróbálni!
Főkép: Majomkenyér