A szezonális étkezés neked és a Földnek is jót tesz: mutatjuk a 3 kedvenc receptünket, amik áprilisi idényzöldségek felhasználásával készülnek!
A márciusi szezonális zöldségekből készülő finomságok után az áprilisi idényzöldségek vannak soron! A hazai idényzöldségek fogyasztásával nem csak a kistermelőket támogatod, de a környezeted is, ezeknek a zöldségeknek ugyanis rövidebb utat kell megtenniük az asztalodig. Ezzel a három tavaszi recepttel gyorsan élvezheted az idény legfrissebb ízeit!
Áprilisi idényzöldségek
Avagy mit keress a piacok és a boltok standjain:
- újhagyma
- spenót
- mizuna
- sóska
- kelkáposzta
- spárga
- rukkola
- medvehagyma
- mángold
- fejessaláta
- madársaláta
- hónapos retek
Mit készíts belőlük?
Áprilisi idényzöldségek felhasználásával – szerintünk – ezek lehetnek a legjobb választásaid.
Csicseri omlett medvehagymával és hónapos retekkel
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- 3-4 közepes gomba
- 10 szál medvehagyma
- 1 kisebb fej lilahagyma
- hónapos retek
- 2-3 ev. csicseriborsó liszt
- 1 ev. sörélesztő
- ½ tk. curry massala
- 1 tk. fekete só
- 2 tk. oregánó
- őrölt fekete bors
- 2 ev. olívaolaj
- víz
- 1 szelet kenyér (elhagyható)
Elkészítése:
- A hagymát, gombát és a medvehagymát aprítsd fel.
- Egy serpenyőben hevíts fel az olajat és szórd bele a gombát, lilahagymát és a medvehagyma fehér részét. Közepes lángon pirítsd, amíg a hagyma üveges nem lesz.
- Egy kis tálba keverd el a csicseriborsó lisztet, a fekete sót, sörélesztőpelyhet, massalát, borsot és az oregánót. Önts rá annyi vizet, hogy egy sűrűbb masszát kapj, nagyjából olyat, mint a felvert tojás.
- Ezt öntsd rá a gombára és rázd egy kicsit össze, hogy mindenhol fedje. Ezután vedd a lángot minimumra és tegyél rá egy fedőt.
- Nagyjából 5-8 perc múlva nézz rá és ha már meg tudod fordítani, akkor fordítsd át a másik oldalára. Ekkor már nem kell a fedő. Picit vedd feljebb a lángot.
- Ha szeretnél készíts pirítóst: tehetsz rá hummuszt vagy avokádót, de magában vajasan is jó.
- Szeleteld hozzá a hónapos retket.
Medvehagymás, spenótos rizses egytálétel
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- 1 konzerv csicseriborsó
- 2 marék bébispenót
- ½ csomag medvehagyma
- ½ fej brokkoli (elhagyható)
- 3-4 közepes csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. szárított petrezselyem és koriander
- ½ doboz rizstejszín (növényi főzőtejszín)
- 1 bögre basmati vagy bármilyen más rizs
- 1 kocka leveskocka
- 2 ev. olívaolaj
- só, bors
Elkészítése:
- A hagymát vágd apróra, egy közepes serpenyőben hevíts olajat és dinszteld meg, majd reszeld hozzá a fokhagymát.
- A rizst kétszeres mennyiségű vízben és a leveskockával főzd készre.
- Mindeközben mosd meg és aprítsd fel a gombát, spenótot, medvehagymát. A brokkolit – ha használsz -szedd apró rózsáira.
- A hagymára szórj sót, borsot, petrezselymet, koriandert és egy választott fűszerkeveréket (flekken, hamburger, vagy olaszos). Pirítsd pár másodpercig.
- Add hozzá a brokkolit, önts alá kevés vizet és fedd le fedővel, hogy megpárolódjon.
- A csicseriborsót szűrd le és mosd át.
- Ahogy kicsit megpárolódott a brokkoli, add hozzá a gombát, csicseriborsót, spenótot, medvehagymát. Keverd össze, ha kell fűszerezz utána, önts megint alá egy kis vizet és fedd le.
- Legvégül keverd hozzá a rizstejszínt és forrald egy percig. Készen vagy, tálald rizzsel, őrölt chilivel.
Vegán káposztás „pörkölt” kölessel
Fotó: Németh Anna
Hozzávalók:
- ½ fej kelkáposzta
- 4 közepes fej gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél csokor petrezselyem
- 150 g száraz köles
- ½ csomag szójagranulátum (100 g)
- 1 db zöldségleves kocka
- 1 tk. házi vegeta
- ½ tk. füstölt pirospaprika
- 1 tk. magyaros fűszerkeverék
- 1 tk. majoranna
- só, fekete bors ízlés szerint
- kevés piros arany (elhagyható)
Elkészítése:
- A kölest mosd át és kétszeres mennyiségű vízben, egy leves kockával és sóval főzd készre.
- A szójagranulátumot áztasd be egy tálban vízbe, adj hozzá egy kevés magyaros fűszerkeveréket.
- Eközben a hagymát olajon dinszteld meg, reszelj bele egy fokhagymát, majd add hozzá a leszűrt szójagranulátumot.
- Közepes lángon pirítsd, majd egy kevés vizet önts alá. Add hozzá a felaprított gombát is és pirítsd tovább.
- Egy serpenyőben az apróra vágott káposztát sóval és frissen őrölt fekete borssal kezd el párolni fedő alatt. Körülbelül 10-15 perc múlva már fedő nélkül pirítsd meg egy kicsit
- A gombás granulátumos keveréket fűszerezd be, sóval, borssal, még egy gerezd fokhagymával, majorannával, magyaros fűszerkeverékkel és ha szeretnéd egy kis piros arannyal is. Lényegében ez el is készült.
- Ha a káposzta is készen van, akkor keverd hozzá a szójás gombás keveréket és egy picit főzd össze. Kóstold és ha kell, fűszerezz utána.
- Kölesen tálald, friss petrezselyemmel.