• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Kávé és kakaó – bűnös élvezet vagy egészséges örömforrás?

Szerző Geiger Bianka
2022.01.26.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Bár a kávé és kakaó régóta ismert az emberiség előtt és szívesen fogyasztjuk őket  különböző formákban, a mai napig vitatott, pontosan milyen hatásuk van. Sokak számára mindennapos, mégis különleges önjutalom a fogyasztásuk, aminek meg kell adni a módját, de talán még többek fejében társul hozzájuk egyfajta negatív értékítélet. Mint mindenben, úgy itt is lényeg a mértéktartás – cikkünkben két szakértő segítségével segítünk tisztázni a félreértéseket.

Bitangerős „fekete” vs. specialty kávé – Karakterek a csészében

kávé és kakaó

Fotó: Varjú Viktória

A kávénak szerte a világon hatalmas a rajongótábora. A magyarok számára a naponta egyszer (kétszer, háromszor) bedobott “fekete” generációk hétköznapi rutinját határozta meg, a sötét pörköléses változat mellett azonban az elmúlt években egyre nagyobb teret hódít a specialty kávék világa. Hogy mi eshet ebbe a kategóriába, azt különböző kritériumok szabják meg: az SCA, Speciality Coffee Association kóstolómesterei azok, akik a különböző cuppingokon erről döntenek. A kóstolások menete olyan, akár egy ceremónia, végül egy százas skálán tíz kategória mentén pontozzák a kóstolt italt. Az ízt, az édességet vagy éppen a savasságot rengeteg minden meghatározza, kezdve a termőföldtől a betakarítás körülményein át az elkészítésig. Az ízprofilt végül 9 alapíz és 110 ízjegy alapján jelölik meg, így a specialty pecsét mellett a kávé karaktere is feljegyzésre kerül.

A specialty kultúra másik fontos jellemzője, hogy a pörkölők ismerik a termesztőket és fontosnak tartják, hogy fenntartható módon, kizsákmányolás nélkül történjen a betakarítás.

Ezek isérdekelhetnek

A szója egészséges is lehet? Tények és tévhitek a szójáról és a tofuról

A szója egészséges is lehet? Tények és tévhitek a szójáról és a tofuról

2023.04.01.
Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

2023.03.28.
teljes kiőrlésű medvehagymás buci

Teljes kiőrlésű medvehagymás buci kelesztés nélkül

2023.03.23.
tény a vízről

10 meglepő tény a vízről

2023.03.22.
Továbbiak
Varjú Viktória

Ezért, ha valaki emellett köteleződik el, akkor az a gazdagabb ízvilág élvezetén túl ökológiai, szociális támogatást is jelent. Emiatt, miközben trendi lett a téma, az igazán nagy kávérajongók ennek a mélységét is figyelembe veszik. Varjú Viktória, a Viki the Café Explorer blog alapítója autodidakta módon kezdett el megtanulni mindent, amit a kávéról tudni lehet, majd a magyar pörkölők és kávézók megismertetése mellett tette le a voksát. Úgy látja, a kávé világa folyamatosan fejlődik, bővül, a legforróbb témák most az anaerob körülmények között, fermentálással előállított szemes kávé (szintén ismert típus a száraz, mosott, valamint mézes – ezek abban különböznek, hogy mennyi gyümölcshús marad a szemeken és éri-e őket víz), valamint a filteres készítési mód.

A legfontosabb azonban, hogy a kávé megmaradjon élvezetnek. Ha ugyanis értő módon naponta 1-2 csészével fogyasztunk, nem követünk el a testünk ellen bűnt (a kávé bővelkedik antioxidánsokban is, a koffein mellett) és az sem szentségtörés, ha tejes vagy növényi tejes változatra szavazunk.

A lényeg, hogy mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelőt, legyen az savasabb vagy épp gyümölcsösebb karakterű kávé: három személyes kedvence a Roastopus Squid – Filtere, a Casino Mocca Agua Cristalina mikrotétele és a Bagira El Salvador San Carlos Dos kávéja.

A kakaó tündöklése – Amikor egy kocka is elég a boldogsághoz

kakaó

Fotó: Tóth-Tatai Lilla 

A csokoládé szintén nagy kedvenc. A kakaót elsősorban italként már a maják is fogyasztották, a XVIII. századtól pedig a gyógyszertárok polcairól szép lassan a desszertkészítő mesterekhez, majd kávéházak kínálatába került.

A kakaó pozitív élettani hatásai régóta ismertek, hiszen magas antioxidáns-tartalma van, támogatja a szív- és érrendszer működését és a mentális egészségre is pozitívan hat.

A kakaóban található rezveratol nevű vegyület mindemelett a felborult ösztrogén metabolizmust is segíti a női ciklus ovulációs szakaszában.

A túlfogyasztás, valamint a gyenge (értsd. cukortól túltengő) minőség miatt azonban hírneve sokat kopott és boszorkányüldözés áldozatává vált. Pedig, ha jól választunk, hihetetlenül gazdag ízvilág lesz a jutalmunk, akár a borok esetében. Amiről szó van, az a bean-to-bar mozgalom.

Bean-to-bar mozgalom – fenntartható hozzáállás, amiben a kávé és kakaó osztozik

Tóth-Tatai Lilla

Ez olyan gondos, fenntartható attitűdöt jelent a készítők részéről, ami éppen, mint a kávénál, az egész folyamatot lefedi, a kakaóbabok termőföldről való beszerzésétől a pörkölésen át a csokoládékészítésig. Ezek a csokik nem gejl módon édesek vagy égetten keserűek, hanem elképesztően sokoldalúak – elég egy kocka és szép lassan virágként bomlanak ki az ízjegyek.

Tóth-Tatai Lilla, a Kakaó Nagykövet oldal alapítója képzett csokoládészakértő, aki évekkel ezelőtt döntötte el, hogy mindent megtesz a bean-to-bar márkák népszerűsítéséért. Amellett, hogy a hazai brandekkel dolgozik együtt, saját kóstoló workshopokat is tart, így bárki bepillantást nyerhet ebbe az édes világba. Kell is a segítség, hiszen rengeteg a félreértés, még akkor is, ha valaki nyitott.

Említhetnénk például, hogy nem a belga és svájci csokoládék a legkiemelkedőbbek, vagy hogy a fehércsokoládé is lehet karakteres, ha jó minőségű kakaóvajból készül, esetleg azt, hogy a divat ellenére a Ruby csokoládé nem külön kakaóbabfajta, hanem bizonyos típusokat válogatnak ki, majd kezelnek különböző savakkal.

kakaó

Fotó: Tóth-Tatai Lilla 

Sőt, a csokoládé még a fogakat sem roncsolja, hiszen a a csokiban lévő theobromin kutatások szerint a fluoridnál is hatékonyabban erősíti a fogzománcot – a problémát a cukor okozza.

Lilla kedvencei jelenleg a ChocoCard 76% Kutunsama, a Harrer 71% India és Zotter 68% Togo csokoládék, de megosztott velünk néhány tippet, hogyan tudunk tudatosabban vásárolni:

1) A összetevők listája legyen minél rövidebb és egyszerűbb: kakaómassza, kakaóvaj, cukor, (tejpor), (lecitin és igazi vanília, nem aroma).

2) Keressük az információkat a csomagoláson, ki és hol készíti a terméket.

3) Bár a minőségre nem garancia a különböző pecsétek (Fairtrade, Rainforest Alliance, Utz.) feltüntetése, mégis jobb a semminél. Tájékozódjunk mindig!

4) A túl olcsó ár legyen gyanús. (Persze csupán az, hogy drágább, nem jelenti, hogy jobb minőségű, a kézműves belga csokoládét is prémiumként árulják.)

5) Lássunk az üres szlogenek mögé. A belga csokoládétermékek szinte mind ugyanabból a pasztillából készülnek. Ez valójában tömegtermék, amit nem etikusan és nem fenntarthatóan állítanak elő.

6) Időnként a kézműves csomagolás is lehet bizalomra alapot adó jel!

 

Még több édes finomsággal kapcsolatos érdekességért irány Elfeledett édességek nyomában – 3 régi magyar sütemény cikkünk!

 

Főkép: Shutterstock

Cimkék: boldogságegészségegyél jótéletmódfogyasztáskakókávékávé és kakóöröm
Előző bejegyzés

Közérthető pszichológia egyedi vizuális köntösben: Ismerd meg a Mélylevegő Projekt misszióját!

Következő bejegyzés

6 téli hajápolási tipp, hogy télen is teljes pompájában ragyoghasson a hajkoronád

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

A szója egészséges is lehet? Tények és tévhitek a szójáról és a tofuról
Egyél jól

A szója egészséges is lehet? Tények és tévhitek a szójáról és a tofuról

Szerző Geiger Bianka
2023.04.01.

Kevés olyan alapanyag van, amit annyi vita övez, mint a szóját. Az egyik tábor lelkesen élteti, hiszen kiváló növényi fehérje-forrás, vegán és tejmentes étrendek jolly jokere. A másik oldal ugyanakkor óvakodik tőle,...

Részletek
Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát
Tudatos élet

Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

Szerző Life&Body
2023.03.28.

Még ki sem nyílt a szemünk reggel, máris az Instagram oldalunkat csekkoljuk. Munka közben is folyton azon jár az eszünk, mi újság a Facebookon. Ha utazunk, elkeseredetten próbálunk legalább egy tökéletes fotót...

Részletek
teljes kiőrlésű medvehagymás buci
Receptek

Teljes kiőrlésű medvehagymás buci kelesztés nélkül

Szerző Németh Anna
2023.03.23.

Váratlanul vendégek toppantak be? Reggelire kellene valami zsemleszerű? Feldobnád valami újdonsággal a húsvéti asztalt? A teljes kiőrlésű medvehagymás buci receptünk mindig jól jön, ha hirtelen kell valami harapnivaló, hiszen kelesztés nélkül, gyorsan...

Részletek
tény a vízről
Egészség

10 meglepő tény a vízről

Szerző Life&Body
2023.03.22.

Nélkülözhetetlen az élethez, mindössze 3 napig bírjuk nélküle. Fogyasztása szükséges az alapvető életfunkciók fenntartásához, sokan mégsem isznak belőle eleget. A víz világnapja alkalmából íme 10 érdekes tény a vízről, ami meghozza a...

Részletek
Következő bejegyzés
6 téli hajápolási tipp, hogy télen is teljes pompájában ragyoghasson a hajkoronád

6 téli hajápolási tipp, hogy télen is teljes pompájában ragyoghasson a hajkoronád

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    3256 megosztás
    megosztás 1302 Tweet 814
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    3175 megosztás
    megosztás 1270 Tweet 794
  • A migrénpiercing nyomában: üres trend vagy alternatív csodaszer?

    2814 megosztás
    megosztás 1125 Tweet 703
  • Ami az ágyban történik, az ott is marad? GondolatOK Dr. Hevesi Krisztinával libidóról, párkapcsolati szerepekről és vágyakról

    1780 megosztás
    megosztás 712 Tweet 445
  • A pénzköltés pszichológiája: mi áll a túlköltés és túlzott spórolás hátterében?

    1696 megosztás
    megosztás 678 Tweet 424
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS