• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Karácsonyi menü húsmentesen? Újragondoltuk a klasszikus fogásokat

Szerző Németh Anna
2021.12.17.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Ha unalmas már, hogy minden évben ugyanaz a karácsonyi menü, és szívesen próbálnál ki idén húsmentes ételeket is, válogass kedvedre a növényi alapú karácsonyi receptjeink között!  Leves, főétel és desszert opciókat is hoztunk neked.

A növényi alapú karácsonyi menü első fogása: Zöldborsóleves grízgaluskával

karácsonyi menü

Fotó: tudatosanelni.hu

A halászlé mellett szerencsére lapul még a magyar konyha tarsolyában más leves is. Miért ne kerülhetne az idei ünnepi asztalra borsóleves gazdagon, telis-tele zöldséggel?

Hozzávalók:

  • 400 g zöldborsó
  • 4 db közepes sárgarépa
  • 2 db közepes fehérrépa
  • 2 db közepes krumpli felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 tk. pirospaprika
  • 2,5-3 l víz

A grízgaluskához:

  • 80 g búzadara
  • 20g durumliszt/sima liszt
  • 1 dl víz
  • 1,5 tk fekete só (ez adja a tojásos ízt)
  • bors
  • szárított petrezselyem ízlés szerint (vagy más fűszernövény)

Elkészítés:

  1. Aprítsd fel a vöröshagymát és tedd egy lábasba. Adj hozzá 1 dl vizet és kezd el párolni.
  2. Reszeld bele a 2 gerezd fokhagymát. Aprítsd fel a répákat és add hozzá a hagymához, majd keverd át és szórd meg pirospaprikával.
  3. Engedd fel a maradék vízzel és főzd 10 percig, vagy amíg félig megfő a répa. Majd add hozzá a borsót és a felkockázott krumplit is. Főzd készre.
  4. A galuskához a búzadarát, a lisztet, a sót és a fűszereket keverd el egy kis tálban, majd öntsd fel vízzel. Keverd alaposan el és tedd félre, kb. 3 percre.
  5. A galuska tésztát evőkanállal szaggasd darabokra és tedd egyesével a levesbe. Mielőtt a galuska tésztába nyúlnál, vizezd be a kanalat vagy mártsd a levesbe, hogy nedves legyen, így nem ragad a kanálhoz.
  6. Aprítsd fel a petrezselymet és tedd a levesbe. Két perc forralás után kész, és már tálalhatod is.

A növényi alapú karácsonyi menü főfogása: Laktató, paradicsomos töltött káposzta

Töltött káposzta nélkül szerintünk sincs hagyományos karácsonyi menü, ehhez is hoztunk egy húsmentes verziót.

Ezek isérdekelhetnek

A szója egészséges is lehet? Tények és tévhitek a szójáról és a tofuról

A szója egészséges is lehet? Tények és tévhitek a szójáról és a tofuról

2023.04.01.
Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

2023.03.28.
teljes kiőrlésű medvehagymás buci

Teljes kiőrlésű medvehagymás buci kelesztés nélkül

2023.03.23.
tény a vízről

10 meglepő tény a vízről

2023.03.22.
Továbbiak

karácsonyi menü

 

Fotó: tudatosanelni.hu

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta (nem, nem elírás ?)
  • 1 üveg (7dl) paradicsomszósz
  • 1 konzerv vörösbab
  • 6-7 db nagyobb fej gomba
  • 1/2 bögre száraz rizs
  • 2 tk. szárított vöröshagyma/1 kisebb fej hagyma
  • 1 marék dió
  • 2 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 babérlevél
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A rizst főzd meg kétszeres mennyiségű vízben házi vegetával (zöldségleveskockával).
  2. A gombákat mosd meg és aprítsd fel tetszőleges méretűre. Nagyon kevés olajon gyorsan pirítsd meg egy serpenyőben.
  3. A gomba levet fog ereszteni, mikor ez már épp elfőne vedd le a tűzhelyről és tedd át az aprítóba.
  4. Add hozzá a fűszereket, 2 gerezd fokhagymát, vöröshagymaport, köményt, sörélesztőpelyhet, diót, füstölt fűszerpaprikát és a babot is. Kezd el aprítani, de nem kell teljesen egyneműnek lennie. Ha túl nedves lenne, akkor egy kevés tápióka keményítőt adhatsz hozzá.
  5. Az egész fej káposztát tedd forró vízbe, így óvatosan le tudod majd fejteni róla a leveleket. Pár perc forralás után vedd ki és óvatosan bontsd levelekre. Ugyanabba a forrásban lévő vízbe tedd vissza a leveleket egyenként kb. fél percre.
  6. A levelek vastag torzsáját vágd ki. Ahol ez nem lehetséges, kicsit vékonyítsd el a hátoldalán a képen látható módon. Kapcsold be a sütőt 190 C°-ra.
  7. A kifőtt rizst keverd el az aprított gombás masszával. A paradicsomszószt öntsd a gombás serpenyőbe és melegítsd fel. Reszelj bele egy gerezd fokhagymát és adj hozzá pici sót, borsot. Hagyd, hogy éppen csak felforrjon, majd öntsd egy nagy jénai aljába a felét.
  8. A káposztaleveleket egyenkén max. két evőkanál töltelékkel töltsd meg és tekerd fel úgy, hogy minden tekeréskor az oldalát is belülre hajtod. Így nem fog szétnyílni.
  9. Fektesd bele a káposztákat egymás mellé sorban a paradicsommártásba. Ha az összes elfogyott, öntsd rá a paradicsommártás másik felét.
  10. Fedd le jénai tetővel vagy alufóliával és tedd be a sütőbe kb. 30-40 percre.

* Ha nincs szárított vöröshagymád, akkor friss hagymát pirítsd meg egy kicsit a gombák előtt serpenyőben. *

Édesen az igazi a befejezés: Meggyes, gesztenyés szelet

Egyetlen karácsonyi menü sem lehet teljes desszert nélkül. Ebben a receptben a téli időszak favoritja, a gesztenye csillog új szerepben.

karácsonyi menü

Fotó: tudatosanelni.hu

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 250 g liszt
  • 100 g nádcukor
  • 200 ml víz
  • 100 ml növényi tej
  • 1/2 citrom leve
  • 1 cs. sütőpor
  • 1/4 tk. mézeskalácsfűszerkeverék/ fahéj
  • 75 ml olaj
  • csipet só

A krémhez:

  • 1 csomag natúr gesztenyepüré
  • 2 dl vegán habtejszín (Schlagflix)
  • meggybefőtt
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 tk. rum(aroma)

Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 C°-ra.
  • A lisztet szitáld egy nagy keverőtálba, szórd hozzá a sütőport, a sót, fahéjat vagy mézeskalácsfűszerkeveréket és tedd félre.
  • Egy kisebb keverőtálba mérd ki a cukrot és a folyadékokat, a citromlé kivételével. Keverd alaposan össze, majd a lisztes masszával is keverd el. A végén csurgasd bele a citromlevet és azzal is keverd el.
  • Egy 20×20 cm-s formát bélelj ki sütőpapírral és öntsd bele a tésztát. Süsd kb. 30 percig, de mielőtt kivennéd, végezz tűpróbát rajta. Sütőtől függően 40 perc sütési idő is szükséges lehet.
  • Hagyd a tésztát kihűlni és csak utána vágd le a széleit, és ha púpos lett, akkor egyenesre a tetejét.
  • A gesztenyepürét olvaszd ki a konyhapulton, majd villával törd össze.
  • A habtejszínt verd fel 3 evőkanál porcukorral. Tehetsz hozzá rum aromát is, ha teljesen natúr gesztenyepürét használsz. Keverd össze a pürét és a tejszínhabot is habkeverővel vagy villával.
  • Kend a piskótára, a meggybefőttet sorakoztasd a tetejére és tedd a hűtőbe egy-két órára, aztán már fogyasztható is.

Tipp: Ha szeretnéd még édesebbé tenni, csurgasd le olvasztott csokival, vagy tegyél még rá tejszínhabot. De akár összemorzsolt mézeskalácsot is szórhatsz a tetejére.

Ha idén karácsonykor még egyet csavarnál a karácsonyi menün és klasszikus magyar vonal helyett a nemzetközi irányt erősítenéd, nézd meg ezeket a recepteket is!

 

Főkép: Kelsey Chance, Unsplash

Cimkék: egyél jótegyüttkarácsonykarácsonyi menükarácsonyi szokásokmenüünnepünnepi asztal
Előző bejegyzés

Mi legyen idén a karácsonyi menü? Receptötletek a világ minden tájáról

Következő bejegyzés

Adományozz etikusan – mit, kinek és hogyan ajánlj fel?

Németh Anna

Németh Anna

A vegán életmódról, növényi receptekről és környezettudatosságról írok, amellett, hogy a weboldalam és az énmárkámat is építem. Számomra a legfontosabb a fenntartható, tudatos élet kialakítása és bemutatása. Emellett 3 vegán szakácskönyv büszke szerzője vagyok. Minden nap jógázom, cukrász is vagyok és imádok a konyhában tevékenykedni.

Kapcsolódó cikkek

A szója egészséges is lehet? Tények és tévhitek a szójáról és a tofuról
Egyél jól

A szója egészséges is lehet? Tények és tévhitek a szójáról és a tofuról

Szerző Geiger Bianka
2023.04.01.

Kevés olyan alapanyag van, amit annyi vita övez, mint a szóját. Az egyik tábor lelkesen élteti, hiszen kiváló növényi fehérje-forrás, vegán és tejmentes étrendek jolly jokere. A másik oldal ugyanakkor óvakodik tőle,...

Részletek
Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát
Tudatos élet

Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

Szerző Life&Body
2023.03.28.

Még ki sem nyílt a szemünk reggel, máris az Instagram oldalunkat csekkoljuk. Munka közben is folyton azon jár az eszünk, mi újság a Facebookon. Ha utazunk, elkeseredetten próbálunk legalább egy tökéletes fotót...

Részletek
teljes kiőrlésű medvehagymás buci
Receptek

Teljes kiőrlésű medvehagymás buci kelesztés nélkül

Szerző Németh Anna
2023.03.23.

Váratlanul vendégek toppantak be? Reggelire kellene valami zsemleszerű? Feldobnád valami újdonsággal a húsvéti asztalt? A teljes kiőrlésű medvehagymás buci receptünk mindig jól jön, ha hirtelen kell valami harapnivaló, hiszen kelesztés nélkül, gyorsan...

Részletek
tény a vízről
Egészség

10 meglepő tény a vízről

Szerző Life&Body
2023.03.22.

Nélkülözhetetlen az élethez, mindössze 3 napig bírjuk nélküle. Fogyasztása szükséges az alapvető életfunkciók fenntartásához, sokan mégsem isznak belőle eleget. A víz világnapja alkalmából íme 10 érdekes tény a vízről, ami meghozza a...

Részletek
Következő bejegyzés
adomány

Adományozz etikusan - mit, kinek és hogyan ajánlj fel?

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    3256 megosztás
    megosztás 1302 Tweet 814
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    3175 megosztás
    megosztás 1270 Tweet 794
  • A migrénpiercing nyomában: üres trend vagy alternatív csodaszer?

    2814 megosztás
    megosztás 1125 Tweet 703
  • Ami az ágyban történik, az ott is marad? GondolatOK Dr. Hevesi Krisztinával libidóról, párkapcsolati szerepekről és vágyakról

    1780 megosztás
    megosztás 712 Tweet 445
  • A pénzköltés pszichológiája: mi áll a túlköltés és túlzott spórolás hátterében?

    1696 megosztás
    megosztás 678 Tweet 424
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS