Influenza, koronavírus, megfázás…Ideje feltölteni a vitaminraktárakat, igaz? De tudtad, hogy a D-vitamint túl is lehet adagolni, míg a C-vitamin nagyobb dózisban nem biztos, hogy többet segít? Ha bizonytalan vagy, hogy ezek a vitaminok tényleg hatásosak-e a náthás, megfázásos időszakban, olvass tovább!
Fotó: Shutterstock
A vitaminokról
A vitaminokból és a nyomelemekből a szervezet napi igénye rendkívül csekély: néhány mikrogrammtól a néhány 100 milligrammos tartományig terjed, tehát bőven alatta van még az 1 grammnak is. Elégtelen bevitelük ugyanakkor zavarokat okoz az élettani működésekben, teljes hiányuk pedig összeegyeztethetetlen az élettel.
Mire jó a D-vitamin
A D-vitamin egy hormon előanyag, a többi vitamintól eltérően szervezetünk képes az előállítására. Ehhez azonban külső „segítségre” van szüksége: a napfényre.
Fotó: Sara Kurfess, Unsplash
- A D-vitaminnak csonterősítő hatása is van, ugyanis javítja a kalcium felszívódását.
- A fogaink egészségéért is sokat tehetünk a megfelelő D-vitamin szint fenntartásával, ugyanis így a szuvasodás megelőzhető.
- A szervezetben a megfelelő D vitamin szint elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így a különféle betegségek kialakulásának megelőzéséhez is.
Már heti két napfürdő (10-10 perc) elegendő ahhoz, hogy szervezetünk kellően ellátott legyen D-vitaminnal. A mi éghajlatunkon viszont ez a hideg időszakokban szinte kivitelezhetetlen, ezért a téli időszakban érdemes kiegészítésként D-vitamin készítményt szedni.
A legoptimálisabb a folyékony, szájon át történő bevitele. Egy felnőtt szervezetnek napi 1500-2000 NE-re (nemzetközi egységre) van szüksége ahhoz, hogy az immunrendszere megfelelően fel tudja venni a harcot a kórokozókkal szemben. Míg a 18 év alatti gyermekeknek 500-1000 NE a napi ajánlott mennyiség.
Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, oda kell figyelni az adagolásra. A táplálékkiegészítő csomagolásán feltüntetett mennyiségben kell szedni, hiszen a túladagolás károsodásokat okoz.
De vajon segíthet a D-vitamin a COVID-19 megelőzésében vagy a gyorsabb gyógyulásban?
A kérdés megválaszolásához Jankó Róbert táplálkozáskutatót hívtuk segítségül.
„Német kutatók felkutatták az összes olyan tanulmányt a szakirodalomban, mely a COVID-19 fertőzöttséget D-vitamin státusz szerint vizsgálta. (kutatás) 8 vizsgálat felelt meg a beválasztási kritériumoknak.
Eredmények:
A COVID-19 fertőzöttek vér D-vitamin szintje átlagosan 57,9 mmol/L volt, mely az elegendő érték alatt van. Amikor a fertőzöttek vér D-vitamin szintje elérte az átlag 125 mmol/L, a COVID-19 okozta halál megszűnt.
Tehát mindenképp segíthet a D-vitamin a betegség legyőzésében vagy akár megelőzésében is. A legjobb, ha megnézeted a D-vitamin szintedet egy vérvétel segítségével és konzultálsz a háziorvosoddal, ha szükséges.” – Jankó Róbert táplálkozáskutató
A C-vitamin mozgósítja a szervezet védekező erőit!
A C-vitamin nem csak az influenzaszezonban, hanem minden nap segítségünkre van, hiszen elengedhetetlen az élethez.
Fotó: Shutterstock
Feladata többek között a szervezetünkben:
- Építi és regenerálja a kötőszöveteinket. Hatása a sebek gyógyulásában a legszembetűnőbb.
- Elősegíti a vas felszívódását és biológiai hasznosítását.
- Immunrendszerünkben stimulálja a fehérvérsejtek működését, serkenti a védelmi reakciókat, segíti az antitestek képződését.
A legfontosabb C-vitamin források közé a friss zöldségfélék, gyümölcsök és a belőlük préselt levek tartoznak.
A legtöbb táplálkozástudományi ajánlás szerint a fiataloknak és a felnőtteknek napi 90 -250 mg C-vitaminra van szükségük.
Fotó: Alice Pasqual, Unsplash
De segítségünkre lehet az influenzaszezonban? Szedjük ilyenkor nagy dózisban a C-vitamint?
Gyakran halljuk, olvassuk, hogy meghűléses, influenzás időszakokban, akár a megbetegedést követően is, ajánlatos a C-vitamint igen nagy adagokban szednünk. A megadózisok hatékonysága azonban erősen vitatott.
„A napi 200-300mg C-vitamin fogyasztása és a napi 1000mg vagy feletti adagok fogyasztása során a vérben levő C-vitamin koncentráció között nincs számottevő különbség. Ez a szervezet szigorú szabályzási mechanizmusának köszönhető.” – mondja Jankó Róbert táplálkozáskutató
Az influenzaszezon és a koronavírus járvány miatt is érdemes az egészséges életmódot választani, ami napi 5 adag zöldség és gyümölcs fogyasztását is magában foglalja. Ha úgy érzed ezt nem tudod tartani, érdemes legalább C-vitamint és (vérvétel után) D-vitamint szedni.
Olvass tovább, hogy milyen szezonális zöldségekkel erősítheted az immunrendszered! Ha pedig minden elővigyázatosság ellenére is beteg lettél, tudd meg, hogyan küzdj gyógynövényekkel a meghűléses betegségek ellen.
Főkép: Shutterstock