• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body

Fermentálás a költségek csökkentésére – ismerd meg a házi savanyítás előnyeit!

Szerző Geiger Bianka
2022.10.16.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Manapság, amikor folyamatosnak nőnek az árak és küzdünk az energiaválság okozta nehézségekkel, könnyű megijedni vagy elkeseredni. A jó hír azonban, hogy ezek az új kihívások inspirációként is szolgálhatnak ahhoz, hogy felfedezzünk ősi technikákat, hagyományos eljárásokat, amikkel nem csak az egészségünket támogathatjuk, de a pénztárcánknak is jót teszünk. A befőzés, aszalás mellett a fermentálás az, ami reneszánszát éli – előnyeiről Király Ágnes és Horváth Judit szakértőket kérdeztük.

Milyen előnyöket emelnétek ki a fermentálás esetében?

Minden tartósítási eljárás célja az, hogy a szezonális élelmiszer-alapanyagaink egész évben rendelkezésünkre álljanak valamilyen formában. Ez egy nagyon régre visszanyúló módszer és segített őseinknek abban, hogy mindig legyen elérhető élelmiszer. Ez történik akkor, amikor megalszik a tej vagy kovászolunk. A fermentálás a biológiai eljárások közé tartozik, ahol az alapanyagokban raktározott tápanyagok feltárulnak, az emberi szervezet számára könnyebben emészthetővé és jobban hasznosíthatóvá válnak, miközben rengeteg jótékony, probiotikus mikroorganizmus szaporodik fel.

fermentálás

Fotó: Horváth Judit

Miért költséghatékonyabb a fermentálás a többi tartósítási eljáráshoz képest?

Ági: Mivel az idényzöldségeken, gyümölcsökön, vízen és són kívül nem kell más, eleve alacsonyabbak a kiadásaink, így ráadásul hosszasan tartósítjuk a terményeket úgy, hogy az állaguk, ízük is remek marad. Ráadásul sem hosszas főzésre, sem sütőben való aszalásra nincs szükség, csak szobahőre, így bárhol és bármikor elkezdhetjük. Bár az alapanyagok szerkezete és íze, illata megváltozik (megsavanyodik), ezt tudva nagyon sokféleképpen használhatók, akár főzéshez is, nem csak magában – gondoljunk a klasszikus magyar töltött káposztára vagy savanyú levesekre.

Ezek isérdekelhetnek

pizza

Az étel, ami sosem megy ki a divatból – 5 lépés a tökéletes házi pizza elkészítéséhez

2023.12.05.
stressz a terhesség alatt

Stressz a terhesség alatt – így hathat a babára

2023.12.04.
A papíralapú határidőnapló használatának előnyei és 4 kedvencünk a hazai kínálatból

A papíralapú határidőnapló használatának előnyei és 4 kedvencünk a hazai kínálatból

2023.12.02.
baba elsősegély

Győrfi Pál elárulja a babaelsősegély legfontosabb teendőit

2023.11.30.
Továbbiak

Judit: Érdemes a zöldségek keményebb/puhább, vastagabb/vékonyabb részeit különválasztani és külön üvegekbe eltenni. Fontos a maradékmentés: a szárat, külső, tiszta leveleket is őrizzük meg, mert csodás ízeket hordoznak. A tyúkhúrból pesto is készíthető, míg a medvehagyma fermentálva csodás kencealapanyag. Érdemes kipróbálni az árpagyöngyöt, ami kásának, de vegán tölteléknek, levesbetétnek is kiváló. Az is jó ötlet, hogy több kisebb üvegben fermentáljunk, különböző fűszerekkel, így más lesz az ízesítés és az sem fenyeget bennünket, hogy bontás után tönkremegy a finomság.

Mire figyeljünk, amikor fermentálunk?

Ági: Három fontos szabály van:

  1. Minimum 2%, maximum 4% só ízlés szerint (jódmentes só, klórmentes víz).
  2. Teljesen megtöltött üveg és végig légmentes lezárás.
  3. Állandó szobahőmérséklet (minimum 18 °C).

fermentálás

Fotó: Horváth Judit

Ha felöntőlével dolgozunk, akkor a zöldségeket vágjuk egyforma darabokra és ne tömörítsük az üvegbe (bőven férjen rá sóoldat). Ha szárazon sózunk, akkor reszeljük apróra az alapanyagot és ha kemény (pl. káposzta), akkor alaposan gyúrjuk is át, hogy levet eresszen. A teljesen megtöltött és szorosan lezárt üvegeket tálcára téve erjesszük, mert az első napokban levet fognak engedni. Amikor ez megállt és a savanyúság „lecsendesedett”, akkor elkészült. Felbontás nélkül a kamrapolcon vagy felbontás után hűtőben tárolva hosszú hónapokig eltartható.

Az őszi időszak mennyire megfelelő erre? Minek van most szezonja?

Ági: A fermentálás esetén az ősz jó időszak: a rendelkezésre álló alapanyagok is frissek és a külső hőmérséklet is ideális. Most van szezonja például: gyökér- és gumós zöldségek (répa, cékla, paszternák, torma, batáta, zeller, csicsóka), káposzta- és retekfélék, zöld paradicsom, sütőtök. A tarlórépa, ehető növényi levelek pedig reneszánszukat élik, érdemes őket kipróbálni – kifejezetten olcsók, így segíthetnek a költségek csökkentésében.

Judit: Bár a hőmérséklet-ingadozás okozhat nehézségeket, azért mindenképpen remek időszak ez. Játsszunk a receptekkel, készítsünk chutney-t, relish-t, kencéket, eceteket, üdítőitalokat – a most megjelenő kötetünkben sok receptet mutatunk.

Sárgarépa salsa

Hozzávalók:

400 g erjesztett sárgarépa apróra vágva

1 kisebb jalapeno/chilipaprika

1 evőkanál olívaolaj

1/2 tk. tengeri só

1/4 tk. őrölt kömény

1/4 tk. chili por

2 evőkanál mazsola

1/4 tk. szárított oregánó

2 evőkanál friss lime-lé

fermentálás

Fotó: Horváth Judit

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsibe dobjuk a sárgarépát, a jalapenót, az olívaolajat, a tengeri sót, a köményt, a chiliport és az oregánót, jól forgassuk össze. Rendezzük egyenletes rétegben a sütőlapra, ügyelve arra, hogy a jalapeno vágott oldalával lefelé legyen. A sütőben addig sütjük, amíg a sárgarépa megpuhul és karamellizálódik, 20-30 percig.

Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, tegyük a sárgarépát egy nagy teljesítményű turmixgépbe. Amikor a paprika elég hideg ahhoz, hogy megérintsük, kanállal távolítsuk el a magokat és héját, majd hozzá a paprikahúst a sárgarépához, a mazsolával, a lime levével és 1/2 csésze fermentált répalével együtt. Pépesítsük simára, adjunk hozzá még levet, ha szükséges, hogy elérjük a szósz megfelelő állagát, majd szükség szerint adjunk hozzá még sót.

A recept alaját képező erjesztett sárgarépa elkészítése:

Fermentált sárgarépa recept

Hozzávalók egy 720 ml-es befőttesüveghez

350 g sárgarépa

1 tk. mustármag

1 tk. koriandermag

1 ek. friss vagy 1 tk. szárított, aprított kaporlevél

500 ml szűrt víz

10 g jód- és adalékanyagmentes só

A sárgarépákat alaposan megmossuk, ha szükséges meghámozzuk és a végeiket levágjuk. Karikákra vagy 0,5 cm-es hasábokra vágjuk őket.A fűszereket a befőttesüveg aljába szórjuk, lazán rájuk halmozzuk a répaszeleteket vagy függőlegesen az üvegbe állítjuk a hasábokat.

A sót feloldjuk a vízben, majd a fűszeres répákra öntjük. Töltsük teljesen tele az üveget, a tető alatt legfeljebb 1,5 cm üres hely maradjon! Az üvegre szorosan rázárjuk a tetejét, majd egy tálcára állítva szobahőmérsékleten erjesztjük. Amikor a buborékozás, lécsorgás már leállt (kb. 2-4 hét múlva), fogyaszthatjuk.

Felbontás után hűtőben tárolandó, felbontás nélkül szobahőmérsékleten akár egy évig is eláll.

 

(Király Ágnes talán a legismertebb, aki itthon fermentálással foglalkozik – Fermentor blogját és a hozzá kötődő Fermentálás – Tippek, trükkök, receptek Facebook-csoportot közel 60.000 ember követi. Kollégájával és barátjával, Horváth Judittal nemrégen jelentették meg a Fermentált konyha c. kötetüket, ami kreatív receptekben mutatja meg a fermentált ételekben rejlő lehetőségeket.)

Főkép: Horváth Judit

Cimkék: egészséges életmódegészséges táplálkozáséletmódfermentálástegyél jót
Előző bejegyzés

„Na mikor jön már az a baba?” – Mindennapi Én – Mindent a gyermekvállalással kapcsolatos szorongásról

Következő bejegyzés

Őszies vacsoratál – egy tányéron az őszi zöldségek legjava

Geiger Bianka

Geiger Bianka

Több szálon fut az életem – amellett, hogy mentorként és designmenedzserként dolgozom hazai márkák mellett, a food design témájával foglalkozom, mint kutató és tervező. Ha nem találsz sehol, akkor vagy a konyhában vagyok, vagy eldugott, autentikus delikáteszekben, esetleg egy asztalnál, a másik íztörténeteit hallgatva. Hiszem, hogy az ételek gyógyítanak és missziómnak tekintem, hogy megmutassam a bennük rejlő varázslatot. Hiszen miért ne lehetne rizibiziből desszert?

Kapcsolódó cikkek

pizza
Egyél jót

Az étel, ami sosem megy ki a divatból – 5 lépés a tökéletes házi pizza elkészítéséhez

Szerző Life&Body
2023.12.05.

A hidegebb idők beköszöntével, a téli ünnepekhez közeledve a konyhában is szívesebben töltünk időt sütéssel és főzéssel. Sokan keresnek ilyenkor könnyen és rövid idő alatt elkészíthető fogásokat, amit nagy valószínűséggel a legtöbb...

Részletek
stressz a terhesség alatt
Anyaság

Stressz a terhesség alatt – így hathat a babára

Szerző Life&Body
2023.12.04.

Rózsaszín köd és felhőtlen babavárás? A várandósság sajnos nem minden pár számára ilyan romantikus. A stressz a terhesség alatt rengeteg leendő kismama és születendő gyermek életét befolyásolja. A kicsik egyharmada nem kívánt...

Részletek
A papíralapú határidőnapló használatának előnyei és 4 kedvencünk a hazai kínálatból
Életmód

A papíralapú határidőnapló használatának előnyei és 4 kedvencünk a hazai kínálatból

Szerző Varjú Viktória
2023.12.02.

A papíralapú határidőnapló létjogosultsága az online fókuszú világban is megkérdőjelezhetetlen. Amellett, hogy léteznek belőle igazán szép példányok, még egészségünkre is pozitív hatással bír. De miért és hogyan érdemes kézzel írott határidőnaplót vezetni?...

Részletek
baba elsősegély
Egészség

Győrfi Pál elárulja a babaelsősegély legfontosabb teendőit

Szerző Frank Fruzsina
2023.11.30.

Vészhelyzetben létfontosságú, hogy gyorsan és hatékonyan hívjunk segítséget. Még jobb, ha megtanulunk elsősegélyt nyújtani, ​és​ ez nem csak felnőtt ​esetekre​ érvényes, hanem kisbabákra is! A piciknek még annyi lehetőségük sincsen megvédeni magukat,...

Részletek
Következő bejegyzés
őszies vacsoratál

Őszies vacsoratál – egy tányéron az őszi zöldségek legjava

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    25042 megosztás
    megosztás 9987 Tweet 6242
  • “Ha nem használjuk, a testünk fellázad és elkezdi leépíteni magát.”

    18937 megosztás
    megosztás 7570 Tweet 4731
  • 6 esküvői tortatrend, ami 2023-ban hódítani fog

    13965 megosztás
    megosztás 5586 Tweet 3491
  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    7886 megosztás
    megosztás 3154 Tweet 1971
  • Megdöbbentő, miért lépünk félre valójában: ez a megcsalás 8 oka

    5801 megosztás
    megosztás 2320 Tweet 1450
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS