• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Magas minőség és szaktudás etikus forrásból: így alakult ki hazánkban a specialty kávé kultúrája

Szerző Németh Anna
2022.03.22.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Ma már lépten-nyomon szembejön, de tudod, mit jelent a specialty kávé, mi különbözteti meg hagyományos társaitól és hogyan terjedt el a világban és hazánkban az újhullámos kávéfogyasztás?

Ahogy erről egy előző cikkünkben is szót ejtettünk, hazánk kávékultúráját három nép is befolyásolta. A törökök hozták be hozzánk, általuk ismertük meg a kávét. Az olaszok pörkölési technikáját átvéve sokáig jelentette – és jelenti sok helyen még ma is – a presszó magát a kávét. Az osztrák, azaz a bécsi kávéházak mintájára itthon is megépült kávéházakban pedig a kávézás kultúrája is kialakult. A 2010-es évek elején berobbant újhullámos kávézók viszont egy más fajta kultúra alapjait tették le hazánkban, aminek népszerűsége azóta is töretlen. Ismerd meg közelebbről ezt a világot!

Mi a specialty kávé?

A specialty kávé, mint név a 2000-es évek elején jelent meg az USA-ban. Amerika és Ausztrália voltak az úttörői ennek a mozgalomnak. A specialty kávé magasabb minőséget jelent úgy a kávé pörkölésében, mint az elkészítésében: a még pörkölés előtt álló kávébabok eredete és beszerzése, a professzionális kávégépek használata és a barista tudása mind részét képezik az aromás fekete nedű minőségi besorolásának.

Az olasz kávékultúrában meghatározóak az arabica-robusta keverékek. Specialty kávé viszont csak arabica lehet. Ugyanezt a minőségi szintet a robusta esetén fine robustának hívják, ez a minőség már megkaphatja a specialty minősítést.

Ezek isérdekelhetnek

Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

2023.03.28.
teljes kiőrlésű medvehagymás buci

Teljes kiőrlésű medvehagymás buci kelesztés nélkül

2023.03.23.
tény a vízről

10 meglepő tény a vízről

2023.03.22.
6 tuti tipp, hogy elkerüld a tavaszi allergia kellemetlen tüneteit

6 tuti tipp, hogy elkerüld a tavaszi allergia kellemetlen tüneteit

2023.03.19.
Továbbiak

specialty kávé

Fotó: Shutterstock

Ebben a világban a fair trade is valódi jelentéssel bír: a fenntarthatóságra és a méltányos kereskedelemre törekvés a specialty kávé esetében alapvetések.

A klímaváltozás hatása a kávéra

Kávétermesztésre alkalmas területeket elsősorban a Baktérítő és a Ráktérítő között találunk, de a növekvő kereslet és egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárás miatt a peremterületeken is egyre inkább kísérleteznek a termesztéssel. A növény ugyanakkor érzékeny a fagyra, termesztése ezért csakis a miénknél melegebb éghajlaton jöhet szóba.

A robusta ellenállóbb, igénytelenebb, sík vidéken is megterem, emellett magasabb a koffeintartalma, ennek köszönhetően kevésbé érzékeny a kártevőkre. A változékony időjáráshoz alkalmazkodva és előnyös tulajdonságai miatt ezért egyre inkább ezzel a fajtával foglalkoznak a termelők.

Mivel a kávé fontos része a hétköznapjainknak, és – csak hogy párat említsünk – Brazília, Kolumbia, Vietnám és Etiópia gazdaságának, teljesen eltűnni nagy valószínűséggel nem fog.

A klímaváltozás miatt ugyanakkor egyre kreatívabb megoldásokra lesz szükség a termesztésére. A tömegtermelés veszélyben van, de fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve a specialty kávé fogyasztói oldalról is előnyösebb választás: ha a kávézó, vagy a pörkölő tulajdonosa nem is áll közvetlen kapcsolatban a termelővel, mégis fenntartható és etikus módon jut hozzá az alapanyaghoz.

Specialty kávé kultúra hazánkban

specialty kávé

Fotó: My Little Melbourne

Magyarországon 2012-2013-ban jelentek meg az első specialty kávézók, akik akkoriban még külföldi kávépörkölőkkel dolgoztak, majd 2013-2014-ben indult el a hazai specialty kávépörkölés.

Az elsők között nyitott a Melbourne mellett a My Little Melbourne specialty kávézó 2012-ben. Őket követte a Tamp&Pull, az Espresso Embassy, majd a Fekete és a Madal. Az újhullámos baristák célja azóta is változatlan: kihozni a kávéból a lehető legjobbat, úgy, hogy az a kávé fajtájára és a termőterületre jellemző tulajdonságokat visszaadja.

A specialty kávé népszerűsége az első újhullámos kávézók megjelenése óta észrevehetően növekszik: hazánkban már 157 kávézóban várnak minket magas minőségben elkészített koffein bombákkal.

A specialty kávé kultúra emellett a háztartásokba is beszivárgott. Egyre többen szeretnének otthonra is helyi pörkölőtől vásárolni, hozzájárulva ezzel a termelők jobb életminőségéhez és az innováció fejlesztéshez, támogatva a fair trade elterjedését.

Ha kíváncsi vagy, hogy Budapesten és vidéken hol lelhetőek fel specialty kávézók, akkor jó szívvel ajánljuk Magyarország specialty kávé kalauzát.

Cimkék: életmódkávé kultúrakávézóspecialty
Előző bejegyzés

Ma van a víz világnapja

Következő bejegyzés

„Ilyen elszálló árak mellett már egy 16 éves Corolla is befektetés” – így csapódik le az orosz-ukrán háború az autóiparban

Németh Anna

Németh Anna

A vegán életmódról, növényi receptekről és környezettudatosságról írok, amellett, hogy a weboldalam és az énmárkámat is építem. Számomra a legfontosabb a fenntartható, tudatos élet kialakítása és bemutatása. Emellett 3 vegán szakácskönyv büszke szerzője vagyok. Minden nap jógázom, cukrász is vagyok és imádok a konyhában tevékenykedni.

Kapcsolódó cikkek

Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát
Tudatos élet

Stresszel a közösségi média? 5 lépés, amivel békésebbé teheted a használatát

Szerző Life&Body
2023.03.28.

Még ki sem nyílt a szemünk reggel, máris az Instagram oldalunkat csekkoljuk. Munka közben is folyton azon jár az eszünk, mi újság a Facebookon. Ha utazunk, elkeseredetten próbálunk legalább egy tökéletes fotót...

Részletek
teljes kiőrlésű medvehagymás buci
Receptek

Teljes kiőrlésű medvehagymás buci kelesztés nélkül

Szerző Németh Anna
2023.03.23.

Váratlanul vendégek toppantak be? Reggelire kellene valami zsemleszerű? Feldobnád valami újdonsággal a húsvéti asztalt? A teljes kiőrlésű medvehagymás buci receptünk mindig jól jön, ha hirtelen kell valami harapnivaló, hiszen kelesztés nélkül, gyorsan...

Részletek
tény a vízről
Egészség

10 meglepő tény a vízről

Szerző Life&Body
2023.03.22.

Nélkülözhetetlen az élethez, mindössze 3 napig bírjuk nélküle. Fogyasztása szükséges az alapvető életfunkciók fenntartásához, sokan mégsem isznak belőle eleget. A víz világnapja alkalmából íme 10 érdekes tény a vízről, ami meghozza a...

Részletek
6 tuti tipp, hogy elkerüld a tavaszi allergia kellemetlen tüneteit
Otthoni eszközök

6 tuti tipp, hogy elkerüld a tavaszi allergia kellemetlen tüneteit

Szerző Life&Body
2023.03.19.

Mindannyian vártuk már a tavaszt, és vele együtt a jó időt, de ez sajnos együtt jár a kellemetlen tüneteket okozó allergiaszezon kezdetével is. A jó hír, hogy van gyógyír: számos házi praktika...

Részletek
Következő bejegyzés
orosz-ukrán háború az autóiparban

„Ilyen elszálló árak mellett már egy 16 éves Corolla is befektetés” – így csapódik le az orosz-ukrán háború az autóiparban

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    3196 megosztás
    megosztás 1278 Tweet 799
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    3160 megosztás
    megosztás 1264 Tweet 790
  • A migrénpiercing nyomában: üres trend vagy alternatív csodaszer?

    2794 megosztás
    megosztás 1117 Tweet 698
  • Ami az ágyban történik, az ott is marad? GondolatOK Dr. Hevesi Krisztinával libidóról, párkapcsolati szerepekről és vágyakról

    1779 megosztás
    megosztás 711 Tweet 445
  • Állásinterjú tippek: így kápráztasd el a HR-t

    1647 megosztás
    megosztás 658 Tweet 412
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS