• Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!
Life & Body
Advertisement Banner
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Life & Body
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
Life & Body
Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

3+1 szerelmes Valentin-napi desszert

Szerző Németh Anna
2022.02.13.
0
Megosztás a FacebookonMegosztás a Twitteren

Ha február, akkor Valentin nap! Melyik ünnep lehet alkalmasabb, hogy egy szerelmes desszerttel lepd meg a partnered? Egy finom vacsora után kényeztessétek magatokat a 3 Valentin-napi desszert valamelyikével – ígérjük, nem fogtok csalódni.

Valentin-napi islerek

valentin nap

Fotó: Németh Anna

Omlós tészta, édes lekvár és étcsoki izgalmas találkozása ez a Valentin-napi desszert.

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 50 g mandulaliszt
  • 80 g porcukor
  • 170 g hideg margarin vagy vegán vaj
  • 3-4 ek. hideg növényi tej
  • 2-3 tk. kókuszolaj/étolaj
  • 100 g étcsoki
  • csipet vanília
  • nagyobb csipet só
  • eperlekvár

Elkészítése:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, vaníliát, mandulalisztet és a porcukrot. Keverd el alaposan.

Ezek isérdekelhetnek

nyaralás tippek

Hangolódj a nyaralás gondtalan napjaira velünk!

2023.06.06.
endometriózis és a PCOS

Endometriózis vagy PCOS? Ez a különbség

2023.06.05.
szexuális felvilágosítás

„Még mindig gyakran belepirulunk, ha őszintén kell beszélni a szexualitásról” – Interjú Dr. Farkas Eszter szülész-nőgyógyász szakorvossal

2023.06.01.
kisállatok hűtése

A kisállatok hűtése egész nyáron fontos: erre a 7 dologra figyelj

2023.05.29.
Továbbiak

A margarint kockázd fel és tedd liszthez. Kezd el a kezeddel szétmorzsolni és evőkanalanként adagold hozzá a növényi tejet. Gyorsan állítsd össze egy gombóccá és tedd be a hűtőbe 1 órára.

Ahogy letelt az idő, kapcsold be a sütőt 180 °C-ra. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, enyhén lisztezett felületen. Ne nyújtsd túl, hogy meg tudjon puhulni, nagyjából 0,5 cm vékony legyen.

Egy szív alakú kiszúróval szaggasd ki a tésztát. Ügyelj, hogy párban legyenek.

Tedd be a sütőbe 8 percre, ne barnuljon meg túlságosan. Szedd ki rácsra és hagyd, hogy teljesen kihűljön.

Töltsd meg a kekszeket lekvárral úgy, hogy a talprészt illeszted össze. Tedd be a hűtőbe 30 percre.

Eközben egy kis lábasba tölts vizet, tegyél rá egy illeszkedő fém vagy üveg keverőtálat és törd bele a csoki 2/3-át. Olvaszd fel lassan, keverd el benne az olajat. Vedd le a gőzről, kevergetve hűtsd néhány percig és törd bele a csoki maradékát is. Keverd el benne, hogy felolvadjon. Hűtsd még néhány percig.

A hűtőből kivett töltött islereket mártsd bele a csokiba, de csak félig. Óvatosan fordíts meg és rácsra téve csepegtesd le. Tedd egy tányérra és mehet vissza a hűtőbe. Tárold egy dobozban, a hűtőben. Másnapra megpuhul.

Valentin-napi desszert csokiimádóknak: Láva tortácska

valentin nap

Fotó: Németh Anna

Forró csokikrém, puha tészta és fanyar gyümölcsök találkozása – ez a Valentin-napi desszert mindkettőtök fejét azonnal elcsavarja.

Hozzávalók:

Ganache:

  • 56 g étcsokoládé
  • 2 ek. kókusztejszín (konzerv) sűrű része

Tészta:

  • 90 g fehér liszt
  • 90 g cukor (nádcukor vagy sima)
  • 20 g kakaópor
  • 37 g margarin vagy vegán vaj
  • 125 ml növényi tej
  • 1 tk. almaecet
  • 1 tk. vanília kivonat/aroma
  • ¼ tk. sütőpor
  • 1 csipet só

Az étcsokoládét a kókusztejszín sűrű részével melegítsd össze. Mikróban 30-40 mp, tűzhelyen vízgőz felett ajánlom. Keverd össze alaposan és tedd be a fagyasztóba 30 percre.

Kapcsold be a sütőt 190 °C-ra. Mindegy, hogy légkeveréses vagy sem.

Két darab ramekin formát vajazz ki. Használhatsz kókuszolajat, margarint vagy sütő spray-t is. Használhatsz más, kisebb sütőformát is.

A növényi tejben keverd el az 1 tk. almaecetet és tedd félre.

A margarint vagy vegán vajat olvaszd meg.

A lisztet, kakaóport, sütőport szitáld egy nagyobb keverőtálba. Add hozzá a sót és a cukrot. Keverd el alaposan, hogy egynemű legyen. Készíts egy mélyedést a közepébe és ebbe öntsd a növényi tejet.

Öntsd hozzá az olvasztott vajat, és a vanília aromát. Keverd össze alaposan, de gyorsan, mert a sütőpor már aktiválódni kezdett.

A formába önts a tésztából egy keveset, nagyjából a forma 1/3-át töltse ki.

A fagyasztóból kivett ganache-ból tegyél két evőkanálnyit a tészta közepébe. Öntsd rá a maradék tészta felét is, azaz fedd le a tésztával.

Tedd a sütőbe nagyjából 17-19 percre. A közepe egy kissé még puhább lehet.

Ha megsült, hagyd a formában hűlni 5-10 percig. Óvatosan, egy vékony késsel vágd körbe a formában, tegyél rá egy kis tányért (amin tálalni szeretnéd) és fordítsd fel. Hagyd hűlni még egy kicsit, aztán szórd meg porcukorral.

Tálald melegen, akár friss gyümölccsel is.

Red velvet keksz a Valentin-nap jegyében

valentin nap

Fotó: Németh Anna

Ez a Valentin-napi desszert már a megjelenésével is az ünnephez öltözött.

Hozzávalók:

  • 260 g liszt
  • 75 g almapüré
  • 50 g cukor
  • 40 g margarin/vegán vaj
  • 40 g csoki csepp ét vagy fehér (elhagyható)
  • 15 g kakaópor
  • 1 tk. almaecet
  • ½ ek. sütőpor
  • ½ tk. vanília aroma
  • csipet szódabikarbóna
  • csipet só
  • pici piros ételfesték (elhagyható)
  • cukor és porcukor a hempergetéshez

A margarint vedd elő hamarabb, hogy szobahőmérsékletű legyen, majd a cukorral verd habosra egy habverővel.

Ezután szitáld a lisztet és a kakaóport egy tálba, szórd hozzá a sót, szódabikarbónát és a sütőport.

Az almapüréhez add hozzá az almaecetet, vaníliát és az ételfestéket, ha használsz. Keverd el a kihabosított vajjal.

Ehhez apránként add hozzá a lisztet és a végén keverd bele a csokicseppet is. Ragacsos masszát kell, hogy kapj, ha nem így lenne (pl. nem sikerült a vajat felverni eléggé), akkor adj hozzá növényi tejet, de mindig csak egy keveset.

Tedd be a hűtőbe legalább 1,5-2 órára.

Kapcsold be a sütőt 175 °C-ra.

Vegyél elő két tálat, az egyikbe cukrot a másikba pedig porcukrot tegyél. Egy evőkanálnyi tésztát gombócozz ki és hempergesd meg először a cukorban, majd a porcukorba és kellő távolságban rakd egy tepsire.

Ha minden tészta elfogyott, akkor süsd kb. 10-14 percig. Nem fog teljesen átsülni, kívül ropogós, belül ragacsos finomság fog kijönni a sütőből.

A legkrémesebb Valentin-napi desszert: Gluténmentes, vegán kókuszos panna-cotta

Fotó: Németh Anna

Hozzávalók:

  • 200 ml kókusztejszín (konzerv)
  • 35 g fagyasztott eper
  • 30 g fehér cukor (vagy eritrit)
  • ½ tk. agar-agar (bio boltokban kapható)
  • ½ 1 ek. juharszirup/agave

A kókusztejszínt, az agart és a cukrot öntsd egy kis lábasba. Közepes hőfokon melegítsd össze. Amint felforrt folyamatos kavarás mellett főzd 2-3 percig.

Vedd le a tűzhelyről és meg-meg kavarva hűtsd 5 percig.

Ezután öntsd egy szilikon, műanyag vagy bármilyen formába. Fontos, hogy miután kihűlt ki tudd fordítani belőle.

Oszd el két felé a mennyiséget és tedd a hűtőbe 4 órára. Előző nap is elkészítheted.

A fagyasztott áfonyát a juharsziruppal főzd fel. Addig főzd, amíg a leve nagy része el nem tűnik, egy kicsit besűrűsödik. Vedd le e tűzhelyről és hűtsd ki langyosra.

A kihűlt panna-cottát egy tányérra borítsd ki, halmozz a tetejére a langyos áfonyaszószból.

Tálalhatod is.

Ha nincs agar-agarod, akkor használd ezt a receptet:

  • 200 ml kókusztejszín (konzerv)
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 115 ml növényi tej
  • 30 g fehér cukor (vagy eritrit)

A kókusztejszínt és a cukrot öntsd egy kis lábasba. A keményítőt a növényi tejjel keverd el csomómentesre, majd csurgasd a kókusztejszínhez. Forrald fel és főzd 2-3 percig sűrűre. Majd öntsd egy formába, amiből ki tudod majd fordítani. Hűtsd 4 órát vagy egy éjszakát.

 

Ha még több receptre vagy kíváncsi akár valentin napra is látogasd meg a Tudatosan Élni oldalt!

 

Főkép: Food Photographer Jennifer Pallian, Unsplash

Cimkék: desszertekegyéljóléletmódmitegyekszerelmesek napjavalentinValentin nap
Előző bejegyzés

Smart-aging természetesen – tényleg az arcjóga a legjobb módszer?

Következő bejegyzés

Egy félrelépés és egy sorsdöntő nap története – terítéken a Papírpalota!

Németh Anna

Németh Anna

A vegán életmódról, növényi receptekről és környezettudatosságról írok, amellett, hogy a weboldalam és az énmárkámat is építem. Számomra a legfontosabb a fenntartható, tudatos élet kialakítása és bemutatása. Emellett 3 vegán szakácskönyv büszke szerzője vagyok. Minden nap jógázom, cukrász is vagyok és imádok a konyhában tevékenykedni.

Kapcsolódó cikkek

nyaralás tippek
Tudatos élet

Hangolódj a nyaralás gondtalan napjaira velünk!

Szerző Life&Body
2023.06.06.

Végre megérkezett a jóidő, a nyári hónapokban pedig alig várjuk, hogy megkezdhessük a jól megérdemelt szabadságunkat. Egy csokorba gyűjtöttük nektek kedvenc cikkeinket, amelyekben Ti is nyaralás tippek hadát találjátok, hogy a vakáció élményekben...

Részletek
endometriózis és a PCOS
Egészség

Endometriózis vagy PCOS? Ez a különbség

Szerző Life&Body
2023.06.05.

Bár az endometriózis és a PCOS meglehetősen gyakori betegségnek mondhatók, az emberek gyakran összetévesztik őket. Felismerésüket és kezelésüket nehezíti, hogy mindkét betegséget hírhedten bonyolult diagnosztizálni. De mik lehetnek a jeleik és tüneteit?...

Részletek
szexuális felvilágosítás
Psziché

„Még mindig gyakran belepirulunk, ha őszintén kell beszélni a szexualitásról” – Interjú Dr. Farkas Eszter szülész-nőgyógyász szakorvossal

Szerző Szalai Réka
2023.06.01.

A nőgyógyászati témákat és kifejezetten a szexualitást még mindig rengeteg tabu övezi. Dr. Farkas Eszter szülész- nőgyógyász szakorvossal beszélgettünk arról, mik jelentenek még ma is tabut a nőgyógyászatban és hogy tudunk a...

Részletek
kisállatok hűtése
Kedvencek

A kisállatok hűtése egész nyáron fontos: erre a 7 dologra figyelj

Szerző Life&Body
2023.05.29.

A nyár háziállataink számára is nagyszerű időszak arra, hogy kimozduljanak, élvezzék a szabadban a játékot, a kirándulásokat. A meleg évszak beköszöntével azonban a kisállatok hűtése is fontos feladata és felelőssége a gazdiknak!...

Részletek
Következő bejegyzés
Papírpalota

Egy félrelépés és egy sorsdöntő nap története – terítéken a Papírpalota!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt

Hírlevél feliratkozás

Népszerűek

  • Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    Ezt kérd a fodrászodtól: a 4 legjobb tavaszi frizuratrend

    23224 megosztás
    megosztás 9284 Tweet 5803
  • 6 esküvői tortatrend, ami 2023-ban hódítani fog

    13210 megosztás
    megosztás 5284 Tweet 3303
  • Top 3 tavaszi cipőtrend, amivel stílusosan köszöntheted a jó időt!

    4911 megosztás
    megosztás 1958 Tweet 1224
  • Csak semmi pánik?! Így néz ki egy pánikroham

    4461 megosztás
    megosztás 1784 Tweet 1115
  • Időszakos böjt, avagy intermittent fasting– divatdiéta vagy egészségtámogató étrend?

    3532 megosztás
    megosztás 1413 Tweet 883
Life & Body

© 2021 Life and Body

Hasznos

  • Karrier
  • Impresszum
  • Adatvédelem
  • Sütiszabályzat
  • Tartalom felhasználása
  • Felhasználási feltételek
  • Kapcsolat
  • Hírlevél feliratkozás
  • LB ikon a kezdőképernyődre!

Kövess minket!

Nincs találat
Mutasd az összes eredményt
  • Divat
  • Én
  • Életmód
  • Otthon
  • Psziché
  • Kapcsolatok
  • Hova menjünk
  • Komolyan
  • Ismerd meg
  • Podcast
  • Horoszkóp

© 2021 Life and Body

Süti tájékoztató
A lifeandbody.hu weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. További részletek a sütiszabályzatról: Részletek

Kérjük, engedélyezze az Önnek megfelelő sütibeállításokat!
BeállításokElfogadás
Sütibeállítások

Süti szabályzat áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ az Ön felhasználói élményének javítása érdekében, miközben böngészi weboldalunkat. Az alap működéshez szükséges sütiket tárolja a böngészője amennyiben meg szeretné tekinteni a weboldalt. Harmadik féltől származó sütiket is használunk, amelyek segítenek elemezni és megérteni, hogy hogyan használja a weboldalt. Ezeket a sütiket csak az Ön beleegyezésével tároljuk a böngészőben. Önnek lehetősége van ezekről a sütikről lemondani, azonban ez befolyásolhatja a böngészési élményt.
Alapműködéshez szükséges sütik
Mindig bekapcsolva
A szükséges sütik elengedhetetlenek a weboldal megfelelő működéséhez. Ezek a sütik név nélkül biztosítják a weboldal alapvető funkcióit és biztonsági jellemzőit.
SütiIdőtartamLeírás
cookielawinfo-checkbox-advertisement11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik a "Hirdetési célú sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsEzt a sütit a GDPR Cookie Consent plugin állítja be. A sütik "Az alapműködéshez szükséges sütik" kategóriába tartozó sütik felhasználói hozzájárulásának tárolására szolgálnak.
viewed_cookie_policy11 monthsA cookie-t a GDPR Cookie Consent plugin állítja be és tárolja, függetlenül attól, hogy a felhasználó beleegyezett-e a sütik használatába. Nem tárol személyes adatokat.
Statisztikai célú sütik
Analitikai sütiket használunk annak megértésére, hogy a látogatók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldallal. Ezek a cookie-k segítenek információkat gyűjteni a látogatók számáról, a visszafordulási arányról, a forgalmi forrásról stb.
SütiIdőtartamLeírás
_ga, _gat, _gid1 évA fenti sütik információkat gyűjtenek arról, hogy a látogatók hogyan használják a portált. Minden információ (böngésző használat, új látogatók száma, stb.) névtelenül kerül összegyűjtésre és elküldésre a google analytics szerverre azzal a céllal, hogy javítani tudjunk a weboldal által nyújtott szolgáltatásokon. Részletek
Hirdetési célú sütik
A hirdetési sütiket arra használjuk, hogy releváns hirdetéseket és marketing kampányokat biztosítsunk a látogatók számára. Ezek a sütik nyomon követik a látogatókat az összes webhelyen, és információkat gyűjtenek testreszabott hirdetések biztosítása érdekében.
MENTÉS ÉS ELFOGADÁS