A másnaposság sok ember számára ismerős, a szilveszteri mulatozás pedig azokat is kimozdíthatja a komfortzónából, akik amúgy nem igazán fogyasztanak alkoholt.
A másnaposság pedig mindenkit elérhet. Azokat is, akik rutinosabbak, azokat is, akinek nulla rutinjuk van. Mindenki hasonló tünetektől szenvedhet: fejfájás, hányinger, szédülés és szomjúság is jelentkezhet.
Az alkohol dehidratáló hatása a másnaposság legfőbb oka, amely kiszáradáshoz, emésztési zavarokhoz vezethet, valamint felborítja az elektrolit-egyensúlyt, de a vércukorszintet is befolyásolja.
Az alkohol irritálja az emésztőrendszert is, növeli a gyomorsavtermelést, ez pedig hányingert, hányást és hasmenést okozhat.
Az elektrolit-egyensúly felborulása szintén problémákat hozhat, például fejfájást, ingerlékenységet és gyengeséget. Az alkoholfogyasztás gyengítheti az immunrendszert is.
A vércukorszint csökkenése is okoz tüneteket: fáradtságot, szédülést és ingerlékenységet idéz elő. Az alkoholfogyasztás egyik hatása az erek tágulása, ez szintén fejfájáshoz vezethet.
Ugyan az alkoholfogyasztás álmosságot okozhat, ha sokat iszunk, az bizony rossz, nyugtalan éjszakát eredményezhet
Tudjuk, a megelőzés a legjobb megoldás, például az
– ha nem iszunk éhgyomorra
– ha megállunk időben és csak mértékletesen iszunk
.ha nem keverjük az italokat
-ha ügyelünk rá, hogy minőségi alkoholt fogasszunk
– ha egy-egy pohár alkohol közben nagy mennyiségű vizet viszünk be a szervezetbe.
De hogyan lehet gyógyítani a macskajajt?
Vannak, akik bevált praktikákat követnek, de másnak úgy tűnik, semmi sem segít. Ez bizony egyéni érzékenység kérdése, és azért az elfogyasztott alkohol mennyisége is számat.
De ha már úgy alakult a szilveszter este ahogy, akkor másnap akár kísérletezhetünk is ilyen-olyan módszerekkel.
A Házipatika ebben a cikkében például egy szelet mézes kenyeret, rántottát, narancs és paradicsomlevet is ajánl. Valamint azt, hogy igyunk minél több szénsavmentes vizet.
De próbálkozhatunk a levesekkel is. A húslevest, valamint a korhelylevest talán mindenki próbálta már, a legjobb megoldásokként tartják számon. Ha másban nem is, de a dehidratáltságon egészen biztosan segíthet.
Ilyen lehet egy jó húsleves macskajaj ellen:
- Egy közepes fazékba kerüljön egy egész csirke tisztítva, darabolva, a mája, valamint a szárnya, a lábak is kerüljenek bele. Kell az a jó kis zselatin.
- menjen a levesbe 1 szál petrezselyem levéllel együtt, 3-4 darab sárgarépa
- egy közepes zellergumó vagy zellerszár
- egészben vöröshagyma (azt a végén kihalászhatjuk)
- fűszerek- só és bors / másnaposság esetén mehet a kakukkfű is, mert erős gyulladáscsökkentő hatással bír
Mindig hideg vízbe tegyük bele a húst, – amikor felhabzik, szedjük le a habot. Utána mehetnek bele a zöldségek, fűszerek.
Lassú tűzön, de tényleg annyira lassún, hogy csak gyöngyözzön a leves, főzzük egy két órán át. A csirke hamar megpuhul, nem kell az egész délelőttöt a konyhában tölteni.
Amikor kész, szedjük külön a húst, a zöldségeket, szűrjük le a levest és zöldséggel, hússal, vagy anélkül már fogyaszthatjuk is melegében.
És persze akkor a legfinomabb, a leghatékonyabb a húsleves, ha valaki más főzi meg nekünk.
Természetesen, ha ismerjük magunkat és számolunk a macskajajjal, akkor akár el is készíthetjük előre a húslevest. Így csak forralni kell, és már gyógyíthatjuk szegény, másnapos gyomrunkat.
Főkép: Pexels