Lehet valami egyszerre egészséges és finom? Nassolhatunk úgy, hogy közben nem kell rosszul érezni magunkat? Bármennyire is lehetetlennek tűnik, a jó hír, hogy IGEN! Gyöngyösi Szilvia, Sziszoval az első helyen van a fehérje fogyasztás.
A fehérje az öregedés gátló üzemanyag. A fehérjebevitel csökkentése az életkor előrehaladtával felgyorsíthatja az izomvesztést, gyengítheti a csontokat és lassíthatja az anyagcserét. Tartsd magasan a fehérjebeviteled!
A hosszú élet kulcsa talán?
Némi túlzással ugyan, de bizony nagy szerepe van abban, hogy minél tovább élvezhessük az életet – egészségesen.
Ahogy idősödünk, a szervezetnek több, nem pedig kevesebb kiváló minőségű fehérjére van szüksége ahhoz, hogy megőrizhessük erőnket, energiaszintünket és általános egészségünket.
Öregedés gyengeség nélkül
A fehérjebevitel csökkentése izomsorvadáshoz, törékenységhez és lassabb regenerációhoz vezethet. Helyezzük tehát előtérbe a fehérjét, hogy erősek és önállóak maradhassunk sokáig!
De mi is az a fehérje és miért van rá szükségünk?
A fehérje sejtszinten az egyik legfontosabb táplálékunk és a megfelelő fizikai és szellemi erőnlétünk elengedhetetlen alapköve. Izomzatunk szintén fehérjéből épül fel, így a megfelelő fehérjebevitel az izomnövekedés során is elengedhetetlen.
Magas tápanyagtartalma miatt serkentően hat az agyra, így a szellemi frissességre is pozitív hatást gyakorol.
Edzések után regenerálja az izomsejteket és az alacsony kalóriabevitel ellenére rengeteg energiával látja el a szervezetünket. Lebontása ugyanis több energiát igényel, mint amennyit az elfogyasztásával beviszünk. Ez azt jelenti, hogy úgynevezett energiadeficitet idéz elő, a lebontás során pedig a cukrokhoz és a zsírokhoz nyúl segítségért, így támogatva minket a formálódásban, szálkásodásban.
Akár önmagában, akár édesség készítéséhez felhasználva fogyasztjuk, elkészíthetjük vízzel, sima vagy növényi tejjel egyaránt. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy vízzel használva sokkal inkább alakbarát és a felszívódása is hatékonyabb.
Ebben az esetben tudnod kell, hogy fele vízmennyiséget használj, mintha tejjel csinálnád, különben híg és ízetlen lesz!
Amiért pedig sokan imádják: rendkívül gyorsan felszívódik, magas tápanyagtartalommal rendelkezik és nem hizlal.
Főkép: Shutterstock