Manapság egyre nagyobb trend lett a szuperélelmiszerek fogyasztása. De melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek jár a szuper jelző? Új sorozatunkban ezeket a különlegességeket mutatjuk be. Elsőként az alga lesz a terítéken.
Nélkülözhetetlen szuperélelmiszerek
A felgyorsult, instant világban már nemcsak az egészséges étkezés, sokszor a normál étkezés is nehézséget okoz. Hányszor mondjuk egy fárasztó nap után, hogy jaj, ma még nem is ettem!
Az emberek túlnyomó többsége nemhogy tudatosan, még csak rendszeresen sem táplálkozik.
Így az étrendjükből jó eséllyel hiányzik számos olyan fontos tápanyag, amit csak kiegyensúlyozott táplálkozással lehet bejuttatni a szervezetbe.
A szuperélelmiszerek csoportjába tartozó élelmiszerek és élelmiszer kiegészítők vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns hatásúak és támogatják az immunrendszert. Ha nem megfelelő az étrend, és nem tartalmaz annyi zöldséget, gyümölcsöt, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne, akkor érdemes szuperélelmiszerekkel pótolni a hiányt.
Alga
Az algákról elsőre mindenkinek az jut eszébe, hogy gusztustalan és lerakódik a medence szélére. Természetesen ennél jóval többet tudnak, sőt kifejezetten hasznosak az emberi szervezet számára.
A japánoknál nem telhet el úgy nap, hogy ne fogyasszák, porcelánbőrüket ennek (is) tulajdonítják. Az alga többek között kiváló méregtelenítő, az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő és kiváló fehérjebomba.
Fotó: Pixabay
Vitaminpótlásra is kiváló az alga
Az algák a világ összes élőanyag-mennyiségének körülbelül harmadát teszik ki – mintegy 25000 fajt sorolnak az algák közé. Ezek közül a két legismertebb a Chlorella (smaragdzöld alga) és a Spirulina (kékeszöld alga). Az algákat már ősidők óta használják és fogyasztják különböző betegségek megelőzésére és gyógyítására: a maják, az aztékok és az ókori görögök is ismerték a növény több áldásos hatását.
Szinte hihetetlen, de 2000 enzimet és 4000 nyomelemet tartalmaznak. Az algák ásványi anyag- és nyomelem-tartalma tehát kiemelkedő a Föld élővilágában, így nagy mennyiségben tartalmaznak többek közt brómot, vasat és mangánt. De jód- és káliumtartalmuk is igen magas, ezért a vízhajtókat szedőknek különösen előnyös a fogyasztásuk, valamint a magas jódtartalma a pajzsmirigy működését is segíti.
Az algák tartalmaznak A-, C-, E-vitamint és az összes B-vitamint. De nagy mennyiségben találhatók bennük nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. A klorofill kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, és baktériumellenes hatása is kiváló. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően az algák segíthetnek a vírusfertőzések legyőzésében is. Ezek a növények az allergiás tünetek, a különböző gyulladások, valamint láz- és fájdalom csillapítására is hatásosnak bizonyulnak.
Emellett emelik a vörös vérsejtek számát, lúgosítanak, salaktalanítják a szervezetet, segítik a fogyást, csökkentik a fáradtságot.
Jót tesznek a rákbetegségben, az emésztési zavarokban vagy a cukorbetegségben szenvedők számára is. Kutatások kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát, megelőzi az elhízást.
Az algától a bőr is szebb lesz
Az algát a szépségipar is felfedezte magának, arc és testkezelésekre egyaránt használják. „A tengervíz és az algák egyedülálló hasonlóságot mutatnak az emberi vérplazmákkal. A természetes ozmotikus jelenség teszi lehetővé a hatóanyagok maximális bejutását. Az algák szinte minden létfontosságú nyomelemet tartalmaznak, nehéz ezeknél jobb vitamin és nyomelem forrást találni” – foglalja össze Kosztáczky Tímea kozmetikus, hogy mitől ennyire hatékonyak az algával végzett kezelések.
forrás: naturlife.hu, naturalga.hu
Főkép: Pixabay