Gyerekkorom óta megrögzött húsevő voltam – ezt fontos az elején leszögezni. Nem telt el úgy nap, hogy állati eredetű terméket ne fogyasztottam volna, így mikor először megjelent a vegánság, elképzelhetetlennek tartottam, hogy ez nekem valaha beválhat. De most itt volt a veganuár, kipróbáltam – és milyen jól tettem!

De az is igaz, hogy nem nagyon van olyan fogyókúra vagy diéta, amit ne próbáltam volna ki: étkeztem ősember módjára, a paleo szabályai szerint, majd áttértem a ketogén táplálkozásra, de csináltam léböjtkúrát, 180 grammos szénhidrát diétát majd végül az intuitív táplálkozás mellett tettem le a voksom. Sokszor küzdöttem falásrohammal és az érzelmi evés sem volt idegen számomra, ezrét a kilók jojózva le – fel ugráltak rajtam.
Egyedül a vegetarianizmus és a vegánság maradt ki a repertoárból. Ám hirtelen ötlettől vezérelve, tavaly december 30 körül úgy döntöttem, belevágok a Veganuár kihívásba. Hogy ennyi év ellenállás után mi vezetett idáig? Elsősorban maga a kihívás, mint megpróbáltatás motivált. Tisztában voltam vele, hogy önmagamnak bizonyítok-és amúgy is szeretem feszegetni a határaimat, legyen szó sportról vagy életmódról. Úgy voltam vele: ha betartom, egyrészt bizonyítok magamnak, másrészt ki tudja milyen pozitív hatása lesz a karácsony után elgyötört gyomromra és emésztőszervrendszeremre.
Kicsit persze izgultam, hiszen egészen idáig szinte mindennap ettem állati eredetű készítményt, most pedig hirtelen mindezt megvonom magamtól. Azonban a kulcs talán abban rejlett, hogy nem görcsöltem rá. Így összességében elmondhatom, hogy rengeteg dolgot profitáltam a Veganuárból.
Igen, fogytam tőle
De ez önmagában nem csak a vegán étrendnek köszönhető, viszont hozzájárult ahhoz, hogy több energiám legyen és jobban érezzem magam a testemben. A súlycsökkenéshez elengedhetetlen volt a rendszeres sport és a nagy mennyiségű folyadék.
A táplálkozás azonban a fentiekben is kulcsszerepet játszott, hiszen a vegán ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak, miközben laktatóak és tápanyagdúsak is.
Megszűnt az állandó hasfájás
Soha ilyen könnyűnek, már – már
„békésnek” nem éreztem a gyomrom, mint ebben az elmúlt hónapban.
A rostban gazdag élelmiszereknek és a kiegyensúlyozott tápanyagbevitelnek köszönhetően nem kellett korán reggel hasfájásra ébrednem, sőt, gyomorsavval sem küszködtem ezekben a hetekben.
Jobb alvás = jobb közérzet
Az alvásminőségem javulása szorosan összefügg az emésztéssel, méghozzá azért, mert vacsora alkalmával nem terheltem túl a gyomromat, ezáltal pihentetőbben tudtam aludni, reggel pedig energikusan ébredtem.

Veganuár = új ízek felfedezése
Rengeteg új alapanyaggal, fűszerrel és hozzávalóval dolgoztam, melynek következtében számtalan élménnyel gazdagodtam (jé, én szeretem a gombát!) Pár alkalommal hagyományos recepteket dolgoztam át vegánra, így nem kellett lemondanom a barassóiról vagy a hamburgerről sem (éljen a lencsefasírt!) és végre rászántam magam életem első pho levesének elkészítésére. Természetesen tofuval.
Nagy segítség volt, hogy manapság a piacon rengeteg vegán és mentes verzió is létezik.
A veganuár kihívás hatására elsősorban magamról tanultam meg azt, hogy tényleg bármire képes vagyok, amit elhatározok és kitartok mellette. Ez nem arról szól, hogy tökéletesen kell csinálni bármit, hiszen emberek vagyunk és hibázunk.
Nem akarok senkit meggyőzni arról, hogy ne egyen húst, se semmilyen állati eredetű terméket és az ellenkezőjéről sem.
De merjünk belevágni akár gasztro-kalandokba is, új dolgokat, kipróbálni más ízeket, mert ki tudja, a végén még ízleni fog a szokatlan, az új… És rengeteg pozitív változást tapasztalhatunk meg..
Főkép: Shutterstock