Manapság egyre nagyobb trend lett szuperélelmiszereket fogyasztani. De melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek jár a szuper jelző? Új sorozatunkban ezeket a különlegességeket mutatjuk be. Következő alanyunk a búzafű!
Búzafű
A búzafű nem más, mint magának a búzának a csíráztatott, és nagyjából 10-15 hétig növesztett formája. Bár Európa nyugati felén csak a XX. században vált igazán népszerűvé, Egyiptomban és a Közel-Keleten már az ókorban is közkedvelt és könnyen elérhető orvosságnak számított. Növeli a vérben az oxigén mennyiségét, ezáltal hatékony energetizáló.
Megszépíti a bőrt, szabályozza a vércukorszintet, megköti a rákkeltő szabad gyököket, segít az orrdugulás, a köhögés, az allergiák, a pattanások, az ekcéma, a rovarcsípések és a kisebb sebek kezelésében, valamint a fogyásban.
A búzafű az egyik legjobb természetes méregtelenítő, nagy előnye, hogy otthon, akár az ablakban is könnyen termeszthetjük.
A búzafű gyógyhatásai
A növény legfontosabb egészségügyi hatásait kiemelkedően magas klorofill-tartalmának köszönheti. A klorofill –amit a növények vérének is neveznek– szerkezete nagyon hasonló a hemoglobinéhoz, az egyetlen különbség, hogy nem vasat, hanem magnéziumot tartalmaz. Hatására megemelkedik a vörösvérsejtek száma és a vér oxigénszintje, ami felgyorsítja a sejtmegújulást, és a felgyülemlett méreganyagok kiürülését, valamint hozzájárul a jótékony baktériumok szaporodásához.
Ezen kívül a klorofill gyorsítja a fekélyek, égések és sebek gyógyulását, lúgosítja a vért, javítja az anyagcserét, szabályozza a vérnyomást, gátolja a rákos folyamatokat. Úgy működik, mint egy akkumulátor, energiával tölti fel a szervezetet.
A szuperélelmiszerek csoportjába tartozó búzafű, szinte minden olyan tápanyagot –többféle vitamint és közel százféle ásványi anyagot– tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van.
100 g búzafűben annyi jótékony összetevő található, mint két kiló nyers zöldségben.
Bőséges forrása a cinknek, a foszfornak, a kalciumnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a vasnak, a béta-karotinnak, az A-, C-, és E-vitaminnak, valamint a B-vitaminoknak –főként a B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminnak.
A búzafű erős antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkezik, kezeli a bélrendszer gyulladásait, fokozza az immunrendszer működését, megóv a szezonális megbetegedésektől és csökkenti az allergiás tüneteket.
Fogyáshoz is bevethető
Nagyon népszerű azért is, mert csökkenti az étvágyat, ezért a fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.
Sőt, kiváló a vegetáriánusok számára is, hiszen pótolja a szervezet számára elengedhetetlen B12-vitamint.
Nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenységben szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják.
Sorozatunk előző részeit se hagyd ki! Olvass az alga, az aloe vera és az ashwaganda jótékony hatásiról!
forrás: gyogynoveny-volgy.com, supergreens.com