Manapság egyre nagyobb trend lett szuperélelmiszereket fogyasztani. De melyek azok az élelmiszerek, amelyeknek jár a szuper jelző? Új sorozatunkban ezeket a különlegességeket mutatjuk be. Fókuszban a lenmag.
A lenmag évszázadok óta fontos szer a gyógyításban
A lenmagot már a Kr. e. 14. században is termelték és használták gyógyszerként.
Erre bizonyíték, hogy az egyiptomi sírkamrákban a halottak mellett találtak lenmagokat, melyeket valószínűleg útravalónak szánták a túlvilági útra. Hippokratész már Kr. e. 500 körül említi a lenmagot testi fájdalmak, hurut és hasmenés elleni gyógyszerként.
Kicsi a lenmag, de sokoldalú
A lenmag vagy a még gyakrabban használt lenmagolaj könnyen beépíthető a mindennapi étrendbe. A könnyebb fogyasztás miatt az a legjobb, ha darálva fogyasztod. Nagyobb adagot nem érdemes előre elkészíteni, mert hő és fényérzékeny, ezáltal az értékes összetevők pont elvesznek.
Kiváló egy finom reggeli napindító zabkásához, de növényi tejhez vagy joghurthoz keverve is finom. Turmixok sűrítéséhez vagy húspogácsához is érdemes hozzáadni.
Fehérjepótlásra is kiváló
Bár egy nagyon pici magról beszélünk, mégis rengeteg hasznos és értékes tulajdonsággal rendelkezik.
Nagyon gazdag növényi fehérjében, ezért húsmentes étrenden lévők számára kitűnő proteinforrás.
A lenmag cinket, foszfort, káliumot, kalciumot, ként, magnéziumot, mangánt, nátriumot, vasat és rezet is tartalmaz, és több aminosavat is. Vitaminokban sem szűkölködik, a C, B1, B2, B3, B5, D és E egyaránt megtalálható benne.
Diétához is nélkülözhetetlen
Egy evőkanálnyi lenmag 3 gramm rostot tartalmaz, ami telítettség érzetet okoz a szervezetben, így kiváló kiegészítő a fogyókúrás étrendekben. A rostok segítenek a vastagbél tisztításában, ezáltal a bélflóra egyensúlyának helyreállításhoz is aktívan hozzájárulnak.
Forrás: supergreens.eu
Főkép: Shutterstock