Mit tudnak a fűszerek és a gyógynövények? Hogyan támogathatják a szervezetünket? Számos gyógynövény és fűszer rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez, mint például a gyulladáscsökkentés terén a kurkuma, a vércukorszint-szabályozásban a kömény vagy a fahéj, sőt egyesek akár a rák elleni küzdelemben is segíthetnek. Ilyen például a gyömbér. A MedicalNewsToday alapján összegyűjtöttünk 5+1 gyógynövényt és fűszert, ami segít az immunrendszer erősítésében.
Az egészség megőrzése fűszerekkel és gyógynövényekkel
Az ókori görögök már jóval a modern orvoslás előtt használtak különböző fűszereket és gyógynövényeket gyógyító célokra. Hippokratész is alkalmazott sáfrányt, fahéjat, kakukkfüvet, koriandert és más növényeket kezelésekre, melyek közül sokat ma is használnak holisztikus gyógymódként láz, fájdalom és egyéb panaszok enyhítésére. Bár nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy ezek az összetevők közvetlenül gyógyítanák a súlyos betegségeket, kutatások egyre inkább alátámasztják, hogy számos gyógynövény és fűszer enyhíthet bizonyos tüneteket.
Kurkuma
A kurkuma, amelyet néha kurkumin néven is említenek, az egyik legnépszerűbb fűszer, mind az ízvilága, mind az egészség kapcsán előnyei szempontjából. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a kurkumának gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális, vírusellenes és parazitaellenes hatása is van. Ezek közül a legkutatottabb a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai.
Mint lánctörő antioxidáns és gyulladáscsökkentő fűszer, a kurkuma javítja az oxidatív stresszt azáltal, hogy semlegesíti a szervezetben lévő szabad gyököket. A szabad gyökök olyan káros molekulák, amelyek krónikus betegségekhez, például szív- és érrendszeri problémákhoz vagy rákhoz vezethetnek.
A kurkuma magas antioxidáns-tartalmával csökkentheti a szabad gyökök képződésének kockázatát és enyhítheti a szervezetre ható stressz következményeit.
Gyömbér
A gyömbért évezredek óta használják az egészség megőrzésére, émelygés és emésztési zavarok kezelésére. Ma elsősorban fűszerként vagy étrend-kiegészítőként alkalmazzák az emésztőrendszer problémáinak enyhítésére.
A kurkumával szoros rokonságban álló gyömbér szintén gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal és rendkívül magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik.
Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyömbérnek rákellenes hatásai is lehetnek, főleg a magas antioxidáns szintje miatt. Képes lehet lassítani a sejtek szaporodását, és akár meg is állíthatja a sejtosztódást, és blokkolhat bizonyos rákos folyamatokat.
Kömény
A kömény népszerű fűszer, amely nemcsak ízesítésre, hanem
súlycsökkentésre, koleszterinszint-csökkentésre és stresszkezelésre is jótékony hatású. Antioxidáns hatása is kiemelkedő.
A kutatások szerint a kömény cukorbetegség-ellen is hatásos lehet. Egy 80 fő részvételével készült tanulmányból kiderült, hogy azok, akik 24 héten keresztül köményalapú étrend-kiegészítőt kaptak jelentős vércukorszint-csökkenést tapasztaltak.
Fotó: Shutterstock
Borsmenta
A borsmenta népszerű fűszernövény, amelyet gyakran ízesítésre használnak, és Európában, illetve Ázsiában őshonos. Az emberek modern orvoslás előtt is használták hűsítő hatása, antibakteriális tulajdonságai és emésztésjavító képességei miatt.
Kutatások szerint a borsmenta holisztikus gyógymódként a szív- és tüdőfunkciók javításában is hatékony, mivel hörgőtágítóként működik, amely szélesítheti a légutakat, ezzel segítve a légzést.
Echinacea
Az echinacea, amelyet az egészség támogatására, ezen belül is leginkább az immunrendszer erősítésére használnak, különösen népszerű a megfázás kezelésében. Noha a kutatások még nem bizonyították egyértelműen, hogy valóban hatásos a vírusok elleni küzdelemben, sokan használják légúti fertőzések, influenza és gyulladásos megbetegedések kiegészítő kezelésére.
Fahéj
A fahéjat már az ókori civilizációk is használták különféle betegségek kezelésére.
Ma elsősorban antioxidáns, gyulladáscsökkentő és vércukorszint-szabályozó tulajdonságai miatt alkalmazzák.
Kognitív hatásai is figyelemre méltóak: kutatások szerint a fahéj javíthatja a memóriát és késleltetheti az Alzheimer-kór tüneteinek kialakulását.
Forrás: MedicalNewsToday
Kiemelt kép: Shutterstock