Ez az 5 tavaszi üdítő minimális idő- és energia-ráfordítással összedobható, csak gyümölcs, zöldség és pár egyéb összetevő kell hozzájuk. Sőt, még a pénztárcád is hálás lesz, hogy a házi változatot választod – mutatjuk, hogy készíts el őket!
Itt a tavasz, közeleg a nyár. Ahogy kúszik felfelé a hőmérséklet, úgy váltja le a forró teákat és nagy bögre kakaókat a limonádé, a szörp és a gyümölcslé. Természetes, hogy ebben az időben egészséges italokat kívánunk és bár egyre szélesebb a bolti kínálat, nagyon sok házilag is előállítható közülük. Most mutatunk 5 ellenállhatatlan tavaszi üdítő receptet, amivel az ízlelőbimbóid kényeztetése mellett egészséged is támogathatod.
Egy kis immunerősítés: gyümölcs shot házilag
Ha még érzed a hosszúra nyúló tél hidegét és el-elkap a tavaszi fáradtság, esetleg a megfázás is ólálkodik körülötted, az egyik leghasznosabb ital a gyümölcs shot. Ez egy olyan koncentrátum, ami gyümölcsök és például gyömbér leturmixolásával készül, és magában egy kis pohárkával vagy szódával, vízzel hígítva fogyasztható. Erős, intenzív ízű, ezért úgy érdemes tekinteni rá, mint az orvosságra – vicces hasonlat, de azt tudja, amit a pálinkáról szoktak állítani: igazi szíverősítő.
Fotó: Unsplash
Elkészítése igazán könnyű: egy hüvelykujjnyi gyömbért hámozz meg és 1 citrom levével, valamint fél almával turmixold le, végül szűrd át. Tehetsz bele mézet, kurkumát, narancsot, de akár céklát, zellerszárat is keverhetsz hozzá.
Öntsd a maradékot légmentesen záródó üvegbe, vagy akár jégkockatartóba, és helyezd a fagyasztóba. Minden nap fogyassz belőle egy adagot: ha így töménynek érzed, keverd ki egy pohár vízzel és kész is a tavaszi üdítő!
Az örök kedvenc smoothie
A smoothie receptek évekkel ezelőtt letarolták az internetet. Könnyen érthető, miért: nagyon sokoldalúak és nincsen bennük semmi bonyolult. Bármit összeturmixolhatsz, amit szeretnél az éléskamrádból elhasználni, így ez az ital arra is alkalmas, hogy a maradékmentésben segítsen. Egy finom smoothieban pikk-pakk eltűnik a konyhapultról a fonnyadtabb alma vagy barnuló banán is!
Javasoljuk, hogy ne csak gyümölcsöt, de minél több zöldséget is keverj a turmixba: a sárgarépa jól megy a citrusokhoz vagy a fahéjhoz, a madársaláta, spenót, fodroskel a kiwihez és a mentához, a cékla a bogyós gyümölcsökhöz, a karfiol pedig a kókuszhoz.
Fotó: Pexels
Keverd össze növényi tejjel vagy sűrítsd be kevés proteinporral, zabpehellyel és kész is a smoothie bowl!
Kávé helyett cascara
Hallottál már a cascaráról? Ez tulajdonképpen a kávégyümölcs húsa, ami ránézésre kicsit hasonlít a csipkebogyóhoz és nagyon finom tea készíthető belőle. Emellett jók az élettani hatásai is, hiszen bár van koffeintartalma, de enyhébb, mint egy kávé, illetve immunerősítő, gyulladáscsökkentő képessége is van.
Fotó: Unsplash
Így készítsd: a kávégyümölcsből egy evőkanálnyit forráz le, majd 4-5 percig hagyd ázni és végül szűrd le. Ezután akár ki is hűtheted és jéggel, vízzel limonádé-szerű frissítővé varázsolhatod.
Az íze kellemesen gyümölcsös, nem tolakodó, így az is gyorsan megkedvelheti, aki például egy cold brew-t már kevésbé kíván. (Még egy tipp: ugyanezt a kakaóbab héjából is megcsinálhatod!)
Igyál ecetet! Hogy mi?
Igen, jól olvastad, az ecet bizony üdítőként is fogyasztható. Persze ne a 10 vagy 20%-os háztartási ecetre gondolj, amivel takarítasz, hanem a lágyabb ízű gyümölcsecetekre. Az ún. shrub olyan ital, amiben nem citrusok, hanem gyümölcsecetek adják a savasságot, gyümölcslével, esetleg alkohollal keverve. Shrubbie néven egyébként itthon Tokajban is készülnek gyümölcs- és gyógynövényágyon érlelt almaecet-alapú üdítők, de házilag sem bonyolult.
Így készíts otthon: 2 ek. jó minőségű gyümölcsecethez adj 2,5-3 dl vizet és 1 kanál mézet vagy bogyós gyümölcsöket. Hűtve fogyaszd!
Fotó: Unsplash
Fermentált üdítők
Bár az ecet is fermentált alapanyag, van néhány olyan tavaszi üdítő, amik még látványosabban hasznosítja az erjedés folyamatát. A kombucha, jun reneszánszát éli az elmúlt időszakban, hiszen pont annyi gondoskodást igényel, mint a kovász. De ha figyelünk rá, végtelen időkig ellát minket egészséget italokkal.
Az alap az ún. SCOBY (azaz élesztőgombák és baktériumtenyészetek együtteséből álló kultúra, angolul Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), ami egy furcsa, medúzaszerű lény, ami az ital tetején lebeg. Ezt kell újra és újra megetetni cukorral (kvázi elindítani), ahogy pedig növekszik, az őt körbevevő folyadékot kellemesen pezsgő itallá változtatja.
Így készül a legpezsgőbb tavaszi üdítő
Ha szeretnél otthon kombuchát készíteni, először is szükséged lesz egy SCOBY-ra vagy starterre, amit akár a fermentálós csoportokban, vagy ismerősöktől (esetleg a kedvenc kávézódból) ingyen is beszerezhetsz.
Ezután egy-másfél liter vízből, 2 ek. szálas teából és 10-12 dkg cukorból készíts főzetet. Mikor langyosra hűlt, öntsd bele az indító levet és a telepet. Gézzel lazán fedve tedd a konyhapultra 7-10 napra. Amikor kóstolásra már elég savasnak érzed, mehet a hűtőbe.
A maradék SCOBY-n, ami időközben növekedett, hagyj 1-2 dl indítólevet, ezzel újra tudod kezdeni a folyamatot.
Ha csavarnál még egyet az egészen, másoderjesztésként a kész kombuchába tegyél gyümölcsöt, és egy napig hagyd még a konyhapulton, csak utána hűtsd – ennél jobb tavaszi üdítő ital nincs!
Fotó: Pexels
Főkép: Shutterstock