A zodiákus kör első jegye nem csak az életet, hanem bizony a konyhát is hadszíntérnek tekinti, ahonnan nem kerülhet ki másként, csak győztesként! A táplálkozás és az asztrológia függvényében sincs ez másképp. Lássuk mik a legfontosabb tudnivalók a Kosról, ha (g)asztrológiáról van szó!

A Kos Tüzes elemű jegy, melynek uralkodó planétája a szintén lobbanékony Mars. Erős, impulzív, végtelen energiával megáldott, melynek nagy részét a táplálkozásból szerzi. Nem ismer lehetetlent, tavaszi jegyként mindenben az első akar lenni, a verseny pedig a végletekig felspannolja. Öntörvényűsége sok esetben nem ismer határokat, azonban kitartásával és pozitív életszemléletével akár tömegeket is tud motiválni.
A Kosok számára az étkezés intenzív élmény, amely elsősorban nem élvezet, hanem energiaszükségleteik fedezése. Előfordul, hogy kihagynak étkezéseket, csak egyszer esznek, de akkor hatalmas adagot.
Tűz elemük miatt kedvelik a sós, savanyú és csípős ételeket, melyek felélesztik a belső tüzüket és gyakran nyúlhatnak kávéhoz hogy szinten tartsák energiájukat.
Ezek hosszú távon fejfájáshoz, szédüléshez, kifáradáshoz vezetnek, de az elégtelen táplálkozás vérnyomásproblémákat és keringési zavarokat is okozhat.
Ahhoz, hogy megőrizzék, ugyanakkor kiegyensúlyozzák belső harmóniájukat, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék (hiszen a Tűz gyakran kiszárít.) Ízek közül érdemes a keserű, fanyar és édes ízvilágot is beiktatniuk egészségük érdekében. Habár nem szeretnek sokat szöszmötölni a konyhában és kedvelik az ütős fogásokat, mégis szívesen próbálnak ki újdonságokat. Felpörgetett életmódjuk miatt gyakran van farkasétvágyuk, alakjukat mégis meg tudják őrizni. A tudatos táplálkozás viszont nagyfokú lelassulást és odafigyelést igényel tőlük is: mégse vágjanak bele szigorú diétákba, hiszen nem tűrik, ha korlátozzák őket. Helyette azonban, ha pár változtatást megeszközölnek táplálkozásukban, érezni fogják a jótékony hatást.

Kedvezőek számukra a hideg és száraz élelmiszerek, ezért a nyers diéta kipróbálás kifejezetten jó lehet. Kerüljék a bő zsírban vagy olajban sült ételeket, mert bár erős gyomruk van, az egészségükre nincs jó hatással. Részesítsék előnyben a zöld színű zöldségeket (brokkoli, kelbimbó, spenót) gyümölcsök közül pedig az igazán lédúsakat és édeseket (alma, ananász). A Kosok kedvelik a húsételeket, azonban ezek közül a fehérhúsok azok, amik megengedettek. Kerüljék a hal és kagylóféléket mert fokozzák a belső Tűz működését és gyulladást okozhatnak! Fogyaszthatnak teljes kiőrlésű gabonát, de igazán nincs szükségük rá. Ami a legfontosabb: folyadék, folyadék, folyadék! Nem csak víz, hanem akár frissen préselt gyümölcslé formájában is!
Az édes íz, kifejezetten jó hatással van rájuk, de csak természetes formában és mértékkel. Kerülniük kell azonban az olajos magvakat, mert fűtő hatásuk lehet a szervezetre nézve.
Szeretik a csípős, fűszeres ételeket, azonban ezekkel az ízesítőkkel csínján kell bánniuk: legjobb, ha mentát, rozmaringot és kurkumát használnak. Mivel a Kos jegyhez tartozik a vér és a véráramlás, fokozottan ügyeljenek, hogy ételeik elegendő mennyiségű vasat tartalmazzanak, valamint A és K vitamint.
Ha fogyókúrába vágnak, érdemes gondosan előre megtervezni a heti menüt és étkezési naplót vezetni. A rendszeresség és minőségi alapanyagok használata kulcsfontosságú lehet egészségük szempontjából. A Kosok számára ideális lehet egy kerti grillezés, főként a szabadban, ahol az étkezést kötetlen társasági eseményként élhetik meg.